Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-09-2014_09-31-17 / ТЕМА 8 мар.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
140.29 Кб
Скачать

2. За розміром торгової площі:

  • Малі – до 250 м2;

  • Середні – від 251 до 1000 м2;

  • Великі – від 1001 до 5000 м2;

  • Дуже великі – понад 5000 м2.

3. За методом продажу товарів виділяють три основні рівні обслуго­вування — самообслуговування, обмежене обслуговування та повне обслуговування.

Роздрібні магазини самообслуговування набули широкого розповсюдження в 30-ті роки XX століття в США в часи Великої депресії, коли заради заощадження коштів споживачі були готові самостійно займатись пошуком, порівнянням та підбором това­рів. Сьогодні принцип самообслуговування є основою всіх видів торгівлі зі знижками і зазвичай використовується для продажу товарів повсякденного попиту та товарів широко відомих марок з групи товарів, що швидко обертаються та користуються підвищеним попитом (Метро, Караван).

Роздрібні магазини з обмеженим обслуговуванням (з вільним відбором товарів) мають продавців, до яких при бажанні можна звернутися за консультацією. Вони надають покупцям дещо вищий рівень допомоги, ніж магазини самообслуговування, оскільки пропонують більше товарів попере­днього вибору, для придбання яких покупцям потрібно більше інформації. Вищі екс­плуатаційні витрати, пов'язані з обслуговуванням, зумовлюють і вищі ціни на товари в таких магазинах (Фуршет).

В роздрібних магазинах з повним обслуговуванням, таких як спеціалі­зовані магазини чи фешенебельні універмаги, продавці надають допомогу покупцям на всіх етапах процесу придбання товару. Асортимент товарів, який пропонується цими магазинами, зазвичай включає багато товарів особливого попиту, а покупці цих товарів готові витратити час, щоб їх обслужили належним чи­ном. Високий рівень обслуговування вимагає високих експлуатаційних ви­трат, що відображається на ціні.

4. За товарною спеціалізацією:

Спеціалізований магазин пропонує обмежену групу товарів з досить глибоким асортиментом, який не виходить за межі їхньої спеціалізації: магазини одягу, спортивні магазини. Сьогодні цей вид роздрібної торгівлі швидко розповсюджується. Цьому сприяє активне використання маркетингу сегментів, цільового маркетингу та поси­лення спеціалізації при виробництві товарів.

Повною протилежністю цьому типу магазинів є універмаги, які відрізняються вели­ким різноманіттям груп товарів, що пропонуються – зазвичай це одяг, побутова техніка та господарчі товари – кожною товарною групою займається спеціалізований відділ універмагу, який очолюють спеціалісти з постачання чи торгівлі товарами даної групи. Ключовим фактором, який виділяє універмаги серед інших видів підприємств роздрібної торгівлі, залишається високий рівень обслуговування і відповідно, високі ціни.

Універсам (супермаркет) – досить великі торгові заклади, які мають відносно невисокі торгові націнки, пропонують широкий асортимент та використовують самообслуговування. Головна мета – задовольняти потреби людей в продуктах харчування та господарчих товарах. Для того щоб знайти найпопулярніші групи товарів, універсами застосо­вують тактику "захоплення чужих територій", пропонуючи споживачам асортимент това­рів, який не був раніше в магазинах цієї категорії, перш за все непродовольчі товари – ко­сметику, господарчі товари, іграшки, ліки, які продаються за рецептами, електропобутові прилади, відеокасети, спортивні товари. Реагуючи на вимоги ринку, деякі універ­сами відкривають у себе кондитерські, прилавки з гастрономічними делікатесами та відділи свіжих морських продуктів (супермаркет “Велика кишеня”).

Магазин товарів повсякденного попиту (черговий магазин) – це невеликі магазини, що розташовані в житлових районах, які працюють з самого ранку до пізнього вечора та без вихідних; вони пропонують обмежений асортимент ходових товарів повсякденного попиту з високим темпом обертання. Тривалий час роботи та невеликі обсяги закупок зумовлюють високий рівень цін в таких магазинах.

Для залучення споживача багато власників магазинів повсякденного попиту змушені вдосконалювати свою діяльність. Вони змінюють інтер'єр магазинів, ставлять гральні автомати, роблять зручнішими місця паркування автомобілів, покращують освітлення та території поруч з магазинами.

Універсами широкого профілю (гіпермаркет) – величезні магазини, мета яких задовольняти всі потреби покупців в продовольчих та непродовольчих товарах, за своїми розмірами та величиною товарного асортименту перевершують традиційні універсами. Окрім продуктів харчування, в них продаються меблі, побутова техніка, одяг та безліч інших речей. Такі магазини розповсюджені в Європі (Метро).

Соседние файлы в папке 26-09-2014_09-31-17