Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-09-2014_09-31-17 / ТЕМА 8 мар.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
140.29 Кб
Скачать

5. Характеристика оптової та роздрібної торгівлі

5.1. Оптова торгівля включає будь-яку діяльність, пов'язану з продажем товарів та послуг для їх наступного перепродажу чи комерційного використання. Оптові торговці купують, як правило, у виробників і продають роздрібним торговцям, підприємствам-споживачам чи іншим оптовим торговцям. Оптові торговці виконують наступні функції:

Збут та його стимулювання. Оптові підприємства забезпечують виробникові доступ до великої кількості дрібних споживачів при порівняно низьких витратах.

Закупки та формування товарного асортименту. Оптовики підбирають відповідні види товарів та формують з них такий асортимент, який необхідний споживачеві, тим самим позбавляючи клієнта зайвих проблем.

Поділ великих партій товару на дрібні. Оптовики заощаджують гроші своїх клієнтів, закуповуючи товари великими партіями та розбиваючи їх на менші.

Складування. Оптові торговці беруть на себе зберігання товарних запасів, зменшуючи таким чином витрати та знижуючи ризики клієнтів.

Транспортування. Оптові торговці мають можливість швидше доставляти товар клієнту, оскільки вони розташовані ближче до клієнта, ніж виробники.

Фінансування. Оптові торговці фінансують своїх клієнтів, надаючи їм кредит, вони також фінансують і постачальників, вчасно сплачуючи рахунки.

Прийняття ризику. Оптові торговці беруть на себе частину ризику, отримуючи при цьому право власності на товар і беручи на себе витрати, у разі його викрадення, пошкодження, псування та старіння.

Надання інформації про ринок. Оптовики надають своїм постачальникам і клієнтам інформацію про конкурентів, нові товари, тенденції зміни цін.

Послуги з управління та консультації. Оптові торговці надають допомогу роздрібним торговцям у навчанні торгового персоналу, беручи участь в удосконаленні інтер'єру магазину та експозицій.

Існують такі основні типи підприємств оптової торгівлі:

Оптово-торгівельні підприємства представляють собою найчисельнішу групу оптовиків, на частку якої, припадає близько половини всього загального товарообігу оптовиків. Це незалежні комерційні підприємства, які продають товар від свого імені, переймають на себе право власності на товар та фінансують угоди.

Брокери та агенти не мають права власності на товар і виконують обмежену кількість функцій. Головна мета – сприяти здійсненню актів купівлі/продажу, вони отримують за свої послуги комісійну винагороду, розмір якої залежить від ціни, за якою проданий товар. Брокери організовують зустріч продавця і покупця та беруть участь у переговорах. Послуги брокера сплачують ті, хто його найняв. Брокери не тримають товарних запасів, не займаються фінансуванням угод (брокери з продажу непродовольчих товарів, нерухомості).

Агенти є представниками покупців/продавців на довгостроковій основі, напр., представляють виробників взаємопов'язаних асортиментних груп товарів, або укладають з виробниками контракт, купуючи право на збут всього обсягу продукції виробника, коли той не відчуває впевненості у своїй кваліфікації.

5.2. Завершення процесу обігу товарів відбувається в роздрібній торговельній мережі. Роздрібна торгівля – це сукупність роздрібних торгових підприємств, які здійснюють продаж товарів споживачам для їх особистого некомерційного використання.

До основних функцій роздрібної торгівлі відносяться:

  • дослідження попиту і пропозиції на конкретні види товарів;

  • здійснення пошуку товарів, необхідних для роздрібної торгівлі;

  • формування асортименту товарів в магазині;

  • організація та оплата поставок товарів;

  • зберігання, маркування товару та визначення ціни на нього;

  • участь у просуванні товару;

  • безпосередній продаж товарів покупцям і надання додаткових послуг.

Оскільки різним споживачам подобаються різні форми торгівлі, то можливе одночасне існування і процвітання підприємств з різними рівнями послуг.

Роздрібні торгові підприємства класифікуються за такими ознаками:

Соседние файлы в папке 26-09-2014_09-31-17