Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_dlya_laboratornykh_2011_ost(1).doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

РОБОТА 1. ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ ВОЛОГИ В ОДНОМУ ІЗ СИПКИХ ПРОДУКТІВ

Прилади, обладнання, матеріали: зразок продукту (борошно, солод, крохмаль, цукор-пісок, пресовані дріжджі), технічні ваги, ексикатор, лопатка або шпатель, бюкси алюмінієві, сушильна шафа СЕШ – 3, годинник, термометр, тигельні щипці, ножиці, лінійка, папір газетний, прилад Чижової.

Визначення масової частки вологи в сипких продуктах прискореним методом висушування. У дві попередньо висушені та зважені бюкси беруть наважки дослідного зразка борошна (солоду, крохмалю) масою по 5 г (пресованих дріжджів по 1,5 г, цукру – 10 г), зважені з похибкою ± 0,01 г. Бюкси з наважками розміщують в сушильній шафі СЕШ - 3, температура якої 140…145 °С, кришки бюкс повинні бути відкритими та підкладені під дно. Температура під час цього швидко знижується (нижче 130 °С). Протягом 10…15 хв її доводять до 130 °С та за цієї температури продовжують висушування протягом 40 хв (відхилення температури не повинно перевищувати ± 2 °С). Потім бюкси тигельними щипцями виймають, накривають кришками, охолоджують в ексикаторі протягом 20…30 хв та зважують.

Масову частку вологи W, %, розраховують за формулою:

де - маса наважки з бюксою до висушування, г;

- маса наважки з бюксою після висушування, г;

- маса порожньої бюкси, г.

Одержані результати заносять в табл. 2.1.

Таблиця 2.1 – Визначення масової частки вологи прискореним методом

Зразок продукту

Номер бюкси

Маса бюкси, г

Маса

наважки,

г

Масова частка вологи в продукті,

%

порожньої, висушеної до

постійної маси

з

наважкою до висушування

з

наважкою

після висушування

досліджуваний зразок

норма

за

стандартом

Розбіжність між двома паралельними визначеннями не повинна перевищувати 0,5 %. За масову частку вологи приймають середнє арифметичне двох паралельних визначень, яке розраховують з точністю до другого десяткового знака та округлюють до 0,1 %.

Визначення масової частки вологи в сипких продуктах експресним методом висушування. Для швидкого видалення вологи використовують сушіння в інфрачервоних променях, які сприймаються не тільки поверхнею, але й проникають в продукт на глибину до 2…3 мм, що зумовлює його інтенсивне прогрівання. Одним з джерел інфрачервоних променів можуть бути нагріті металеві поверхні, які дають опромінення в діапазоні довжин хвиль 0,76…343 нм.

Експрес-метод визначення масової частки вологи передбачає використання для висушування паперових пакетів та приладу Чижової (ВНИИХП). Попередньо вирізають з газети квадрати розміром 1616 см, складають їх по діагоналі та загинають бокові сторони. Підготовлені 2 пакети просушують у приладі Чижової за температури 160 °С протягом 3 хв, охолоджують в ексикаторі 3 хв та зважують. Далі їх розкривають та поміщають в них наважки борошна (крохмалю,пресованих дріжджів) по 5 г (солоду по 4 г, цукру – 10 г )кожна з похибкою не більше 0,01 г (проводять два паралельних визначення). Пакети закривають та розміщують у приладі для висушування за температури 160 °С на 4 хв (пресовані дріжджі на 7 хв, солод – на 10 хв). Після висушування пакети охолоджують в ексикаторі, зважують та за різницею маси наважки до та після висушування розраховують масову частку вологи за формулою 2.1.

Одержані результати заносять в табл. 2.2.

Таблиця 2.2 – Визначення масової частки вологи експресним методом

Зразок продукту

Номер пакету

Маса пакету, г

Маса

наважки,

г

Масова частка вологи в продукті,

%

порожнього, висушеного до

постійної маси

з

наважкою до висушування

з

наважкою

після висушування

досліджуваний зразок

норма

за

стандартом

Розбіжність між двома паралельними визначеннями не повинна перевищувати 1 %.

РОБОТА 2. ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ ВОЛОГИ У В’ЯЗКОМУ ПРОДУКТІ

Для в’язких речовин (патока, згущене молоко та ін.) висушування ускладнюється внаслідок утворення на поверхні матеріалу твердої кірки, яка заважає випаровуванню води з внутрішніх шарів та уповільнює процес зневоднення. Для полегшення та прискорення процесу сушіння, збільшення питомої поверхні випаровування в таких випадках застосовують наповнювачі (на 1 г в’язкого продукту беруть 25 г наповнювача), під час змішування з якими в’язкі продукти стають крихкими. В якості наповнювачів використовують прожарений кварцовий пісок або звичайний річковий пісок, попередньо оброблений розчином соляної кислоти. Іноді для висушування в’язких рідин використовують ролики з фільтрувального паперу.

Прилади, обладнання, матеріали: зразок продукту (патока, згущене молоко), пісок, технічні ваги, ексикатор, лопатка або шпатель, скляна паличка, бюкси алюмінієві, сушильна шафа СЕШ – 3, годинник, термометр, тигельні щипці.

Для рівномірного розподілення проби продукту на наповнювачі в бюкси додають трохи гарячої води, суміш добре перемішують паличкою та висушують разом з паличкою прискореним способом. Масову частку вологи розраховують за формулою 2.1.

РОБОТА 3. ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ ВОЛОГИ У ЖИРАХ

Суть методів визначення масової частки вологи в жирах та оліях полягає у висушуванні наважки до постійної маси за температури 100…105 °С або нагріванні олії за певних температурних режимів до моменту припинення випаровування вологи. Перший з вищевказаних методів використовують для визначення масової частки вологи в рослинних оліях, саломасах. Другий метод використовують для аналізу коров’ячого масла та маргарину.

Прилади, обладнання, матеріали: зразок продукту (маргарин, вершкове масло), технічні ваги, хімічний стакан, годинникове скло, електрична плитка, термометр, годинник.

У попередньо зважений хімічний стакан беруть наважку маргарину масою 5 г. Стакан з пробою накривають годинниковим склом. Видалення вологи з продукту проводять на електричній плиті за температури 160…170 °С до припинення запотівання годинникового скла після завершення потріскування. Стакан з наважкою охолоджують на столі протягом 10 хв та зважують з точністю до 0,01 г.

Результати досліджень оформлюють в табл. 2.3.

Таблиця 2.3 – Визначення масової частки вологи в харчових продуктах

Досліджуваний

продукт

Метод

аналізу

Масова частка

вологи за даними дослідження, %

Масова частка вологи за нормативною документацією, %

Висновок

Борошно

прискорений

експресний

Одержані результати досліджень порівняти з нормативною документацією та зробити висновок про стандартність харчових продуктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]