Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛабРоб№3_ОФПД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Варіант 19

Магазин реалізує по шість найменувань товарів від трьох постачальників.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблиця, яка складається з таких колонок: Постачальник, Код товару, Найменування товару, Дата надходження товару в магазин, Ціна товару при надходженні, Термін перебування товару в магазині, Поточна ціна товару. Коди товарів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код товару, Ціна товару при надходженні. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Найменування товару, Постачальникорганізувати списки, що розкриваються;

  2. поле Ціна товару при надходженнізаповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Поточна ціна товаруобчислюється як (Ціна товару при надходженні - Ціна товару при надходженніпомножена наВідсоток оцінювання/100), якщо товар знаходиться в магазині більше 10 днів, інакшеПоточна ціна товару збігається з полемЦіна товару при надходженні. Відсоток зменшення ціни залежить відТермін перебування товару в магазині. Якщо товар знаходиться в магазині від 10 до 20 днів, то ціна товару знижується на 2% від початкової ціни, якщо більше 20 днів – на 4%.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Ціна товару при надходженні– за збільшенням;

б) Постачальник– по алфавіту (первинний ключ),Дата надходження товару в магазин– за зменшенням (вторинний ключ);

в) Найменування товару– за збільшенням (первинний ключ),Ціна товару при надходженні– за збільшенням (вторинний ключ),Поточна ціна товару– за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Тільки один постачальник;

б) Товар, Поточна цінаякого знаходиться між максимальним та середнім значеннями;

в) Ціна товару при надходженні– найменша;

г) Поточна ціна товару– дві найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожному Найменуванню товарів обчислити загальну Поточну ціну (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) по кожному Постачальникуобчислити середнюЦіну товару при надходженніта кількістьНайменувань товару(аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 20

На аптечному складі зберігаються ліки вітчизняного та зарубіжного виробника (Німеччина).

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю наступної структури: Код препарату, Назва препарату, Країна-виробник, Ціна виробника за одиницю, Кількість, Нова ціна, Загальна вартість. Коди препаратів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. На складі повинно бути не менше десяти назв ліків кожного виробника.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код препарату, Ціна виробника за одиницю. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

1) для введення даних у колонки Код препарату, Країна-виробник, Назва препаратуорганізувати списки, що розкриваються;

  1. поле Ціна за одиницю заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  2. в поле Нова цінанеобхідно ввести формулу. Якщо препарат виготовлений вітчизняним виробникомЦіна виробника за одиницюзбільшується на 10%, ліки зарубіжного виробника мають націнку 20%. ПолеЗагальна вартістьобчислити, якНова ціна помножити наКількість.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Термін зберігання– за збільшенням;

б) Назва препарату– за збільшенням (первинний ключ),Ціна виробника за одиницю – за зменшенням (вторинний ключ);

в) Країна-виробник– за зменшенням (первинний ключ),Назва препарату– за збільшенням (вторинний ключ),Нова ціна– за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Країна-виробник- Україна;

б) Препарат, Загальна вартістьякого знаходиться між максимальним та середнім значеннями відповідного поля;

в) Ціна виробника за одиницю– найбільша;

г) Нова ціна– три найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної Країни-виробника обчислити середнє значенняновоїцінита максимальнуКількість(аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожної Назви препаратуобчислити загальну кількість для кожної Країни-виробника та мінімальнуЦіну виробника за одиницю(аркуш «Проміжні підсумки_1»).