Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛабРоб№3_ОФПД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Варіант 5

Бухгалтер ЖЕКу розраховує відомість оплати за газ та опалення. В коло його обов’язків входить виконатирозрахунок сплати послуг для двох будинків (№9, №11) по вул. Приозерній та один будинок (№5) по вул. Квітковій. В таблицю занести дані по п’ятиквартирах кожного будинку. Відомо, що будинок №9 по вул. Приозерній оснащений електричними плитами.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Вулиця, № будинку, Код будинку, № квартири, Кількість мешканців, Площа квартири, кв.м, Плата за газ на 1 людину, Плата за опалення, Нарахована сума. Коди будинків повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код будинку, Тариф за газ.

Заповнити таблицю даними. Для будинку з електроплитами тариф за газ дорівнює нулю, для газових плит – 7,82 грн. на 1 мешканця.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Вулиця, № будинку та Код будинкуорганізувати списки, що розкриваються;

  2. поле Плата за газна 1 людинузаповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Плата за опаленняобраховується як добуток тарифу за опалення (тариф дорівнює 2,26) на площу квартири. ПолеНарахована сумаобчислюється як (Плата за опалення+Плата за газ на 1 людинуКількість мешканців).

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Вулиця – за алфавітом;

  2. квартири – за збільшенням (первинний ключ), Кількість мешканців – за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Площа квартири – за зменшенням (первинний ключ), № квартири – за збільшенням (вторинний ключ), Нарахована сума – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Площа квартири – більша 60;

  2. № будинку - 5, Нарахована сума – менше 100;

  3. Площа квартири – від 50 кв. м до 60 кв. м;

  4. Нарахована сума – три найбільші.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожної вулиці визначити загальну кількість мешканців та максимальну площу квартири (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. для кожного будинку обчислити загальну нараховану суму та середню площу квартир (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 6

Туристична фірма організовує екскурсії по чотирьох містах України за п’ятьма маршрутами в кожному місті.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Місто, Код маршруту, Назва маршруту, Категорія групи, Вартість екскурсії, Транспортні витрати на 1 людину, Кількість екскурсантів в групі, Вартість замовлення. Коди маршрутів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код маршруту, Назва маршруту, Вартість екскурсії.

Заповнити таблицю даними. Існують такі маршрути: «Місто вночі», «Пам’ятники міста», «Легендарні вулиці», «Історія краю», «Мистецькі куточки». Ціни екскурсій на однакові маршрути в кожному місті однакові.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Місто, Код маршрутутаКатегорія групи(туристи, школярі, пенсіонери тощо) організувати списки, що розкриваються;

  2. поля Назва маршруту, Вартість екскурсіїзаповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Вартість замовленняобчислюється як (Вартість екскурсії+Транспортні витрати на 1 людинуКількість екскурсантів в групі Коефіцієнт перерахунку). Коефіцієнт перерахунку для школярів – 0,75, для туристів –1.

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Маршрут– за алфавітом;

  2. Місто– за алфавітом (первинний ключ),Кількість екскурсантів в групі– за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Категорія групи– за зменшенням (первинний ключ),Назва маршруту– за збільшенням (вторинний ключ),Транспортні витрати на 1 людину– за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Категорія групи– школярі;

  2. Місто– Москва, Вартість екскурсії менше 500;

  3. Місто – на К, Категорія – турист;

  4. Вартість замовлення – Найбільша.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожного міста обчислити загальну вартість замовлень та максимальні ціни на екскурсії;

  2. для кожного маршруту визначити кількість категорій та середню кількість екскурсантів в групі.