Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glava2_5.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

5.6. Плановий баланс

На практиці фінансовий стан фірми постійно змінюється. Але для ефективного управління фірмою треба мати чітку картину її фінансового стану. З цією метою щорічно на певну дату (як правило, за станом на 31 грудня) складається баланс фірми (підприємства, організації).

Баланс є фінансовим документом, що в ньому кошти фірми (у грошовій формі) згруповано як за їхнім складом і розміщенням, так і за джерелами їх надходження. Баланс складається для того, щоб отримати «фотографію» фінансового стану фірми на певну дату, яка має зафіксувати фінансові позиції фірми на даний момент. Баланс, зокрема, показує:

  • що фірма має у своєму розпорядженні (активи);

  • скільки вона винна постачальникам і кредиторам (пасиви);

  • що в неї залишається (Власний капітал = Активи – Пасиви).

У балансі активи й пасиви протистоять одне одному згідно з універсальним бухгалтерським рівнянням:

Активи = Пасиви + Власний капітал.

Основним критерієм, за яким групуються активифірми, єтривалість їх використання в господарській діяльності. Інакше кажучи, усі активи поділяються на оборотні (ті, які перебувають у господарському обороті протягом одного звітного періоду) та необоротні (ті, які перебувають у господарському обороті понад один звітний період). Довгострокові ж інвестиції виокремлюються як розділ активу балансу, тому що їх використання в господарській діяльності є досить умовним. Це суми, що виклю­чаються з обороту фірми і передаються в розпорядження інших фірм з метою або одержання стабільних доходів, або поширення впливу власника на діяльність фірми, акції якої він придбав у власність.

За критерієм джерел формування та права власності на використовуваний капітал пасив балансу поділяється на по­в’язаний з позиченим та власним капіталом. Довгострокові зобов’язання в даному разі виокремлюються як розділ, тому що вони являють собою капітал, який за тривалістю використання в господарській діяльності можна порівняти з власним капіталом організації, однак за правом власності він належить її кредиторам.

Складання планового балансу здійснюється за такою схемою:

  • поділ статей балансу на такі, що залежать від зміни обсягу реалізації, і такі, що від них не залежать;

  • розрахунок співвідношення статей першої категорії та обсягу реалізації в базовому періоді;

  • коригування статей першої категорії згідно з прогнозним обсягом реалізації (множенням суми статті базового балансу на одержаний коефіцієнт);

  • розрахунок статей другої категорії на підставі попередніх розрахунків та встановлених стратегічним планом розвитку організації цільових фінансових коефіцієнтів, підтримання (досягнення) яких є обов’язковим у плановому періоді;

  • розрахунок на основі балансового звіту коефіцієнтів, які характеризують фінансовий стан організації (крім цільових).

У бізнес-плані складається баланс (табл. 5.16), форма якого потребує вертикального розміщення інформації (верхня частина — активи; середня — пасиви; нижня — власний капітал (зобов’я­зання перед власниками)).

Розгляньмо докладніше статті планового балансу.

Активи — це майно й ресурси, які має фірма у своєму розпорядженні і завдяки яким створюється її прибуток. При цьому розрізняють поточні та постійні активи.

Таблиця 5.16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]