Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Фінансовий облік_новий.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Типові проведення на зменшення корисності нематеріальних активів

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Дебет

Кредит

1

Відображено втрати від зменшення корисності нематеріальних активів, оцінених за первісною вартістю

975 „Уцінка необоротних активів”

133 „Знос нематеріальних активів”

2

Відображено втрати від зменшення корисності нематеріальних активів, оцінених за переоціненою вартістю

975 „Уцінка необоротних активів”

133 „Знос нематеріальних активів”

12 „Нематеріальні активи” по субрахунках

3

Відображено дооцінку за об’єктами, яка проведена після усунення причин попереднього зменшення корисності за об’єктами, які були оцінені за первісною вартістю (сторно)

975 „Уцінка необоротних активів”

133 „Знос нематеріальних активів”

4

Відображено дооцінку за об’єктами, яка проведена після усунення причин попереднього зменшення корисності за об’єктами, які були оцінені за переоціненою вартістю

12 „Нематеріальні активи” по субрахунках

746 „Інші доходи від звичайної діяльності”

746 „Інші доходи від звичайної діяльності”

133 „Знос нематеріальних активів”

5.2. Синтетичний і аналітичний облік нематеріальних активів

Рахунок 12 "Нематеріальні активи" призначений для обліку і узагальнення інформації про наявність та рух нематеріальних активів. За дебетом цього рахунку відображається придбання або отримання в результаті розробки (від інших фізичних або юридичних осіб) нематеріальних активів, а за кредитом - вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством в подальшому економічних вигод від його використання, а також сума уцінки нематеріальних активів. Цей рахунок є активним, балансовим, призначений для обліку господарських засобів. Бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться щодо кожного об'єкта за відповідними групами.

Планом рахунків передбачено відкриття наступних субрахунків до рахунку 12 "Нематеріальні активи" (табл. 5.4.) .

Таблиця 5.4

Об’єкти, що обліковуються на рахунку 12 „Нематеріальні активи”

Шифр та назва субрахунку

Характеристика субрахунку

1

2

121 "Права

користування природними ресурсами"

Призначений для відображення наявності об'єктів права користування ресурсами природного середовища. На цьому субрахунку ведеться облік прав користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище тощо

Продовження табл. 5.4

1

2

122 "Права

користування майном"

Призначений для відображення в обліку прав користування майном. На цьому субрахунку ведеться облік прав користування земельною ділянкою, прав користування будівлею, прав на оренду приміщень тощо

123 "Права

на комерційні позначення"

Призначений для обліку наявності прав на знаки для товарів та послуг. На цьому субрахунку ведеться облік товарних знаків, торгових марок, фірмових назв тощо.

124 "Права

на об’єкти промислової власності"

Призначений для відображення наявності прав на об’єкти промислової власності. На цьому субрахунку ведеться облік прав на винаходи, корисні моделі, промислові знаки, сорт рослин, породи тварин, ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо

125 "Авторське право та суміжні з ними права"

Призначений для відображення наявності авторських та суміжних з ними прав. На цьому субрахунку ведеться облік прав на літературні та музичні твори, програми для ЕОМ, бази даних тощо

127 "Інші нематеріальні активи"

Призначений для обліку інших нематеріальних активів, якими володіє підприємство. На цьому субрахунку ведеться облік прав на здійснення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо

Рахунок 19 „Гудвіл при придбанні” призначений для узагальнення інформації щодо гудвілу, що виникає при придбанні, відповідно до П(С)БО 19 „Об’єднання підприємств”.

Аналітичний облік гудвілу ведеться за об’єктами придбання.

Нематеріальні активи відображаються в синтетичному та аналітичному обліку за первісною їх вартістю або за справедливою вартістю, встановленою в результаті переоцінки тощо на дату балансу.

Залежно від видів діяльності, для яких придбано або створено нематеріальні ак­тиви, вся їхня сукупність має обліковуватись за такими групами:

1. Нематеріальні активи виробничого призна­чення - права на знаки для товарів і послуг, вар­тість прав на об'єкти промислової власності тощо.

2. Нематеріальні активи невиробничого при­значення - об'єкти, які використовуються обслуго­вуючими (невиробничими) підрозділами підприєм­ства (наприклад, вартість прав оренди приміщень, які використовуються як гуртожитки, для організа­ції оздоровчих та спортивних заходів тощо).

Нематеріальні активи можуть обліковуватись в розрізі аналітичних рахунків, які відкриває підприємство, виходячи зі специфіки діяльності, потреб та ін.

Таблиця 5.5