Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ (1).doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Планування потреби підприємства в капіталі за напрямками авансування з урахуванням результатів минулих періодів та їх прогнозної динаміки

Базові показники

Роки

2010

2011

2012

Оборотність оборотних активів у разах

2,59

1,63

6,53

Середній темп зміни оборотності оборотних активів (коефіцієнт)

3,58

Усереднений коефіцієнт оборотності оборотного капіталу за рік, обороти

2,12

 

2013 рік (план)

Чистий доход від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.1

608018,2

Оборотні активи, тис. грн.

80059,1

Коефіцієнт структури активів за IV квартал року згідно прогнозу1

0,235

Необоротні активи, тис. грн.

341378

Загальна вартість активів (капіталу), тис. грн.

421437,1

Планова потреба у додатковому фінансуванні з використанням різних методів залучення капіталу порівняно з 2012 роком

76563,1

Показники оборотності

2012

2013

Відхилення

Оборотніть оборотних активів у разах

6,53

7,59

1,06

Тривалість одного обороту оборотних активів, днів

55,12

47,40

-7,72

1величина планових показників відповідає прогнозним значенням з табл. 3.9

Щодо визначення планової потреби ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» у джерелах фінансування його оборотних і необоротних активів, то тут ситуація полягає у виборі та встановленні оптимальних для підприємства пропорцій між власними і позиковими коштами, що дуже часто є дилемою для кожного підприємства, залежить від завдань фінансової стратегії господарюючого суб’єкта і знаходиться під впливом значної кількості обмежень.

З метою планування величини власних і позикових джерел фінансування капіталу підприємства пропонуємо використати один із достатньо поширених його методів – метод оптимізації планових рішень, який передбачає розробку декілька варіантів фінансових планів та вибору найбільш прийнятного з них за обраним критерієм. У якості такого критерію використаємо максимальний рівень рентабельності власного капіталу, що є стратегічним фінансовим показником заводу мінеральних вод «Оскар» і значення якого постійно контролюється його фінансовим керівництвом.

Метод оптимізації структури капіталу за критерієм максимізації ефекту фінансового важеля має на меті розрахунок прибутковості капіталу за умови варіативного нарощення частки позикових коштів, причому. Позитивний ефект фінансового важеля виникає у тих випадках, коли позиковий капітал, отриманий під фіксований відсоток, використовується підприємством таким чином, що отриманий прибуток перекриває фінансові витрати, тобто доходність капіталу буде вищою за середньозважену ціну позикових джерел його фінансування.

В економічних літературних джерелах ефект фінансового важеля (ЕФВ) традиційно обчислюється у наступний спосіб [65, с. 198]:

, (3.6)

де – коефіцієнт оподаткування (1 – ставка податку, виражена десятковим дробом); ЕР – економічна рентабельність активів, %; СП – середня ставка процента (номінальна ціна) на позиковий капітал, %; ПК, ВК – відповідно власний і позиковий капітал.

Таким чином, ефект фінансового важеля (левериджу) як критерій оптимізації засвідчить, на скільки у відсотковому співвідношенні збільшиться рентабельність власного капіталу за рахунок залучення позикових джерел покриття активів. Він виникатиме тоді, коли рентабельність активів буде вищою за рівень банківського відсотку по кредиту на ринку позикового капіталу. Як тільки відсоткова ставка і норма прибутку зрівняються, підприємству необхідно негайно призупинити фінансування за рахунок позик, оскільки їх використання стає нераціональним. Крім того зазначимо, що позитивна дія ефекту фінансового левериджу має наслідком зростання прибутку, який додатково утворюється на власний капітал, проте, водночас, призводить до порушення платоспроможності, на що треба звертати увагу і роботи відповідні коригування фінансових планів.

Як бачимо з табл. 3.10, ПрАТ «МЗМВ «Оскар» у плановому періоді на 100131 тис. грн. розширив здатність до самофінансування розвитку. Політика підприємства останніх років свідчить, що за умов завершення звітного періоду прибутково, величина отриманого прибутку підлягає 100%-й тезаврації. Дивідендна політика заводу не передбачає виплат акціонерам, а резервний капітал сформовано у достатньому обсязі. Враховуючи цей факт, початковий відсоток, з якого починатиметься частка власного капіталу в процесі оптимізації, – 53% і складатиметься із його величини за даними 2012 року. Максимум, що може дозволити підприємство у плановому періоді за реалістичним сценарієм, – це поповнити власні кошти з прогнозованого прибутку 2013 року, що формує обсяг гарантованого капіталу на рівні 76% (табл. 3.12). Варіанти подальшого збільшення частки власного капіталу в загальній структурі останнього можливі у ситуації оптимістичного сценарію фінансового розвитку, коли має місце використання резервів збільшення чистого прибутку.

Таблиця 3.12