Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ и задание инд правильное.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
252.93 Кб
Скачать

Історія становлення і розвитку кафедри технологїї оздоровчих продуктів

Історія кафедри бере початок з 2001 року, коли згідно з рішенням Вченої ради університету 1 вересня 2001 року (наказ 80 від 08.08.2001 року) була створена кафедра технології функціональних харчових продуктів.

Кафедра здійснює підготовку бакалаврів за напрямом підготовки «Харчові технології та інженерія» та підготовку спеціалістів і магістрів за спеціальністю«Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення».

Історія кафедри є передісторією створення в Україні принципово нового напряму розвитку сучасної харчової технології – формування індустрії здорового харчування відповідно до передових світових тенденцій. Обґрунтований і науково доведений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) безпосередній зв'язок між структурою та якістю харчування і здоров’ям людини зумовив інтенсивний розвиток виробництва та реалізації на світовому ринку харчових продуктів нового покоління. Вони не лише задовольняють пластичні та енергетичні потреби живого організму, а й забезпечують повноцінне його постачання всіма необхідними природними біологічно активними компонентами. Це гарантує здоров’я нації та активне творче довголіття кожного громадянина. Для конструювання, виробництва та реалізації таких продуктів необхідні спеціальні кадри, підготовку яких і виконує у структурі Національного університету харчових технологій реорганізована у 2011 з кафедри технології функціональних харчових продуктів кафедра технології оздоровчих продуктів. 

На сьогодні на кафедрі працюють 1 професор, 6 доцентів, 1 старший викладач, 1 асистент. Здійснюється підготовка наукових кадрів в аспірантурі та докторантурі. 

З часу свого створення кафедра підготувала для харчової промисловості понад 600 фахівців, які успішно поєднують у своїй виробничій діяльності знання із сучасних харчових технологій та останніх досягнень медицини.

Враховуючи специфіку цієї спеціальності, яка передбачає поєднання у майбутніх фахівців знань технологій отримання продуктів оздоровчої дії та їх впливу на функціональні системи та органи організму, до навчального процесу на кафедрі залучаються провідні фахівці науково-дослідних інститутів АМН України: Інституту ендокринології, Інституту токсикології, Інституту гігієни та медичної екології, Інституту харчування тощо.

Напрями/спеціальності кафедри технології оздоровчих продуктів

Напрям : 6.051701 Харчові технології та інженерія

Освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра дає змогу випускникам напряму працювати на первинних посадах техніків, майстрів, технологів будь-яких харчових підприємств та закладів громадського харчування. Особливістю підготовки фахівців із технології оздоровчих продуктів за вказаним напрямом є те, що отримані знання і вміння можуть бути використані практично у всіх галузях харчової промисловості, оскільки створення нових продуктів відбувається на основі традиційних харчових середовищ – зернових, молочних, олієжирових, безалкогольних напоїв тощо.

Спеціальність: 7.05170109 Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення.

Освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста дає можливість займатись виробничо-технологічною, організаційно-керівною, управлінською, проектно-конструкторською діяльністю на підприємствах харчової та переробної промисловості з виробництва хлібобулочних виробів, м'ясо-молочних продуктів, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, плодоовочевих консервних підприємствах, підприємствах із виробництва натуральних біологічно активних добавок до їжі, натуральних ароматизаторів, натуральних консервантів тощо.

Спеціальність: 8.05170109 Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення.

Освітньо-кваліфікаційний рівень – магістр.

Освітньо-кваліфікаційний рівень магістра дає можливість працювати на харчових підприємствах різних форм власності, у навчальних закладах, наукових та конструкторських організаціях, на підприємствах, що спеціалізуються на виробництві та реалізації оздоровчих продуктів, у Центрах оцінки якості харчових продуктів, на фармакологічних підприємствах; у лабораторіях, що сертифікують харчові продукти та харчові біодобавки і контролюють їхню якість. Випускники магістратури можуть продовжувати наукову діяльність в аспірантурі та докторантурі при кафедрі технології оздоровчих продуктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]