Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дидактичн матер али.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
79.45 Кб
Скачать

Модуль 1. Вікова психологія як галузь наукового пізнання

Тема 1. Періодизація життєвого циклу людини

Завдання:

  1. Опрацювати матеріал та підготувати для обговорення на практичному занятті:

Когнітивний розвиток дитини. Періодизація життєвого циклу людини. Загальні питання психічного та поведінкового розвитку дітей.

  1. Виконати практичне завдання:

Психологічні методики, щодо процесу розвитку. Акселерація фізичного та психічного розвитку дітей, її причина та соціально-педагогічні наслідки.

  1. Самостійне вивчення поняття «вік» та різні його аспекти, вивчити фактори та закономірності психічного розвитку, критерії вікової періодизації та схему вікових періодів; навчитися визначати фактори розвитку та їх вплив у конкретній ситуації, складати прогноз розвитку.

Література (основна: 1, 2, 3; додаткова: 2,3).

Тема 2. Формування особи суб’єкту спілкування пізнання та діяльності

Завдання:

  1. Опрацювати матеріал та підготувати для обговорення на практичному занятті: формування особи суб’єкту спілкування пізнання та діяльності в спорті. Дошкільний період: формування особи суб’єкту спілкування пізнання та діяльність. Шкільний період: формування психофізіологічних функцій, учбово-пізнавальної діяльності. Період дорослості. Віковий підхід до вивчення дорослої людини. Поняття про акмеологію. Вікова динаміка психофізіологічних функцій. Період геронтогенеза.

  2. Виконати практичне завдання: тест «Оцінка біологічної зрілості та фізичного здоров’я молодших школярів»; методика «Неіснуюча тварина».

Література (основна: 4, 5, 7; додаткова: 3).

Тема 3. Вікові та індивідуальні закономірності дитячого розвитку

Завдання:

1. Опрацювати наступні питання:

Основні проблеми кризисності у фізичному і психічному розвитку дитини. Епігенетична теорія Е.Еріксона. Сенситивні періоди у розвитку дитини. Наявність роботи та вміння її інтерпретувати. Методика Штур. Вікові та індивідуальні закономірності дитячого розвитку юних спортсменів. Нерівномірність процесу розвитку. Акселерація фізичного та психічного розвитку юних спортсменів, її причина та соціально-педагогічні наслідки.

2. Виконати практичне завдання: тест «Метрична шкала досліджень моторної обдарованості дітей від 4 до 16 років М.О.Гуревича, М.І. Озерецького». Методика «Автопортрет».

3. Наявність роботи та вміння її інтерпретувати.

Література (основна: 5, 24, 27; додаткова: 2,3).

Тема 4. Норма та відхилення у формуванні особистості

Завдання:

1. Опрацювати наступні питання:

Розвиток рухових навичок. Інформаційна модель когнітивного розвитку. Гра та навчання. Адаптивна роль когнітивної незрілості. Психосоціальний розвиток та теорії соціального навчання: розширення репертуару соціальних навичок. Характеристика понять: “провідна діяльність”, “вікові новоутворення”, “соціальна ситуація розвитку”, “нормативна криза”. Емоційні особливості формування особи. Норма та відхилення в психічному розвитку дітей різних вікових періодів. Корекція відхилень.

2. Виконати практичне завдання: тест «Оцінка інтересів установлення, спрямованості особистості з метою профілактики дезадаптації», тест «Диференційно-діагностичне опитування Є.А.Климова».

Література (основна: 6, 28,28,29, 27).