Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дидактичн матер али.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
79.45 Кб
Скачать

Тема 5. Психологічні особливості розвитку дитини в дошкільному віці.

Завдання:

1. Опрацювати наступні питання:

Психологічні особливості розвитку дитини в дошкільному віці. Фізичний і моторний розвиток. Середовище як джерело безпеки. Когнітивний розвиток. Мовний розвиток. Вплив мовлення батьків. Сімейне середовище. Привчання до дисципліни та саморегуляції. Основні фактори психічного розвитку дітей в дошкільному віці.

2. Виконати практичне завдання: діагностика властивостей особистості і психічних станів в дошкільному віці.

Література (основна: 18, 19, 24, 25; додаткова: 2).

Тема 6. Фізичний і когнітивний розвиток в молодшому шкільному віці

Завдання:

1. Опрацювати наступні питання:

Фізичний і когнітивний розвиток в молодшому шкільному віці. Розвиток рухових навичок. Інформаційна модель когнітивного розвитку. Гра та навчання. Адаптивна роль когнітивної незрілості. Психосоціальний розвиток та теорії соціального навчання: розширення репертуару соціальних навичок.

  1. Виконати практичне завдання:

Оцінка психічних процесів в молодшому шкільному віці: вивчення мислення, уваги і пам`яті в молодшому шкільному віці, методика «Два доми», методика «Незакінчене речення».

Література (основна: 5, 7, 19,20 додаткова 2, 3).

Тема 7. Психосоціальний розвиток в середньому дитинстві

Завдання:

1. Опрацювати матеріал та підготувати для обговорення на практичному занятті:

Задачі розвитку в середньому дитинстві. Проблеми формування ідентичності. Цінності, ідеали та альтернативи способу життя. Стрес і депресія в середньому дитинстві. Оволодіння методиками індивідуально-психологічних якостей і відношень особистості.

2. Виконати практичне завдання: методиками смисложиттєвих орієнтацій та “Модифікованою картою особистості”, методикою визначення комунікативних вмінь підлітків.

Література (основна: 3, 9, 10, 11, 21).

Тема 8. Психологічні особливості розвитку підлітків

Завдання:

1. Опрацювати матеріал:

Психологічні особливості розвитку підлітків. Потреба самоствердження. Активізація спілкування з однолітками. Психологічне віддалення від сім’ї. Труднощі взаєморозуміння з дорослими. Проблеми статевого виховання.

2. Виконати практичне завдання:

Методики дослідження самооцінки підлітка. Методи діагностики акцентуації характеру. Психодіагностичні методики вивчення емоційно-вольової сфери підлітків. Підібрати методики дослідження особистості та емоційно-вольової сфери підлітків. Обґрунтувати доцільність вибору. Визначити предмет, об’єкт, гіпотезу дослідження.

Література (основна: 9, 11, 13, 21, 22).

Тема 9. Розвиток моральних, інтелектуальних, естетичних почуттів

Завдання:

1. Опрацювати матеріал:

Розвиток моральних, інтелектуальних, естетичних почуттів. Моральні судження спортсменів та їх аргументація. Ознайомлення з тестами розумовому розвитку та рівнів інтелекту спортсменів юнацького віку. Усвідомити специфіку юнацького віку, навчитися виявляти професійні інтереси та здібності юнаків та дівчат в різних видах спорту. Соціальна ситуація розвитку в юнацькому віці. Криза ідентичності та шляхи її подолання. Психологічні особливості вибору майбутньої професії.

2. Виконати практичне завдання: тест «Нервово-психічної адаптації» (згідно моделі С.Б.Семичова). «Діагностика ступеню впевненості в собі». Тест «Відношення до здоров’я» (автор Р.А.Березовська).

Література (основна: 4, 5, 9, 13, 22).