Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
literatura_TMFV_dlya_studentiv / 579052_269C5_sistema_roboti_z_psihofizichnogo_rozvitku_ditini_posibnik.doc
Скачиваний:
479
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
5.15 Mб
Скачать

Крамниця

Пальці від вказівного до мізинчика підняті вгору, великі пальці на прямій лінії. При декламуванні вірша пальці то віддаляються, то наближаються один до одного.

Всі заходьте до крамниці, Вибір тут багатий. Речі знайдуться для вас І для мами з татом.

Пташки в гніздечку

І Іальці рук взяті в "замок". При читанні вірша (повторюється кілька разів) і» микі пальці почергово відгинаються - ніби пташки виглядають з гніздечка. Можливий варіант: все "гніздечко" трохи коливається від вітру.

Ось сидять пташки в гніздечку,

Хто з'явились із яєчок?

Будиночок

Пальці обох рук трохи вигнуті й торкаються один одного. При декламу-и,піні вірша великі та вказівні пальці то сходяться, то розходяться, ніби впу-іключи котика, собачку, рибок.

Я зробив такий будинок,

Тут я друзів поселю.

Котика, собачку, рибок -

Всіх, кого люблю.

Пташки п'ють водичку

Пальці лівої руки згорнути в кулачок, пальці правої руки стулені, впе­ріщ виставлений лише вказівний. Він то торкається "дірочки" у правому ку-и.ічку, то відходить - пташки п'ють водичку. Потім руки міняють положення ("п'є" права).

Пташенята воду п'ють,

їм малята воду ллють.

У миски і тарілки -

Ой спасибі, малюки!

Песик

Долоні обох рук стулені. Великі пальці піднімаються й опускаються од­ночасно. Руки рухаються вперед, ніби собака когось наздоганяє. Діти мо­жуть промовляти: "гав-гав".

Ось біжить собака злий -

Розбігайтеся мерщій!

Коріння рослин

Долоні опущені, стулені зовнішніми боками. Поки вихователь декламує вірш, діти розводять пальці, легенько стискуючи їх у кулак, та опускають. Коріння рослини, Як серце в людини, -Воду, мов кров жене...

78

79

Потягеньки

Покласти обидві долоні на стіл і, напружившись, піднімати пальчики якомога вище.

Кліщі

Покласти обидві долоні тильною стороною на стіл і почергово стискати та розтискати їх одночасно, а потім почергово - то праву, то ліву.

Пружинка

Одночасні пружні натискування кінчиками пальців однієї руки на другу.

Схованка

Руки підняти долонями вгору. Починаючи з мізинця, всі пальці почерго­во зігнути в кулачок, а потім у тому самому порядку розігнути.

Будиночок

Долоні спрямовані під кутом одна до одної, кінчики пальців лівої руки торкаються кінчиків пальців правої руки, середній палець правої руки підня­тий угору, кінчики мізинців торкаються один одного, утворюючи пряму лініні (димар, балкон).

М'яч

Кисть однієї руки затиснута в кулак - це м'яч. Друга відіграє роль плас­кої стінки. Бити і відскакувати м'ячем-кулачком по стіні то однією, то другою рукою.

Кінь

Права долоня - на ребрі від себе, великий палець - догори, зверху на неї кладеться ліва долоня під кутом, утворюючи пальчиками гриву. Вели­кий палець - догори. Два великих пальці утворюють- вуха коня.

Вовк

Обидві долоні поставлені на ребро (мізинці притиснуті, як ківш), а великі пальці підняті вгору і розведені в різні боки. Вказівні пальці, зігнуті в середи­ну долонь, утворили лоб, а решта пальців у вигляді "човника" - верхня та нижня щелепи.

Лисиця

Обидві долоні поставлені на ребро, мізинці притиснуті (як ківш), а ве­ликі пальці підняті вгору, розведені в різні боки і трохи зігнуті. Вказівні пальці й мізинці зігнуті в середину долонь.

Ведмідь

Пальчики стиснуті в кулачок, вказівний і мізинець зігнуті в дуги і притис­нуті до середнього і безіменного пальців.

80

Хвиля

Розвернути додіоні до обличчя, витягнути пальці нагору. Під повільний |шхунок, починаючи з великого пальця лівої руки, складати по одному паль­чикові до долоньки (після лівого мізинця настає черга правого). Потім роз-іинаги пальці, починаючи з великого на правій руці і дійти до великого паль-цн на лівій.

Юшка

Середній і безііменний пальці упираються у великий; вказівний і мізи-нііць підняті вгору.

Поникла квітка

Розкрити обидвіі руки перед собою. Пальці прямі і напружені. Одна кисть рингом поникла, повністю розслабившись. Поперемінно міняти напругу і розслаблення в руїках. Стежте, щоб у "сильної квітки" всі пальчики були напружені, а в "пониклої", навпаки, кисть повинна бути зовсім розслаблена до кінчиків пальців.,

їжачки

Повернути руки долонями до себе. Одну стиснути в кулак - їжачок спить (стежте за великим пальцем - він повинен щільно обхоплювати інші). І Іа другій розвести пальці, як голки в їжачка.

Нудно одному їжачкові, не має він з ким бавитися. "Тук, тук, тук", -постукав він голкою-мізинчиком по сплячому їжачкові. Ніяк не прокидається І сам заснув - стиснувся в кулачок.

Зате другий їжачок прокинувся... (Повторити ті самі дії і з ним.)

їжачки не повинні бути в однаковій позі - якщо спить один, другий не спить. Починайте вправу повільно, супроводжуючи казкою. Змінюйте пози о їжачків, збільшуючи темп.

Жук

Пальчики стиснуті в кулачок, вказівний і мізинець розведені в сторони, дитина ворушить ними.

Забавлянки