Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
elem_mat / L_15_16.doc
Скачиваний:
546
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.4 Mб
Скачать

Властивості, проектування

1. Якщо прямі а і b паралельні, то їхні проекції паралельні або, в окремих випадках, являють собою одну пряму або дві точки.

2. Якщо точка С поділяє відрізок АВ у відношенні m : n (рис. 4), то при проектуванні точка поділяє відрізоку тому самому відношенні, тобто

Рис. 4

Теорема 3 (про три перпендикуляри). Якщо похила l перпен­дикулярна до деякої прямої р площини α, то її проекція також перпендикулярна до прямої р (рис. 5).

Рис. 55

Обернена теорема. Якщо проекція похилоїl перпендикулярна до прямої р, то ця похила також перпендикулярна до прямої р.

Нехай висота піраміди ABCD, опущена з вершини D, проходить через точку перетину висот Δ АВС (ортоцентр трикутника). Можна довести, що протилежні ребра такої піраміди попарно перпендикулярні і будь-яка інша її висота також проходить через ортоцентр протилежної грані (рис. 6).

Рис. 6

Кутом між прямою l і площиною α називається кут між прямою α і її проекцією на площину α (кут φ на рис. 5).

Можна довести, що коли всі бічні ребра піраміди ABCD нахилені до площини основи АВС під однаковими кутами, то висота DO проходить через центр O описаної біля Δ АВС кола.

Рис. 7

15.9. Многогранники. Площі поверхонь. Об’єм многогранників

Якщо у двох паралельних площинах α і β містяться рівні між собою п-кутники, відповідні сторони яких попарно паралельні, а відповідні вершини сполучено відрізками, то утворений у такий спосіб многогранник називається призмою (рис. 8).

Многокутники, що лежать у площинах α і β, називаються основами призми. Чотирикутники АВВ1А1, ВВ1С1С та інші називаються бічними гранями призми і являють собою паралелограми; відрізки AA1, BB1 та інші називаються бічними ребрами призми. Усі бічні ребра призми рівні між собою і паралельні. Висотою призми називається відстань між площинами α і β, тобто довжина перпендикуляра, опущеного з будь-якої точки площини α на площину β.

Рис. 8

Площа бічної поверхні призми дорівнює добутку периметра її перпендикулярного перерізу на довжину бічного ребра.

Об’єм призми дорівнює добутку площі основи на висоту приз­ми або площі перпендикулярного перерізу на довжину бічного ребра:

Прямою називається призма, бічні ребра якої перпендикулярні до площини основи.

Правильною називається пряма призма, в основі якої лежить правильний многокутник.

Частинними випадками призми є прямокутний паралелепіпед — пряма призма, в основі якої лежить прямокутник, і куб — правильна призма, в основі якої лежить квадрат. Об’єм прямокутного паралелепіпеда дорівнює добутку довжин трьох ребер, що виходять з однієї вершини.

Нехай на площині α лежить опуклий многокутник А1A2A3Аn, а точка S не належить площини α. Сполучивши точку S із вершинами многокутника, дістанемо многогранник, що називається п-кутною пірамідою (рис. 9). Многокутник А1A2A3...Аn називається основою піраміди. Висотою піраміди називається відрізок перпендикуляра, опущеного з вершини S на площину підстави.

Рис. 9

Правильною називається піраміда, в основі якої лежить правильний многокутник, а висота проходить через центр кола, описаного навколо основи.

Об’єм довільної піраміди

де — площа основи,Н — висота.

Сфера називається описаною навколо многогранника, якщо вона проходить через усі його вершини. Сфера називається вписаною у многогранник, якщо вона дотикається до всіх його граней.

Теорема 1. Для того щоб навколо піраміди можна було описати сферу, необхідно і достатньо, щоб навколо многокутника, що лежить в її основі, можна було описати коло.

Теорема 2. Навколо будь-якої правильної піраміди можна описати сферу і в будь-яку правильну піраміду можна вписати сферу.

Центр сфери, описаної навколо піраміди, можна знайти за допомогою таких двох тверджень.

1. Множина точок простору, рівновіддалених від двох даних точок А і В, є площина, що проходить через середину відрізка АВ і перпендикулярна до нього.

2. Нехай точка О — центр кола, описаного навколо плоского многокутника А1A2A3...Аn. Тоді множина точок простору, рівновіддалених від усіх вершин многокутника А1A2A3Аn, являє собою перпендикуляр до площини многокутника, що проходить через точку О.

Наслідок. Якщо навколо многокутника, який лежить в основі піраміди 1A2...Аn, можна описати коло, центром якого є точка О, то центр описаної навколо піраміди сфери міститься на перетині перпендикуляра до площини основи, поставленого з точки О, і площини, яка проходить через середину одного з бічних ребер піраміди (наприклад, A1S) і перпендикулярна до цього ребра.

Центр уписаної у многогранник сфери лежить на перетині бісекторних площин усіх двогранних кутів многогранника.

Теорема 3. У довільну трикутну піраміду можна вписати сферу.

Об’єм многогранника

де r — радіус вписаної у многогранник сфери, Sп — площа повної поверхні многогранника.

Правильним називається многогранник, усі грані якого є однаковими правильними многокутниками.

Соседние файлы в папке elem_mat