Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya.rtf
Скачиваний:
34
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
318.92 Кб
Скачать

2.3. Важливість сімейного дозвілля для родини.

Організація вільного часу з метою всебічного розвитку особистості дитини, створення в будинку сприятливого морально-психологічного клімату. Розумно організоване дозвілля дітей і батьків - умова для такого спілкування в сім'ї, яке збагачує духовний світ, виховує естетичні почуття, стимулює розвиток здібностей, інтелекту, уяви, активізує пізнавальну і трудову діяльність дитини. Батьки краще дізнаються своїх дітей у вільній, розкутою обстановці, в їх спілкуванні зі своїми друзями-однолітками і дорослими. Вони бачать, який він у грі, у праці, як він ставиться до товаришів, як переживає помилки і невдачі, свої успіхи і успіхи інших.

Організація дозвілля всієї родини ставить перед батьками два питання: як знайти вільний час і чим заповнити його, щоб їхня дитина всебічно і гармонійно розвивався. Чималий резерв вільного часу таїть у собі чітка організація ведення домашнього господарства, розподіл обов'язків серед всіх членів сім'ї, планування дрібних і великих (щоденних, щотижневих, щомісячних та річних) справ. При виконанні цих умов сім'я отримує можливість разом проводити своє дозвілля: займатися спортом, технічною творчістю, охороною природи, художньою самодіяльністю, суспільно корисною діяльністю у дворі, в мікрорайоні, читати цікаві книги, дивитися і обговорювати кінофільми, спектаклі, ходити в музеї, вибиратися всій сім'єю на прогулянки, в походи, знімати фільми.

Тому проведення дозвілля разом важливо тому що:

По-перше, це потужний енергообмін. За час щоденної розлуки, нехай це буде робота або навчання, наше енергетичне поле сильно виснажується. Ми взаємодіємо з людьми не завжди близькими нам за духом, часто навіть вороже налаштованими, а значить, витрачаємо енергію на підтримку цього поля, на безпеку, зняття тривоги, утримання якихось емоцій - як негативних, так і позитивних. У сім'ї ми з емоціями звертаємося легше - в хороших сім'ях завжди забезпечена безпека у вираженні емоцій і дозволено називати речі своїми іменами, бути щирими. Тому з близькими і рідними людьми людині відразу стає легше. До речі, ознакою неблагополуччя в сім'ї якраз і буває напружене мовчання, коли неймовірно хочеться висловитися, а такої можливості немає в принципі. Багато дорослих отримали заборону на прояв емоцій ще від своїх батьків, у вигляді т.зв. патернів поведінки - схем, що передаються з покоління в покоління. Діти, наприклад, особливо гостро сприймають мовчазне напруга в сім'ї, часто реагують на нього хворобою, "поганим" поведінкою, істериками. Важливо розуміти, що спільне проведення дозвілля дає можливість спілкуватися в безпосередній обстановці, без напруги, викликаної необхідністю відповідати чиїмось очікуванням.

Другий важливий компонент спільно проведеного часу в родині - це необхідний кожній людині тілесний (тактильний) контакт з близькими. На жаль, такий контакт найчастіше - у великому дефіциті. Гіппенрейтер Юлія Борисівна у своїй книзі "Спілкуватися з дитиною. Як?" каже, що для нормального самопочуття дитині необхідно не менше восьми обіймів на день. І, між іншим, дорослому теж. Статистика говорить, що середньостатистичний батько проводить зі своїм чадом в середньому від 7 до 20 хвилин в день. Встигає він наситити потреби дитини в обіймах? Треба також зазначити, що хлопчики часто потребують не просто в обіймах, а в своєрідних взаємодіях з батьком - рукостискання, поплескування по плечу, боротьбі, в якій можна безпечно спробувати свою силу. Спільний, правильно організований, дозвілля якраз здатний забезпечити сім'ї такі взаємодії.

Третя важлива роль дозвілля - інтелектуальний обмін. Він відбувається не тільки на рівні батько-дитина, а й між дорослими членами сім'ї. Під час спільного отдиха можно поділитися з коханою людиною новими знаннями, ідеями, задумами.

І нарешті, спільне дозвілля - це відмінний засіб в боротьбі з депресіями, стресами, сімейними проблемами та труднощами спілкування. Він допомагає боротися зі своїми недоліками, вчить взаємодії з іншими людьми, дає можливість розвинути командний дух.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]