Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya.rtf
Скачиваний:
34
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
318.92 Кб
Скачать

2.4. Види дозвілля для всієї родини

Вибір занять, розваг залежить від смаків сім'ї, спрямованості її інтересів, виховних завдань по відношенню до дітей і до сім'ї в цілому.

Пікнік в квартирі. Так-так, прямо на килимі влаштуйте пікнік - застеліть покривалом підлогу, поставте частування і напої, поговоріть один з одним або подивіться фільм - запевняємо, що це буде захоплююче і весело.

Зробіть фортецю. За допомогою ковдр і простирадл перетворіть одну з кімнат на справжню фортецю: завісьте ними стільці, шафи і двоярусні ліжка, щоб звисали зі стелі. Можна почитати казки про лицарів або подивитися всім разом цікавий фільм.

Кулінарія. Зробити пиріг, приготувати салат або запекти гусака, щоб при цьому всі домочадці брали участь в процесі приготування - прекрасний спосіб провести сімейне дозвілля. Це буде весело і корисно.

Настільні ігри. Лото, шашки, шахи - прекрасне заняття, яке дорослим нагадає про безтурботності, а дітям допоможе розвинути кмітливість. Можна також разом зібрати пазли і конструктор LEGO.

Війна подушок. Це самий класний спосіб виплеснути енергію і як слід посміятися. Звичайно ж, не потрібно битися так, щоб травмувати один одного, але дотягнути до того, щоб літали пір'я по кімнаті - таке дозволено.

Вечір танців або фітнес. Включити відеоурок танців або фітнесу і всім разом позайматися годину-півтори, а потім точно так само спільно приготувати обід - що може бути щасливішим і радіснішим цього проведення часу?

Вечірка. Покличте друзів родини в гості і влаштуйте тематичну вечірку - з костюмами, придатними частуваннями і напоями. За основу може бути взята казка, фільм, телешоу.

Роблячи висновки, можна затвердити, що саме в період сімейного дозвілля сім'я відпочиває від проблем і чвар. Сімейне дозвілля ще корисний і тим, що крім згуртованості і дружби сім'я стає однією командою, де ніхто не буде відчувати себе самотнім і нікому не потрібним. Тому кожен вихідний можна влаштовувати собі і своїм близьким цікавий і розважальний дозвілля, де вся родина буде в зборі насолоджуватися спілкуванням один з одним. Завдяки цьому всередині сім'ї всі будуть цінувати один одного і поважати.

2.5. Ігри для всієї родини

Що, окрім загальної квартири, об'єднує кількох людей в сім'ю? Дружні недільні обіди, затишні спільні вечері, великі сімейні свята. Але ось, застілля і веселощі закінчилися, і дорослі знову завмирають перед телевізором, діти повертаються до улюблених комп'ютерних ігор, а квартира знову стає комуналкою для декількох занурених у свої справи людей. Сумно. А чому б не провести вечір за яким-небудь загальним заняттям, щоб вашим дітям було, про що згадувати потім з теплом і любов'ю? Адже існує багато ігор і розваг для всієї родини, і ми готові запропонувати їх до вашої уваги. Не будемо говорити про гральні карти, доміно, лото, нарди, шашки і шахи. Ці ігри відомі всім. Ми хочемо розповісти про ігри творчі, які сподобаються кожному домочадцеві, ігри захоплюючі та ті, що об'єднують. Наприклад, «Казка по колу». У цю гру можна грати вдома, а можна з нею скоротати довгий переїзд, щоб дорога не здавалася такою виснажливою. Отже, хтось вимовляє першу фразу, наприклад: «Жила-була принцеса». Наступний учасник продовжує: «І була у неї улюблена лялька». Потім вступає наступний оповідач, і так – по колу. Казка може закінчитися через десять хвилин, а може «розповідатися» кілька днів. Головне ж, що ця гра передбачає участь всієї родини.

Гра на уважність і пам'ять «Що змінилося?». Розкладаєте на столі кілька предметів і пропонуєте ведучому уважно вивчити їх розташування. Потім, коли ведучий покине кімнату, вносите деякі зміни в порядок речей на столі, і просите ведучого повернутися і знайти ці зміни. Іноді це буває дуже непросто (одне маля просто вийняла стрижень з авторучки, а мама півгодини ворожила, що ж змінилося), але зате дуже весело.

Гра «Прикметники». Ведучий, усамітнившись, пише невелике оповідання, свідомо опускаючи всі визначення перед іменниками, і пропонує іншим гравцям по черзі назвати будь-який прикметник, який ведучий тут же вписує в свою розповідь. У результаті – веселе читання вголос, що викликає багато сміху і піднімає настрій.

Наступна гра називається «Крокодил», але людей повинно бути не менше чотирьох. Формуються дві команди. Перша команда загадує слово і називає його одному з гравців другої команди. Завдання цього гравця – пантомімою зобразити загадане так, щоб його команда зуміла це слово відгадати. Команда може задавати питання, відповідати на які можна тільки «так» і «ні», причому теж тільки пантомімою. Якщо слово вгадано, команди міняються місцями.

Крім ігор, можна придумати й інші розваги, які згуртують вашу сім'ю і доставлять всім задоволення. Наприклад, спільно займіться у вихідний приготуванням чогось смачненького. Наліпіть пельменів або напечіть пиріжків з різними видами начинок, і не тягніть їх в свою кімнату до телевізора чи комп'ютера, а попийте чаю за спільним столом. Або всі разом освойте якусь дивовижну страву, адже це і корисно, і весело, коли всією родиною!

Напевно у вас накопичилося багато сімейних фотографій, а часу помістити їх в альбом не вистачає. Покличте на допомогу домашніх, нехай вони допоможуть вамрозкласти фотографії за датами та подіями, нехай придумають цікаві, веселі підписи під фотографіями, адже для рідних людей немає нічого цінніше за сімейні спогади. Ось і позгадуйте різні історії з вашого життя, розкладаючи знімки по місцях. І вам, і вашим дітям це буде цікаво.

Ви можете придумати вашу власну гру, на основі інтересів ваших домашніх. Проявіть творчу жилку, не полінуйтеся, адже такі ігри – сильне емоційне підживлення і для дорослих, і для дітей. Не бійтеся виглядати дитиною, повірте, в очах ваших дітей це вам не зашкодить. Постарайтеся бути щирими і винахідливими, створюючи свої ігри для всієї родини, і заряд бадьорості вам забезпечений в тій же мірі, що і любов, і вдячність всіх членів вашої родини.

Висновки до 2 розділу

Ми з'ясували, що сімейне дозвілля має приносити задоволення кожному членові сім'ї — від змістовного й доброзичливого спілкування, до реалізації своїх потреб у русі, пізнанні, розвитку. Тільки тоді воно впливає як розвиваючий захід і на дітей, і на дорослих, підвищує їхній культурний рівень, дає відчуття єднання сім'ї. Не забувайте дивувати близьких: несподівані сюрпризи, довгоочікувані подарунки, романтичні моменти тощо — усе це надихає, дає змогу почуватися потрібним і коханим, тобто наповнює життя змістом. А найяскравіші моменти залишаться в пам'яті назавжди: грітимуть душу й зворушуватимуть уяву через багато років.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

Отже, ми розглянули загальну характеристику виховуючого впливу сім'ї, тенденції і стилі сімейного виховання, а також зміст та значення родинного виховання у формуванні особистості.

Виявили що сім'я — це одна з найважливіших форм організації життя людей, яка має фундаментальне значення як для індивіда, особистості, так і для суспільства. Така спільність людей, яка спирається на шлюбний союз, на родинні зв'язки, на різноманітні відносини між чоловіком і дружиною, батьками і дітьми, між самими дітьми, між іншими членами сім'ї, які живуть разом і спільно ведуть господарство.

Здійснили педагогічну просвіту батьків для озброєння певним мінімумом знань, надали їм допомоги в організації самоосвіти, формування виховних навичок і вмінь, для правильного виховання дітей.

Таким чином, слід для себе виділити те, що для того, щоб максимізувати позитивні і звести до мінімуму негативний вплив сім’ї на виховання дитини і перебороти типові помилки сімейного виховання, необхідно пам'ятати загальні внутрісімейні психологічні фактори, що мають виховне значення.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Методичні рекомендації на допомогу лекторам народних університетів педагогічних знань до 60 - річчя СРСР. - Харків 1982. 25 с.

2. Розумом і серцем: Думки про виховання. - Третій вид. - М .: Политиздат, 1982. - 383 с.

3. Алексеєнко Т. А. Науково - методичний посібник. / Т. А. Алексеєнко. - К .: Істітут проблем виховання АПН України, 2003. - 64 с.

4. Бардіан А. М. Виховання дітей у сім'ї. (Психолого - педагогічні нариси)/ Бардіан А. М. М., «Педагогіка», 1972. - 6 с.

5. Сенько В. Г. Вчителі та родітлі: Кн. Для вчителя./ Сенько В. Г. - Мн .: Нар. Асвета, 1988. - 111 с.

6. Бунієць Н. А. Теорія і практика взаємодії сім'ї та школи./ І. М. Трубавіна., Н. А. Бунієць - М .: ХДПУ, -2001. - 102 с.

7. Жуковська В. І. Беседі про виховання. Відповіді та запитання./ Жуковська В. І. Изд. Третій, доп. і перераб. Мн., «Нар. Асвета », 1975. - 144 с.

8. Макаренко А.С. Книга для батьків / Макаренко А.С. / Тв. У 7 т. - К., 1954. - Т. 4. - с. 11 - 445

9. Сухомлинський В.О. Вібр.тв./ Сухомлинський В.О. в 5 т. - К., 1978. - т. 2. - с. 535 - 537, т. 5. - с. 189 - 195.

10. Теорітічні основи виховання и навчання: Навчальний посібник / Харк. держ. пед. ун-т ім. Г.С. Сковороди. - 2-е вид., Випр. І доп. - Харків: ОСВ, 2002. - 400 с.

11. Павелюка С.П. Українське народознавство. Посібник./За загальною редакцією Павелюка С.П., Горинь Г.Й., Кирчіва Р.Ф. - Львів, 1994. - с. 204 - 240.

12. Борисенко В.К. Сімейний побут и звичаї українського народові./ Гаврилюк Н.К., Кривець О.М. Борисенко В.К - К.1996.

13. Вілюк С.М. Педагогічний всеобуч батьків / Барановська В.В., Вілюк С.М. / Все для вчителя. - 2000, №25-26.

14. Ушинський К.Д. Про сімейне виховання./ Ушинський К.Д. - К., 1974.

15. Кузь В. Материнська школа: Виховання в родіні / Кузь В. / Педагогіка і психологія. - 1995.- № 4.

16. Островська Л.Ф. Педагогічні знання - родітелям./ Островська Л.Ф. -М., 1989, с. 135-136.

17. Азаров Ю.П. Сімейна педагогіка./ Азаров Ю.П. -М., 1994, с.84-86.

18. Майдіков І.М. Основи соціологіі./ Майдіков І.М. -М., 1999, с. 35-36.

19. Васильєва Є.В. Сім'я та навчальні Успіхи школярів. Соціологічні проблеми освіти и виховання./ Васильєва Є.В. - М., Педагогіка, 1973. - С. 41.

20. Лесгафт П.Ф. Сімейне виховання дитини та его значення./ Лесгафт П.Ф. - М .: Педагогіка, 1991. - С. 158.

21. Кон І.С. Психологія ранньої юності./ Кон І.С. - М .: Просвещение, 1989. - С. 25-31.

22. Сатир В. Як будуваті собі и свою семью./-М.Педагогіка-прес, -1992.с.68-70.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]