Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psih_s+2015.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
568.32 Кб
Скачать

Тема 4. Проблеми психодіагностики інтелекту.

  1. Основні підходи до визначення та структури інтелекту.

Інтелект як узагальнена здібність до навчання. Інтелект як здібність до абстрактного мислення. Інтелект як здібність до адаптації. Інтелект як те, що вимірюється тестами інтелекту. Монофакторна, ієрархічна та мультифакторна теорії інтелекта. Позафакторні теорії інтелекта.

  1. Призначення та будова найбільш поширених у нашій країні тестів інтелекту.

Тест прогресивних матриць Равена, тест структури інтелекта Амтхауера, шкали дослідження інтелекту Векслера, шкільний тест розумового розвитку.

  1. Діагностичне значення вимірювання інтелекта.

Рівні аналізу результатів тестів інтелекту: кількісний показник інтелекту, співвідношення кількісних показників по окремим субтестам, співвідношення оцінок усередині кожного із субтестів, якісний аналіз. Обмеження використання тестів інтелекту.

Тема 5. Особистістні опитувальники як метод дослідження особистості.

  1. Загальна характеристика особистістних опитувальників.

Особистістні опитувальники як реалізація суб’єктивного діагностичного підходу. Краткий історичний нарис виникнення та розвитку особистістних опитувальників.

  1. Класифікація особистістних опитувальників.

Опитувальники рис особистості, типологічні опитувальники, опитувальники мотивів, інтересів, цінностей, установок.

  1. Проблеми, пов’язані з конструюванням та використанням опитувальників.

Фальсіфікація відповідей. Вплив установки досліджуваного на характер відповідей (соціально схвальні відповіді, експертні ситуації, тенденція давати певну відповідь). Особливості розуміння питань. Мінливість відповідей та психометричний парадокс.

Критерії оцінювання

Бали

Критерії оцінювання студентів

Два

Студент володіє навчальним матеріалом на рівні розпізнавання або відтворення окремих фактів, виявляє елементарний рівень засвоєння матеріалу. Викладає матеріал на рівні окремих фрагментів, що складає незначну частину навчального матеріалу.

Три

Студент володіє матеріалом на початковому рівні, значну частину матеріалу відтворює репродуктивно. Має утруднення в самостійному аналізі навчального матеріалу, формулюванні висновків, припускається помилок, серед яких значна кількість суттєві. Не завжди може навести власні приклади на підтвердження певних тверджень.

Чотири

Студент вільно володіє матеріалом в достатньому обсязі; в цілому самостійно застосовує матеріал на практиці, може розв’язувати завдання в стандартних ситуаціях, добирати переконливі аргументі на підтвердження матеріалу. Припускається помилок, серед яких можуть бути суттєві, але студент здатний самостійно їх виправляти. При повному відтворенні матеріалу може порушуватись логічність або послідовність його викладення.

П’ять

Студент в повному обсязі володіє матеріалом, вільно висловлює власні думки і ставлення, здатний застосовувати вивчений матеріал на практиці, в тому числі в нестандартних ситуаціях; добирає переконливі аргументи, наводить власні приклади; виявляє творчі здібності. Викладення матеріалу логічне, послідовне, обґрунтоване.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]