Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
риторика.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
42.29 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ В.Г. КОРОЛЕНКА

Факультет філології та журналістики

Кафедра романо-германської філології

САМОСТІЙНА РОБОТА

«Ораторське мистецтво:історія»

з дисципліни

ЛАТИНСЬКА МОВА

Галузьзнань: 0203 Гуманітарні науки

Напрямпідготовки: 6.020303 Філологія.

Мова та література (англійська; німецька)

Студентки 1 курсу

Групи ІН-19

Бондаренко Катерини Геннадіївни

Полтава

2013 - 2014 навчальний рік

План:

1) Вступна частина.

2)Міфологія красномовства

3) Емпедокл-батько риторики

4)Ораторське мистецтво у стародавньому світі.

5) Марк Тулій Цицерон

6) Красномовство слов'ян

7)Ораторське мистецтво на Україні в 16-17 ст

8)Висновок

1)Вступна частина Я впевнена ,що вміння переконувати співрозмовника, уміння правильно й красиво говорити, привертати увагу й здобувати довіру слухачів потрібне нам в усіх сферах життя. Володіння мистецтвом слова — одна з умов для досягнення успіху в багатьох професіях. Уміння складати й виголошувати промови необхідне юристові (риторика й виникла як мистецтво складання судових промов). Політик, що говорить грамотно й переконливо, викликає повагу й довіру громадян, тоді як ті політичні діячі, які не надають ваги цьому вмінню, легко потрапляють у кумедні ситуації.

У навчальній діяльності студентів і школярів риторична майстерність незамінна, бо вона допомагає правильно написати й захистити реферат чи наукову роботу, цікаво побудувати усну відповідь на заняттях.

Ораторське мистецтво використовується й у галузі реклами, адже її завданням є переконати можливих покупців вибрати саме цей товар чи послугу. Навіть повсякденне спілкування у колі друзів і родичів потребує певної майстерності, адже саме мова є основним засобом встановлення контактів між людьми. Риторика-не лише наука,а й мистецтво. Історія її виникнення й досі викликає до себе інтерес багатьох науковців і не дарма, адже вона сповнена таємниць та цікавих фактів. 2)Міфологія красномовства.

З давньогрецької міфології відомо, що у Зевса і Мнемосини – богині, яка патронувала науки, поезію та мистецтва,було дев’ять доньок, відомих як музи. Однією з цих юних талановитих красунь була і муза епічної поезії Калліопа.Саме Калліопу і вважають Пані Риторикою – музою красномовства. У середні віки цю красуню зображували одягнутою у сяючі шати, сиділа вона на пишному троні, а з її вуст виростали лілія (символ краси мови) і меч (символ вражаючої могутності слова, здатності переконувати

3)Емпедокл-батько риторики

На думку Аристотеля Стагірита, практичне застосування ораторське мистецтво вперше отримало у Сицилії. Батьком риторики Аристотель вважав Емпедокла з Агригента (490- 430 до н.е.). З історії філософії Емпедокл відомий як талановитий лікар, поет, філософ і чудотворець.Риторика – це мистецтво красномовства, мистецтво грамотно,змістовно і захоплююче побудувати свою промову і переконливо донести свої думки до аудиторії. Ораторське мистецтво– одна з найдавніших форм людської діяльності, засіб культурного і духовного впливу на людей, якому вперше у Стародавній Греції в V ст. до н.е. софісти почали навчати молодих людей із заможних родин.