Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
плани укр_мова 2 семестр.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
57.05 Кб
Скачать

Практичні завдання та методичні рекомендації

1. Знайдіть в мережі Інтернет лекцію М. Погрібного, присвячену проблемним питанням української орфоепії. На основі прослуханого створіть пам’ятку-опору.

2. Виразно прочитайте текст, знайдіть слова, на які падає логічний наголос. Продовжте міркування власними роздумами.

Працю вчителя ні з чим не можна ні порівняти, ні зіставити. Ткач уже через годину бачить плоди своїх турбот. Сталевар через кілька годин радіє з вогненного потоку металу – це вершина його мрії; орач, сіяч, хлібороб через кілька місяців милується колосками і жменею зерна, вирощеного в полі…, а вчителеві треба працювати роки і роки, щоб побачити предмет свого творіння; буває, минають десятиріччя, і ледве-ледве починає позначатися те, що ти замислив; нікого так часто не відвідує почуття невдоволення, як учителя; ні в якому ділі помилки і невдачі не ведуть до тяжких наслідків, як в учительському. Учитель зобов’язаний перед суспільством, перед твоїми батьками працювати тільки добре; кожна крихта твоєї людської краси – це його безсонні ночі, сивина, неповоротні хвилини його особистого щастя – так, учителеві часто буває ніколи подумати про себе, бо він змушений думати про інших, і це для нього не самопожертва, не покірливе підкорення долі, а справжнє щастя особистого життя (В. Сухомлинський).

  1. Перепишіть, замість крапок поставте у-в чи і-й.

Середня школа… Будинок її, єдиний на ціле селище двоповерховий, струнко здіймається з-поміж темної зелені парку, далеко видніє … степ своїми великими вікнами та блакитним фронтоном. Як вулик, гуде вона …зимку, цілу весну шкільне подвір’я повниться дитячим галасом, а потім настає нарешті той день, коли десятикласникам лунає їх останній дзвоник, коли малюк-першокласник …радісному захваті довго калататиме тим важким дзвоником …коридорі, а вони, завтрашні випускники, занишкнуть причаєно … схвильовано, слухаючи це знайоме дзеленчання, що стільки років кликало їх …клас, а тепер хвилює прощально … сповнює душу передчуттям чогось нового, незвіданого (За Гончаром).

Практичні заняття № 6-7 Тема: Форми колективного обговорення професійних проблем

План

  1. Збори як форма прийняття колективного рішення.

  2. Нарада.

  3. Педагогічна рада.

  4. Педагогічні читання

  5. Науково-практична конференція.

  6. Шкільний і проблемний семінари.

  7. Рольова та ділова гра.

  8. Дискусія. Форми організації дискусії.

  9. Огляд літератури за фахом.

  10. «Мозковий штурм» як евристична форма, що активізує креативний потенціал співрозмовників під час колективного обговорення проблеми. Технології проведення «Мозкового штурму».

Основна література до теми

    1. Стахів М. Український комунікативний етикет / М. Стахів. – К. : Знання, 2008. – С. 162 – 186, 237 – 240.

    2. Бабич Н.Д. Основи культури мовлення / Н. Д. Бабич. – Львів : Світ, 1990. – 232 с.

    3. Пазяк О. М., Кисіль Г. Г., Українська мова і культура мовлення / О. М. Пзяк, Г. Г. Кисіль. – К. : Вища школа, 1995. – С. 168 – 171.

    4. Волкотруб Г.В. Практична стилістика української мови: навч. посібник / Г. В. Волкотруб. – Тернопілль : Підручники і посібники, 2009. – С. 201 – 206.

    5. Шевчук С. В., Клименко І. В. Українська мова за професійним спрямуванням / С. В. Шевчук, І. В. Клименко. – К. : Алерта, 2011. – С. 236 – 256.

Додаткова література до теми

  1. Зубков М. Г. Сучасна ділова українська мова / М. Г. Зубков. – Донецьк, 2005. – С. 271 – 272.

  2. Шевчук С. В. Українське ділове мовлення / С. В. Шевчук. – К. : Літера ЛТД, 2003. – С. 377 – 378.

  3. Українська мова за професійним спрямуванням: практикум / за ред. Т.В.Симоненко. – К. : Академія, 2009. – С. 47 – 51.