Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРМ оконч.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
46.76 Кб
Скачать

III. Підсумок заняття.

- Які овочі ви знаєте?

- Вам сподобалося наше заняття? А що саме?

- Які овочі ростуть в землі?

Тема 2. Методика організації художньо-мовленнєвої діяльності Аналіз фронтального заняття

  1. Загальні відомості про заняття.

Заняття проведено 16.04.2015 року.

Вихователь: Яценко Олена Василівна

ДНЗ № 6 «Чебурашка», різновікова група № 4

Тема заняття: «Святковий цирк»

Мета. Вдосконалювати діалогічне мовлення, доречно відповідати на запитання повним реченням. Закріпити вміння вести розповідь з власного досвіду. Розповідати за картиною. Вдосконалювати вміння добирати прикметники до іменника «клоун». Вдосконалювати вміння закінчувати речення, поставивши іменник у відповідному відмінку. Закріпити уміння записувати речення за допомогою схеми. Називати перший звук у слові. Розвивати зв’язне мовлення.

Унаочнення до заняття: м’яч, великий ковпак та маленькі ковпаки, картки з цифрами та словами, іграшка-клоун, демонстраційна картинка із зображенням клоуна, матеріали для складання схеми речення, коробочка, маленькі м’ячики, склянки з водою, баночки.

Тип заняття: мовленнєве заняття з елементами грамоти.

  1. Структура заняття і методика його проведення.

Заняття складалося з організаційної, основної та підсумкової частини. Структура відповідає типу заняття.

Тривалість: 30 хвилин. Організаційна частина: 5 хвилин. Основна частина: 20 хвилин. Підсумкова – 5 хвилин.

Структура. На початку заняття вихователь повідомляє дітям, що сьогодні вони будуть мандрувати, а куди саме покаже м’ячик. Зацікавлюючий момент – м’ячик треба покотити, щоб він показав дорогу (діти передають м’ячик один одному) та промовити чарівні слова «квакс», «бракс», «карабаракс».

Дидактична гра «Назви перший звук у слові».

В основній частині вихователь пропонує дітям стати біля столів і дізнатись, хто першим з’явиться на цирковій арені.

Дидактична гра «Шифрувальники»

Поява клоуна. Діалог дітей з клоуном.

Фізкультхвилинка.

Дидактична гра «Опиши картину».

Вправа: закінчення дітьми речень, поставивши іменник у правильному відмінку.

Дидактична гра «Зашифруй речення»

У підсумковій частині діти говорять комплімент клоуну. Дидактична гра «Подарунок від клоуна».

  1. Аналіз змісту навчального матеріалу.

Зміст проведеного заняття відповідає вимогам програми та віковим особливостям дітей, адже діти вже знали ті явища, про які говорилося у занятті та вони були їм знайомими і зрозумілими, діти з цікавістю виконували всі завдання вихователя. Отже, зміст навчального матеріалу відповідав рівню підготовки дітей.

Всі факти, що озвучувалися на занятті були точними, повними та правильними. Завдання, поставлені вихователем перед дітьми, були спрямовані на розвиток зв’язного мовлення, активного словника дітей, діалогічного мовлення, закріплення вміння вести розповідь з власного досвіду та за картинко, їх пізнавальний розвиток, тобто всі завдання охоплюють різні розділи програми. Дидактичний матеріал мав виховуючий характер.

  1. Майстерність вихователя.

Під час заняття було видно, що вихователь добре знає дітей, до кожного звертається на ім’я, в разі потреби, заспокоює за допомогою окремого способу, а також проявляє індивідуальний підхід до кожної дитини. У Олени Василівни добре налагоджений контакт з групою дітей, малята її слухаються, виконують всі вимоги і не порушують дисципліну на занятті. Час, відведений на заняття, використовувався раціонально. Мова вихователя чітка, чиста, виразна, літературна, він добре володіє голосом та мімікою.

  1. Висновки.

Мета заняття була досягнута в повному обсязі, діти добре орієнтуються у всіх поняттях, що були озвучені вихователем, знають їх характеристики та призначення. Позитивними сторонами заняття з розвитку мовлення, яке я переглянула, було застосування відповідного наочного та дидактичного матеріалу, те, що діти відповідали на запитання вихователя повними реченнями, проявляли ініціативність, виправляли помилки у відповідях ровесників, допомагали один одному під час виконання завдань та на протязі всього заняття дітям було дуже цікаво і вони не відволікалися. Загалом заняття було побудовано правильно, відповідно до вимог програми та вікових особливостей дітей і рівня їхніх знань.