Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01_Робоча програма.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
224.26 Кб
Скачать

Тема 2. Історія соціологічних вчень

Загальна періодизація розвитку соціологічного знання. Стародавні емпіричні уявлення про форми і правила спільного життя людей. Розвиток соціологічних знань в античній Греції, в період Ренесансу та Реформації. Започаткування географічного напрямку в соціології (Жан Боден, Шарль Монтеск‘є) і філософії історії (Дж.Віко, Кондорсе, Й.Гердер).

Становлення соціології як самостійної академічної науки, його етапи. О. Конт – батько соціологічної науки. Основні напрямки, школи розвитку соціологічного знання на конторському етапі: органічна (Г.Спенсер), соціал- дарвіністська (Беджгот), расово-антропологічна (Гобіно), географічна (Г. Бокль) школи; емпірична і марксистська соціологія.

Психологічний напрям у соціології Х1Х ст.: Г. Тард і теорія наслідування, „психологія натовпу” Г. Лєбона, „психологія народів” Вундта, ”інтеракціонізм” Кулі і Міда, інстиктивізм Мак-Дугала і соціальні проблеми психоаналізу З. Фрейда.

Кінець Х1Х – поч. ХХ ст. – розвиток соціології соціальної дії М. Вебером, Парето. „Соціологізм” концепції Е. Дюркгейма.

Вивчення соціальної поведінки людей в 20–60-роки ХХ ст. Дж. Хоманс, Б. Скінер і теорія „соціального біхевіоризму”, „соціобіологія” Е. Уілсона, структурно-функціональна школа в соціології Р. Мертона, Т. Парсона, теорія конфлікту (Л. Козер, Р. Даренфорф, Дж. Рекс).

Новітні (80–90-х років) пошуки у соціології (нефункціоналізм Дж. Александера, постструктуралізм Леві-Строса, М. Фуко, постмодернізм П. Бурд‘є та ін.)

Історія вітчизняної соціологічної думки. Соціальні ідеї часів Київської Русі, козацької доби.

Соціологічні проблеми в творчості Я. Козельського, В. Каразіна, П. Лодія, О. Потебні, І. Шада. М. Грушевський як історик і соціолог. Політична соціологія М. Драгоманова, В. Липинського. Соціологічні концепції Б. Кістяківського, М. Шаповала. Кирило-Мефодіївське товариство і його роль для формування соціологічної думки в Україні.

Сучасний етап розвитку соціологічної теорії в Україні.

Тема 3. Соціологічні дослідження: класифікація, організація і проведення

Основні етапи і види соціологічних досліджень. Підготовка дослідження, його програма, робочий план і допоміжні матеріали. Визначення проблеми, предмета і об‘єкта дослідження, його завдань і кінцевої мети. Формулювання гіпотез.

Методи збору первинної соціологічної інформації. Характеристика соціологічного спостереження, аналізу документів і соціологічного експерименту в дослідженні. Місце опитування серед інших методів збору інформації, його різновиди. Особливості інтерв‘ю і анкетування при опитуванні. Методика складання і роботи з анкетами. Експертні опитування.

Методика обробки (попередньої і безпосередньої) анкет, узагальнення соціологічних даних і їх пояснення, аналізу.

Звіт і використання результатів соціологічного дослідження на практиці.

Тема 4. Соціальні інститути

Поняття соціальних інститутів, їх місце і роль в суспільстві, в соціальній системі. Класифікація соціальних інститутів, їх основні елементи. Соціологічні аспекти дослідження політики: оцінка суспільною думкою органів політичної влади, діяльності і впливу на маси політичних партій і рухів, ступеню демократизації суспільно-політичного життя, рівня політичної культури населення.

Соціальні проблеми трудової діяльності, обміну, розподілу і споживання матеріальних благ, організації послуг, зміни в економічній свідомості народу як предмет соціологічного аналізу.

Соціальні інститути релігії і культури, їх роль в духовній сфері життя суспільства. Секуляризація і сакралізація – альтернативні процеси в ставленні до релігії. Соціологічний аналіз ступеню рівня і характеру релігійності населення. Проблема нетрадиційних релігій. Культура як головний об'єктивний фактор виховання, удосконалення людей, їх взаємин в групі, суспільстві і предмет соціологічного аналізу.