Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01_Робоча програма.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
224.26 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені В.Г. КОРОЛЕНКА

Фізико-математичний факультет

Кафедра політекономії

Затверджую

Голова вченої ради

фізико-математичного факультету

протокол № ___ від ______________

____________ доц. Москаленко Ю.Д.

Ухвалено

на засіданні кафедри політекономії

протокол № ___ від ____________

зав. кафедри

______________ проф. Яковенко Л.І.

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА дисципліни

Соціологія

для студентів ІІІ курсу

напрям підготовки: природничі науки

Розробник:

асистент САКАЛО ОЛЕКСАНДР ЄВГЕНІЙОвич

Полтава–2011

Опис предмета навчальної дисципліни

Курс:

Підготовка (бакалаврів)

Напрям,

спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів, відповідних ECTS:

2

 

Модулів: 1

 

Загальна кількість годин: 72

 

Тижневих годин: 2

Шифр та

назва галузі знань:

0401 Природничі науки

Шифр та напрям підготовки

6.040101 Хімія

6.040102 Біологія

Освітньо-кваліфікаційний рівень

 бакалавр

За вибором

Рік підготовки: 3

Семестр: 1

Лекції : 16

Семінари: 14

Практичні (лабораторні): 0

Самостійна робота: 21

Індивідуальна робота: 21

Вид контролю: залік

Мета

Мета вивчення курсу „Соціологія” полягає у систематизованому і практично зорієнтованому вивченні суспільства, його соціальної сфери, функціонування соціальної системи в інтересах плідної і ефективної соціалізації особистості майбутнього педагогічного працівника в умовах сьогодення.

Основними завданнями її вивчення є розвиток у майбутніх спеціалістів соціологічної культури й мислення, формування певного алгоритму з’ясування самої природи соціальних явищ і процесів. Опанування курсу соціології дозволить також оволодіти фундаментальними основами важливих і актуальних соціальних знань, уміннями та навичками з підготовки та проведення конкретних соціологічних досліджень.

Програма

ВСТУП

Курс „Соціологія” є обов’язковою навчальною дисципліною у системі вищої освіти України. Він передбачає розгляд з використанням зарубіжної й вітчизняної соціологічної науки як загальнотеоретичної, макросоціологічної, так і галузевих, мікросоціологічних теорій, ознайомлення з методологією і технологією, конкретною методикою емпіричних соціологічних досліджень, необхідних молодим спеціалістам-випускникам вищого навчального закладу для формування їх громадянської, професійної, і безпосередньо соціологічної культури.

Предмет сприяє об’єктивному вивченню і аналізу соціальних явищ і процесів, з’ясуванню провідних тенденцій розвитку соціальних відносин в їх соціальній мобільності, обґрунтуванню управлінських рішень та вірній оцінці ефективності їх реалізації всіма соціальними інститутами для поліпшення соціальної організації і досягнення соціальної гармонії у суспільстві.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1.

Тема 1. Соціологія як наука

Соціологія як наука про суспільство, її об’єкт та предмет. Суспільство, його походження, історичні типи, основні теорії розвитку і сфери життя. Соціальна сфера і соціальна система суспільства. Поняття соціальної структури в соціології, соціальні спільності людей і їх соціально-класові, соціально-територіальні, соціально-демографічні, соціально-етнічні відносини. Зміни в соціальній структурі сучасного суспільства: соціальна стратифікація і поляризація, маргіналізація населення. Соціальні статуси і ролі.

Проблема класифікації соціологічних законів. Структура соціології: мікросоціологія і мікросоціологія. Зв’язок соціологічного знання з іншими суспільними науками.

Основні завдання і функції соціології, Зростання ролі соціологічних знань в удосконаленні суспільних відносин сучасності.