Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01_Робоча програма.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
224.26 Кб
Скачать

Тема 5. Соціологія освіти і виховання

Поняття соціології освіти. Вплив освіти на розвиток талантів людини, на виконання соціальних ролей, відповідно їх освіченості і соціальному статусу. Освіта як засіб удосконалення соціальної структури суспільства.

Елементи соціологічного аналізу освіти. Функції, структура / ступені /, форми і основні моделі освіти.

Шляхи вдосконалення народної освіти в Україні.

Соціологія виховання. Взаємодія між суспільством, особистістю і вихованням. Соціальний статус особистості і соціальна відповідальність.

Демократизація суспільства і виховання особистості

Тема 6. Соціологія сім'ї та шлюбу

Сім'я як соціальна група і соціальний інститут суспільства. Основи сім'ї, її особливості і соціальні функції. Сучасний гендерні дослідження.

Структура сімей: відносно форм життя, спорідненості людей в них, форм шлюбних відносин, розподілу влади, місця проживання тощо. Основні життєві цикли сім'ї. Причини розлучення. Внутрішні сили і зовнішні умови, які утримують подружжя в шлюбі. Соціальні програми допомоги сім'ї на Україні.

Соціологія студентської сім'ї: мотиви створення і їх структура та соціальна база. Вплив сім'ї на професійне становлення, дозвілля студентів. Діти в студентській сім'ї.

Тема 7. Соціальна організація і соціологія управління

Об'єктивна необхідність організації при співіснуванні соціальної взаємодії людей. Соціальна організація як впорядкована, скоординована діяльністю людей для досягнення єдиної мети. Ознаки наявності соціальної організації, її форми.

Причини дезорганізації соціальних взаємовідносин, її різновиди.

Сутність соціальної девіації, її причини, прояви, напрями оптимальної протидії.

Соціальна організація і конфлікти. Класифікація соціальних конфліктів, стадії їх визрівання, прийняті варіанти управління ними.

Основи соціології управління. Проблема керівництва, авторитету і лідерства в управлінні соціальними спільностями, колективами людей.

Тема 8. Соціальна система і особистість. Соціалізація особистості

Поняття особистості в науці. Соціальна обумовленість характеристик індивідуальності і особистості. Специфічність соціологічного вивчення особи як об'єкта і суб'єкта соціального розвитку. Соціальна типологія особистості. Ієрархія фізичної, соціальної та духовної особистості.

Суспільство і особистість. Соціальна освіта, соціальне виховання та соціалізація особистості. Психологічні основи, умови та рівні інтеграції особистості в суспільство, групу. Етапи соціалізації особистості. Соціальні фактори, які впливають на хід і рівень соціалізації особистості.

Структура залікового кредиту з курсу

Тема

лекції

семінари

самостійна

робота

індивідивідуальна

робота

Тема 1.

Соціологія як наука про суспільство. Історія становлення та розвитку

4

14

4

21

Тема 2.

Соціологічні дослідження: класифікація, організація і проведення

2

4

Тема 3.

Соціальна структура та соціальна стратифікація

2

3

Тема 4.

Соціологія освіти і виховання

2

2

Тема 5.

Соціологія сім'ї та шлюбу

2

2

Тема 6.

Соціальна організація та соціологія управління

2

2

Тема 7

Соціологія особистості

2

4

Усього годин

16

14

21

21