Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
439.81 Кб
Скачать

Завдання 1

Обговоріть дані таблиці, наведенні в Наочних матеріалах 19.1. Це можна зробити з допомогою наступних запитань:

  • Перерахуйте країни, які мають найбільш високі значення наведених показників

(наприклад:

середній доход – США, Норвегія,

чисельність населення – Китай, Індія,

зростання чисельності – Саудівська Аравія, Кенія,

площа – Росія, Китай

і т.п.)

  • Перерахуйте країни з найменшими значеннями цих параметрів

(наприклад: середній доход – Нігерія, Кенія,

чисельність населення – Латвія, Норвегія,

зростання чисельності – Росія, Латвія, Україна,

площа – Тайвань, Данія,

і т.п.)

  • Які з цих показників тісно пов’язані з рівнем річного доходу і темпами зростання реального ВВП в країні?

(Інфляція, інвестиції, рівень безробіття, економічна свобода)

Дайте аудиторії час на виконання такого завдання: виберіть перші 6 країн, які мають найвищий середній дохід – США, Норвегія, Данія, Японія, Канада, Німеччина. Проаналізуйте, як змінюється ранг (послідовність) цих країн в залежності від показника середнього доходу, темпів росту ВВП на одну особу, чисельності населення тощо). Зробіть висновки.

(Наприклад, США знаходиться на 1 місці по середньому доходу, а по темпах зростання ВВП на одну особу - на 5 місці; по чисельності населення – на 1 місці, по інвестиціях – на 6 місці і т.д. Зверніть увагу аудиторії, що наведені показники свідчать про значний економічний потенціал США, але водночас і про негативні явища у вигляді менших інвестицій, невисокої економічної свободи. Потребують корегування рівні безробіття і інфляції. Зверніть увагу, що політична і економічна стабільність має позитивний вплив на інвестиції в країну).

Дайте завдання охарактеризувати економічний стан України, спираючись на знання основних факторів економічного зростання.

(Обов’язково зосередьте увагу на тому, що Україні потрібно задіяти всі фактори економічного зростання, але фактори пропозиції повинні бути на першому місці - природні і людські ресурси, основний капітал, технологічні системи).

Для закріплення теоретичних знань зробіть аналіз таблиць, наведених у Додатках 19.2 і 19.3. Порядок аналізу може бути таким: Яка інформація наведена в таблиці? Що за показники там наведенні? Який зв’язок між ними? Як вони пов’язані з економічним зростанням і його факторами? Розрахунки показників можна зробити? Тощо.

2.2. Роль заощаджень та інвестицій в процесі економічного розвитку

Ознайомте слухачів з різними точками зору на проблему впливу заощаджень та інвестицій на економічне зростання. Обговоріть: Чи зацікавлені вітчизняні виробники здійснювати інвестиції у виробництво і закладати фундамент економічного зростання в майбутньому? Чи можуть вітчизняні домогосподарства робити значні заощадження? Яку економічну політику повинен проводити уряд України, щоб прискорити темпи економічного зростання? Тощо.

2.3. Суть та фази ділового (економічного) циклу

Скористайтеся рисунком 19.2, щоб пояснити характерні риси кожної фази циклу. Зверніть увагу аудиторії на особливості прояву кожної фази в сучасних умовах в економічно розвинених країнах та в Україні.

Виконайте завдання “Економічні цикли”.

Завдання 2: “Економічні цикли”

Потрібний час:

5 – 10 хв.

Методика виконання завдання:

Запропонуйте слухачам на основі отриманої інформації визначити, до якої з двох фаз економічного циклу – рецесії чи буму – відносяться наведені приклади (відповіді – у дужках):

  • Зростання інвестицій в приватному секторі.

(бум).

  • Зменшення прибутку.

(рецесія).

  • Зростання податкових надходжень.

(бум).

  • Збільшення попиту на працю.

(бум).

  • Падіння курсу акцій.

(рецесія).

  • Зростання інфляції.

(бум).

  • Збільшення виплат по безробіттю.

(рецесія).

  • Зниження рівня процентної ставки.

(рецесія).

Обговоріть із слухачами:

  • Що відбувається з цінами та безробіттям в періоди спаду?

нечисленних випадках рівень цін знижується, але здебільшого просто сповільняється темп його зростання і це зростання іноді запізнюється. У 1970-і роки економіка зазнала “шоку” сукупної пропозиції, що призвело до “стагфляції” – інфляції та зростання безробіття водночас. Безробіття зростає в періоди занепаду, що спричинено зниженням або сукупної пропозиції, або сукупного попиту).

  • Що відбувається з цінами та безробіттям у періоди піднесення?

(ціни, як правило, зростають, хоча і менше на ранній стадії піднесення, ніж на його пізніших етапах. Безробіття, як правило, знижується).

Виконайте наступне завдання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]