Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_galuzevi_okhor_pratsi (1).doc
Скачиваний:
506
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
938.5 Кб
Скачать

11. Укажіть на цільове призначення методики “Хенд-тест” та опишіть основні критерії інтерпретації відповідей досліджуваного, складіть програму діагностики емоційно-мотиваційної сфери особистості.

(Hand test) Тест руки - проективна методика, спрямована на вивчення агресивного ставлення. Розроблено Б. Брайкліном, З. Піотровський, Е. Вагнером. Стимульний матеріал складається з 9 зображень кистей рук і однією порожньою карткою, при показі якій просять представити кість руки і описати її уявні дії. Зображення показуються послідовно. Обстежуваному дається інструкція відповісти на питання про те, яка, на його думку, дія виконує намальована рука (або сказати, що здатний виконувати людина з такою рукою). Допускається вказувати для кожної картки кілька варіантів дії. Відповіді розносяться по 11 категоріям: 1. Агресія - рука сприймається як домінуюча, наносить пошкодження, активно захоплююча небудь предмет. 2. Вказівки - рука ведуча, спрямовуюча, перешкоджає, пануюча над іншими людьми. 3. Страх - рука виступає у відповідях як жертва агресивних проявів іншої особи або прагне захистити будь-кого від фізичних впливів, а також сприймається в якості завдає пошкодження самої себе. 4. Прихильність - рука висловлює любов, позитивні емоційні установки до інших людей. 5. Комунікація - відповіді, в яких рука спілкується, контактує або прагне встановити контакти. 6. Залежність - рука висловлює підпорядкування іншим особам. 7. Ексгібіціонізм - рука різними способами виставляє себе напоказ. 8. Інвалідність - рука деформована, хвора, нездатна до якихось дій. 9. Активна безособовість - відповіді, в яких рука виявляє тенденцію до дії, завершення якого не вимагає присутності іншої людини або людей, проте рука повинна змінити своє фізичне місце розташування, докласти зусиль. 10. Пасивна безособовість - також прояв тенденції до дії, завершення якого не вимагає присутності іншої людини, але при цьому рука не змінює свого фізичного стану. 11. Опис - відповіді, в яких рука тільки описується, тенденція до дії відсутня. Кількісний показник відкритого агресивної поведінки розраховується за формулою Для уточнення мотивів агресивної поведінки слід проаналізувати вийшов профіль.

Психодіагностика емоційної сфери особистості”

Мета: визначити емоційно-мотиваційну спрямова

Оснащення: 10 карточок Хенд-тесту, бланки для відповідей, секундомір.; Опитувальник для вимірювання мотивації досягнення (Розроблений А.Мехрабіаном у 1969 році. Побудований на основі теорії мотивації Дж.Аткінсона та виявляє результативну тенденцію мотивації досягнення як різницю у проявах мотивів прагнення до успіху та уникнення невдачі. Має дві форми: для чоловіків та жінок. Адаптація методики здійснена М.Ш.Магомед- Еміновим. Складається з 26 пунктів, які побудовані у формі порівняльних тверджень.)

Хід роботи

Обробка та аналіз результатів

Висновки, рекомендації

12. Охарактеризуйте зміст та призначення методик ддо та одАнІ (карта інтересів) у дослідженнях з психології праці. Поясніть можливості їх комплексного використання.

Диференціально- діагностичний опитувальник (ДДО) - Запропонований Є.О.Кіімовим у 1983 році. Розроблений на основі типології професій Є.О.Клімова. Використовується з м ою профорієнтації для орієнтовного виявлення типу майбутньої спеціальності, якому надає перевагу респондент. 20 питань опитувальника дозволяють виявити ступінь вираженості інтересу досліджуваного до певного типу професії: “людина-людина”, “людина-техніка”, “людина-природа”, “людина-знакова система”, “людина-художній образ”.

Орієнтувально- діагностична анкета інтересів (ОДАнІ) - Розроблена на основі модифікації “Карти інтересів” С.Я.Карпіловською у 1980 році. Опитувальник спрямований на оцінку ступеня вираженості інтересів, їхній рівень та глибину. Містить 70 питань, які відповідають 15 групам інтересів до різних областей знань і діяльності (фізика, математика, електро- та радіотехніка, техніка, хімія, біологія, медицина, географія, історія, філологія та журналістика, мистецтво, педагогіка, сфера послуг, військова справа, спорт), з якими учень мав змогу познайомитись у школі та повсякденному житті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]