Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком бакалавр (1).doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
400.38 Кб
Скачать

Питання 17. Розкрийте предмет та завдання педагогічної психології

Педагогічна психологія – галузь психологічної науки, що вивчає психологічні закономірності навчання і виховання.

Предметом педагогічної психології є вивчення рушійних сил розвитку і рушійних сил активності особистості під впливом навчання і виховання в процесі різних видів діяльності: дослідження закономірностей переходу від нижчих форм пізнавальної активності до вищих, самостійних творчих форм пізнання, а також формування емоціонально-вольової сфери та індивідуально-типологічних особливостей підростаючої особистості під впливом навчально-виховних заходів.

Завдання педагогічної психології.

1) Розкриття механізмів і закономірностей навчального і виховного впливу на інтелект і особистісний розвиток особистості , яка навчається;

2) визначення механізмів і закономірностей освоєння соціокультурного досвіду, його структурування, збереження ( упорядкування) в індивідуальній свідомості людини. яка навчається і використання у різних ситуаціях;

3) визначення зв'язку між рівнем інтелектуального і особистісного розвитку людини яка навчається;

4) визначення особливості організації і управління навчальної діяльності і вплив цих процесів на інтелект, особистісний розвиток і учбово-пізнавальну активність людей які навчаються;

5) вивчення психологічних основ діяльності педагога, його індивідуально-психологічних і професіональних якостей;

6) визначення механізмів, закономірностей розвиваючого навчання, зокрема розвитку наукового, теоретичного мислення.

7) визначення закономірностей. умов, критеріїв засвоєння знань;

8) визначення психологічних основ діагностики рівня і якостей засвоєння знань і їх співвіднесення з загальноосвітніми стандартами;

9) розробка психологічних основ подальшого удосконалення загальноосвітнього процесу на всіх рівнях загальноосвітньої системи.

Отже, педагогічна психологія – наука, яка передбачає розробку педагогічних основ дальшого удосконалення процесу навчання і виховання учнів відповідно до здійснюваної перебудови змісту освіти, введення нових навчальних планів і програм, пошуків оптимальних методів навчання і виховання, що забезпечують максимальні урахування індивідуально-психологічних особливостей особистості, що формується.

Питання 18. Дайте характеристику методів дослідження педагогічної психології

Спостереження.На основі спостереження може бути дана експертна оцінка. Результати спостереження заносяться в спеціальні протоколи, де відмічаються прізвища піддосідного/(них), число, час, мета. Протокольні дані піддаються якісній і кількісній обробці.

Самоспостереження –метод спостереження людиною за собою самою на основі рефлексивного мислення (об’єктом самоспостереження можуть бути цілі, мотиви поведінки, результати діяльності). Цей метод лежить в основі самозвітів. Він характеризується достатньою суб’єктивністю, використовується найчастіше як додатковий.

Знання про внутрішній світ учнів, уподобання, труднощі у навчанні, наміри щодо майбутнього, може дати бесіда. Специфічною ознакою бесіди, як методу педагогічної психології є те, що вона, як правило, проводиться за певною темою і метою дослідження, в процесі бесіди уточнюються попередньо визначені питання. Беседа може бути як самостійним методом вивчення людини, так і допоміжним, н.-д.,що випереджає експеримент, терапію і т.д.

Інтерв'ю, як правило, строго запрограмовується, чітко формулюються запитання, фіксується їхня кількість. Процедура інтерів'ю будується за принципом " питання – відповіль", тоді як під час бесіди можуть бути монологи.

Анкета – дозволяє зібрати велику кількість матеріалу за досить короткий час.

Анкетування може бути усним, письмовим, індивідуальним, груповим, але в будь-якому випадку воно повинно відповідати двом вимогам:репрезентативності ;

однорідності вибірки.

Метод психологічних тестів.

Використання тестів в педагогічній психології дає вчителю багатий матеріал, який не може бути одержаний іншими методами.

Аналіз продуктів діяльності . Це може бути аналіз самого процесу діяльності і його результатів. Наприклад – докладний аналіз учнівських творів. У ході наукового дослідження цей метод передбачає певну ціль, гіпотезу і способи аналізу кожного специфічного продукту ( н.-д., тексту, малюнка, музичного твору).

Проективні методи, основним завданням яких є розкриття сутності особистості – її прагнень, потреб, спрямованості емоційних станів.

Особливістю проективного методу є те, що досліджуваний дає про себе інформацію, не усвідомлюючи її характеру.

Соціометрія дає важливу інформацію про соціально-психологічний клімат у класі, задоволеність учня своїм становищем у колективі, рівнем своєї успішності, які можуть бути вагомими навчально-виховними факторами.

Близнюковий метод – порівняльне вивчення умов розвитку і навчання близнюків. Суть його становить співставлення особливостей розвитку та успішності у засвоєнні ними знань. Зважаючи на те, що монозиготні (однояйцеві) близнята мають однаковий генетичний код, різниця в їхньому розвитку і поведінці дає підставу для висновку про роль впливу певних факторів середовища, зокрема навчально-виховних, на розвиток психічних функцій.

Метод експерименту. Існують два різновиди експерименту: констатуючий,формуючий.

Констатуючий есперимент ставить своєю метою встановлення певних закономірностей існування певного психологічного факту, особливостей психологічного процесу, особистісних рис, характеристики соц. взаємодії та ін., тобто діагностики, констатації наявності тих чи інших явищ. Мета формуючого експерименту – формування психічних явищ, створення умов не тільки для їх прояву, а й самої їх появи. Залежно від того, з якою метою проводиться формування, експеримент може бути навчаючим або виховуючим. Якщо йдеться про формування певних розумових, перцептивних, мнемічних та інших якостей безпосередньо в ході вивчення, та іншіх якостей безпосередньо в ході вивчення, то експеримент називається навчаючим, а якщо метою є формування деяких особистісних рис, то це – виховуючий експеримент.

Все розглянуте показує, що педагогічна психологія являє собою багатогранну галузь психологічного знання, врахування особливостей, закономірностей, змісту і методів дослідження який може надати суттєву допомогу у реалізації психолого-педагогічних задач виховного і розвивального навчання у будь-якій освітній системі.