Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
129.05 Кб
Скачать

10. Вибір і розрахунок комунікаційно-захисних апаратів і щитів.

Для вибору апаратури керування і захисту складається схема електропостачання свинарника згідно якої приймається силовий і освітлювальний щит.

Апаратуру керування і захисту вибирають по ряду параметрів, основні з яких - номінальний струм і напруга. Крім цього апарати вибирають по кліматичному виконанню, по умовах захисту від впливу оточуючого середовища і іншими показниками в залежності від їх призначення. При виборі треба враховувати також характер і режим роботи, електроприймачів, для керування яких призначені апарати, вимоги техніки безпеки, протипожежні правила.

Вибір освітлювального щита проводиться по кількості однофазних груп освітлення. Для цього все освітлення необхідно розбити на групи. Для чергового освітлення виділяється окремі групи.

Автоматичний вимикач вибирається згідно умов:

Приймається автоматичний вимикач Legran 1р/6,3А-1М зі струмом уставки 6,3 А.

Аналогічно вибираємо автоматичні вимикачі для інших груп і заносимо їх у таблицю 10.1.

Таблиця 10.1 Вибрані автоматичні вимикачі фірми Legran

Марка

Iавт, А

, А

1

1р/6,3А-1М

6,3

6,3

2

1р/6,3А-1М

6,3

6,3

3

1р/6,3А-1М

6,3

6,3

4

1р/6,3А-1М

6,3

6,3

5

1р/6,3А-1М

6,3

6,3

11. Складання специфікації на світлотехнічне обладнання, провідники і матеріали.

У специфікації подається перелік обладнання та матеріалів з значенням їх типу та кількості в такій послідовності: освітлювальні щитки, світильники, джерела оптичного випромінювання, провода, розетки та вимикачі.

Крім найменування та типу обладнання у специфікації наводяться основні технічні характеристики ( номінальна напруга та струм уставки запобіжника або уставка розчіплювача автоматичного вимикача) відомості про ДСТУ або ТУНа виконання даного вибору.

Таблиця Специфікація на матеріали і обладнання

Найменування

Одиниця

Кількість

Примітка

Автоматичний вимикач Legran 3р/16А-3М

шт.

1

Автоматичний вимикач Legran 1р/6,3А-1М

шт.

5

Розподільчий пристрій

ПР11-3055-21 У3.1 на 6 модулів

шт.

1

Світильник НСП01

шт.

59

Лампа розжарювання Б 235-245-60

шт.

58

Лампа розжарювання БК 230-240-100

шт.

1

Кабель ВВГ 2х1,5

м

480

Кабель ВВГ 3х2,5+1х1,5

м

10

12. Розробка міроприємств щодо правильної експлуатації електрообладнання, техніки безпеки та екології на об'єкті проектування.

Захист від ураження електричним струмом в освітлювальних мережах та опромінювальних установках визначаються „Правила техніки безпеки при експлуатації електричного обладнання споживачам ".

Споживання електричної енергії освітлювальними та опромінювальним обладнанням повинно відбуватися від окремого розподільного щитка шафного типу, з дверцятами які закриваються.

Щиток повинен мати вхідний рубильник, або автоматичний вимикач для вимикання вихідних мереж, а також автоматичні вимикачі або запобіжники які забезпечують захист від перевантажень або коротких замикань окремих груп.

У щитках потрібно вказувати номер освітлювальної групи або

установки та номінальний струм розчіплювача автоматичного вимикача або плавкої вставки запобіжника.

Найменша висота підвісу світильників з лампами розжарювання допускається від 2.2...3м, а світильників з люмінесцентними лампами 2.5м, за умови що контактні частини не доступні для випадкового дотику.

При підключенні патронів світильників та опромінювачів до електричної мережі гвинтову різьбу приєднують до нульового провода.

Корпуси світильників та опромінювачів необхідно заземлювати гнучкими перемичками між заземлюючими контактами корпуса та нульовим проводом.

До опромінювачів керування та апаратури світильних проводів або кабелю. Дозволяється приєднувати за допомогою наконечників або спеціальних затискачів.

Приєднання проводів або кабелів із алюмінієвими жилами дозволяється за наявності у світильників контактної арматури та спеціально призначеної для алюмінієвих проводів. Одножильні провода перерізом до 1мм2 та багатожильні з перерізом до 2,5мм2 дозволяється приєднувати без наконечників. З'єднування та відгалужування проводів прокладених по трубах виконується в з'єднувальних коробах.

Прокладають освітлювальні мережі в трубах тільки при техніко -економічному обґрунтуванні необхідності даного способу.

Вимоги до електробезпеки освітлювального та опроміню вального обладнання:

  1. Забезпечити безперебійність та надійність роботи джерела світла та освітлювального охолодження в конкретних умовах навколишнього

  2. середовища.

  3. Виконувати монтажні роботи з мінімальними затратами коштів і дефіцитних матеріалів ( особливо міді та сталевих труб ).

  4. Запобігання вимиканню пожежі вибуху та ураження електричним

  5. струмом.

  6. По можливості змінювати зношенні або ушкодженні провода або кабелі в процесі експлуатації.

  7. Установка повинна бути доступна для обслуговування, не заважати виконувати технологічні процеси у приміщенні.

  8. Електрична проводка повинна мати достатню механічну міцність та стійкість до можливих механічних пошкоджень.

  9. Ультрафіолетові установки повинні забезпечувати відсутність шкідливого впливу бактерицидного випромінювання на обслуговуючий персонал.

  10. Запобігати пошкодженням газорозрядних ламп і розчепленню в приміщені шкідливих сполук ртуті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]