Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
129.05 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………

  1. Аналіз об'єкту проектування. Визначення коефіцієнтів відбиття поверхонь в приміщеннях об'єкту проектування ……………………………

  1. Вибір джерела світла……………………………………………………

  1. Вибір системи і виду освітлення, норм освітленості, коефіцієнтів запасу використання світлового потоку ………………..…………………...

  2. Розрахунок освітлення основних приміщень методом коефіцієнту використання світлового потоку……………………………………

  3. Перевірка точковим методом відповідності фактичної освітленості нормованій в контрольних точках (з найкращою і найгіршою освітленістю) в основному приміщенні…………………………………………………

  4. Розрахунок освітлення в допоміжних приміщеннях за методом питомої потужності, або за прямими нормативами……………………

  1. Світлотехнічна відомість проекту…………………………………

8. Вибір та розрахунок опроміню вальної установки, відповідно до технологічного процесу в основному приміщенні об’єкту проектування.

9.Компоновка освітлювальної та опроміню вальної мереж. Вибір та розрахунок проводів, спосіб їх прокладки………………

  1. Вибір і розрахунок комунікаційно-захисних апаратів і щитів…..

  2. Складання специфікації на світлотехнічне обладнання, провідники і матеріали……………………………............................................................

  3. Розробка міроприємств щодо правильної експлуатації електрообладнання, техніки безпеки та екології на об'єкті проектування

  4. Техніко-економічне обґрунтування ефективності опромінювальної установки………………………………………………………………..

Список використаної літератури……………………

ВСТУП

Електрифікація сільського господарства включає в себе використання електричної енергії як для приводу робочих машин, так і в процесах, в яких енергія перетворюється в інший вигляд енергії.

Так в даній курсовій роботі проведено розробку та проектування систем освітлення свинарника-відгодівельника на 1000 голів. Оптичне випромінювання, яке лежить в основі роботи освітлювальних і опромінювальних установок, застосовується не тільки на створення необхідних умов бачення людини тварин, але є ще одним із факторів середовища в якому живуть живі організми, а також рослини, без яких неможлива їх нормальна життєдіяльність і ріст. Це набуває все більшого значення в зв’язку з розвитком промислового тваринництва, птахівництва і парниково-тепличного господарства.

При експлуатації сучасних систем освітлення і опромінення підвищується продуктивність праці, підвищується збереження поголів'я молодняку, продуктивність тварин і птахів. Раціональне освітлення знижує травматизм, втрати корму при годівлі.

Наукові дослідження і практика показали високу ефективність примінення інфрачервоного випромінювання, локального обігріву молодняку тварин і птахів в період вирощування, яке забезпечує повне збереження поголів'я. Для запобігання у тварин і птахів "сонячного голодування" в осінньо-зимньо-весняний період, а при промисловому виробництві цілодобово використовується на належному рівні штучні ультрафіолетове опромінення. Це особливо використовується при сучасному утриманні тварин в промислових комплексах. Одночасно інфрачервоне і ультрафіолетове опромінення збільшує результативність на 10-30%.

Раціональне використання електричних освітлювальних і опромінювальних установок вимагає знання їх будови і методів розрахунку. В протилежному випадку, як показує практика, технологічний і економічний ефекти можуть бути негативними.

Для розробки і проектування освітлювальних і опромінювальних пристроїв їх монтажу, наладки і експлуатації необхідні висококваліфіковані спеціалісти інженери-енергетики.

1. Аналіз об'єкта проектування. Визначення коефіцієнтів відбиття поверхонь в приміщеннях об'єкту проектування.

Як об'єкт проектування вибираємо свинарник-відгодівельник на 1000 голів, довжина якої 78 м, а ширина 12 м. Висота стелі 3,25 м. Він має п’ять приміщень, характеристики яких наведені в таблиці 1.

Таблиця 1.1 Специфікація приміщень

Назва

приміщень

К-сть

Довжина

А, м

Ширина

В, м

Висота

Н, м

Площа,

м2

Освітленість,

Лк

1

Приміщення для свиней

1

74

12

3,25

888

20

2

Інвентарна

1

4

4

3,25

16

10

3

Приміщення для кормів

1

4

4

3,25

16

10

4

Тамбур

2

4

4

3,25

16

10

5

Приміщення для завантаження кормів

1

6

5

3,25

30

10

Коефіцієнти відбиття поверхонь в приміщеннях об'єкту проектування:

  • стеля 50 % ;

  • стіни 30 % ;

  • підлога 10 %

2. Вибір джерела світла.

Із всього вибору ламп, що випускаються промисловістю серед джерел світла для освітлення приміщень найбільше використовують лампи розжарювання і люмінесцентні лампи. В основних виробничих приміщеннях призначених для утримання сільськогосподарських тварин і птиці при системі загального рівномірного освітлення рекомендуються газорозрядні лампи; для підсобних приміщень, а також вівчарень — лампи розжарювання. Лампи розжарювання допускається також використовувати і в приміщеннях основного виробничого призначення.

З газорозрядних ламп в даний час набули широкого розповсюдження люмінесцентні лампи низького тиску типу ЛБ, ЛБР, що мають переваги перед лампами розжарювання: висока світловіддача, великий строк служби і різноманітний спектральний склад випромінювання. Але вони мають і свої недоліки: висока собівартість, наявність ПРА, залежність роботи лампи від якості напруги живлення, температури і вологості в приміщенні..

Лампи розжарювання випускаються в широкому асортименті, прості за будовою, дешеві та надійні в експлуатації. Недоліки: низька світловіддача та обмежений строк роботи.

При рівнях нормативної освітленості до 50 лк при виборі джерела світла перевагу надають лампам розжарювання. Джерела світла, як і інші світлотехнічні вироби потрібно вибирати згідно діючим стандартам на напругу мережі 220 В.

Зовнішнє освітлення слід виконувати за допомогою ламп розжарювання.

3. Вибір системи і виду освітлення, норм освітленості, коефіцієнтів запасу використання світлового потоку.

Для основного приміщення вибираємо систему загального освітлення з рівномірним і локалізованим розміщення світильників.

В освітлювальних установках існують такі види освітлення: робоче, чергове, аварійне, охоронне, архітектурне, декоративне та інші.

Для чергового освітлення виділяємо 10 % світильників із загального числа світильників в окремі групи. За джерело світла вибираємо лампу розжарювання і норму освітлення приміщення для свиней згідно Л.1 табл.1 вибираємо 20 лк.

В нашому випадку ми застосовуємо лише робоче, чергове та охоронне освітлення. Світлотехнічна арматура є частиною світильника, яка призначена для перерозподілу світла лампи, для її кріплення і підключення до системи живлення, для захисту лампи від механічних пошкоджень і ізоляції її від навколишнього середовища.

Світильник складається із світлотехнічної арматури і лампи, тому при комплектних поставках вибираємо тип світильника під лампу. Тип світлотехнічної арматури (світильника) вибираємо із врахуванням його світлорозподілу (класу світлорозподілу або кривої сили світла), умов навколишнього середовища в освітлюваному приміщенні і економічності.

В нашому випадку приймаємо світильники класу прямого світла (Д), для яких найменша відносна відстань між світильниками має найбільше значення. При цьому збільшується кількість світильників в приміщенні і зменшується їх одинична потужність.

В основному приміщені, висота якого становить 3,25 м , можна використати світильники з лампами розжарювання. У допоміжних приміщеннях можна використовувати світильники з лампами розжарювання. Розрахунок електричного освітлення приміщення виконуємо за методом використання світлового потоку, що застосовується при розрахунках загального рівномірного освітлення горизонтальної поверхні в закритих приміщеннях, а також робимо перевірку за допомогою точкового методу. В інших приміщеннях розраховуємо по питомій потужності.

Коефіцієнт запасу вибираємо в залежності від характеристики приміщення і типу джерела світла по галузевим нормам освітлення, спеціальній довідковій літературі. При розрахунку освітленості в любій точці враховуємо світлові потоки найближчих світильників. Для урахування дії віддалених світильників і відбитих потоків в розрахунковій формулі використовуємо коефіцієнт додаткової освітленості. Його значення залежить від коефіцієнтів відбивання стін і стелі приміщення і від світлорозподілу світильників, тобто від їх типу. Коефіцієнт запасу для освітлювальних установок сільськогосподарських приміщень з лампами розжарювання приймається рівним 1,15.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]