Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політологія.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 4. Політична сфера суспільства: структура та особливості функціонування

Влада як явище суспільного життя. Концептуальні підходи до проблеми політичної влади (Р.Даль, Т.Парсонс, М.Вебер, М.Кроз'є). Сутність політичної влади та ЇЇ головні властивості: верховенство, суверенітет, авторитарність, відповідальність, примусовість. Функції влади. Обумовленість політичної влади соціально-економічними і культурними чинниками (власність, мораль, право та ін.). Ресурси, межі і сила влади. Структура владних відносин і механізм здійснення політичної влади. Політичне панування і легітимність. Влада як співвідношення панування і підпорядкування між соціальними групами. Джерела влади та її носії. Авторитет влади.

Типи та види влади. Традиційні форми політичної влади: монархія, демократія, аристократія, технократія, охлократія, бюрократія, теократія, плутократія, елітократія.

Зміст концепції поділу влади. Система стримувань і противаг. Законодавча, виконавча і судова влади.

Політичне життя як одна з основних сфер суспільного життя, пов'язаного з діяльністю і відносинами індивідів і соціальних спільнот, створених ними політичних інститутів, а також з боротьбою за реалізацію певних інтересів.

Діалектика політичної діяльності і політичних відносин. Політична влада як об'єкт політичного життя. Вплив сучасної НТР на політичне життя. Політичний прогрес та його критерії.

Форми проявів політичного життя: політичні демонстрації, маніфестації, мітинги. Вибори і участь в них. Політичний процес як реальна взаємодія суб'єктів політики. Структура політичного процесу. Типологія політичних процесів. Особливості розгортання політичних процесів в сучасній Україні (процеси державотворення, національного відродження, утворення громадських об'єднань тощо). Стадії розвитку і правова регламентація політичних процесів. Конституція України як нормативна основа розвитку і ходу політичних процесів.

Політична діяльність як спосіб участі суб'єктів у виробленні і здійсненні питань політичної влади і вираження політичних інтересів. Структура політичної діяльності: суб'єкти та об'єкти, мотиви і способи Їх взаємовпливу. Політична влада як основний об'єкт політичної діяльності. Форми політичної діяльності (управлінська, виконавча, законодавча, судова, контрольна та ін.).

Політичні відносини як засіб регулювання взаємодії соціальних суб'єктів щодо політичної влади; управління та регулювання їх політичних інтересів, доведення Їх до рівня всезагальної громадянської та державної згоди. Політичні відносини як форма, умова і результат політичної діяльності. Типологія та основні форми політичних відносин: політична боротьба, компроміс, консолідація, конкуренція, конфлікт, консенсус.

Література

1.Політологія / За аг.ред. І.С. Дзюбка, К.М.Левківського. - К., 2000.

2. Політологія./ За ред. О.В.Бабкіної, В.П.Горбатенка. К., 2004.

3. Політологія. Курс лекцій./ І.С.Дмитрів, О.М.Рудакевич, В.А.Кулик та ін. - Тернопіль, 1998.

4. Основи політичної науки: Курс лекцій. / За ред. Б.Кухти. Ч. 2. - Львів, 1997

5. Політологія. / За ред.О.І.Семківа. - Львів, 1994.

6. Бебик В.М. Політичний маркетинг та менеджмент. - К., 1996.

7. Козак В. Сенс і пріоритети політичної участі. // Віче. -2006.-№ 1.

8. Пойченко А.М. Політика: теорія і технологія діяльності.-К., 1994.

9. Абизов В.Є., Кремень В.Г. Політичні рішення: механізм прийняття.-К., 2000.

10. Андреев С.С. Политические интересы и политические отношения. // Социально-политические науки. – 2001. – № 6.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ, ЯКІ НЕОБХІДНО ЗАСВОЇТИ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ТЕМИ: політична влада, державна влада, політичне панування, політичний авторитет, політична могутність, легітимність влади, відчуження влади, ерозія влади, ресурси влади, джерела влади, тиранія, анархія, узурпація влади, харизматична влада, традиційна влада, політичний процес, політична діяльність, політична стратегія, політичний моніторинг, політичні дебати, компроміс, мораль, імідж, політична мобілізація, політична соціалізація, референдум, плебісцит, політичні дебати, конформізм, нонконформізм, абсентеїзм.

ПЛАН ЛЕКЦІЇ

1. Політична влада: природа, ресурси, легітимність.

2. Поняття та структура політичної сфери суспільства. Політичне життя.

3. Політичний процес.Політичний розвиток (модернізація).

4. Політичний процес і політична діяльність. Поняття, суб’єкти, рівні і види.

5. Виборча система як сукупність механізмів та процедур, пов’язаних з формуванням органів влади. Типологія виборчих систем.

6. Депутатська діяльність. Етичні засади політика

7. Політичні рішення: сутність, технології прийняття і впровадження.