Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шевченко В.Е. Художньо-технічне редагування.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
4.82 Mб
Скачать

Шрифтове оформлення підручників

Призначення підручника

Основний

текст

Додатковий

текст

Кегель (пункти) не менше

Збільшення інтерліньяжу

(пункти) не менше

Кегель (пункти) не менше

Збільшення

інтерліньяжу

(пункти) не менше

Група шрифту

Накреслення вічка шрифту

1. Буквар

1.1. Підготовча частина

36

-

-

-

рублені**

напівжирне або жирне; пряме

1.2. Букварна частіша

20

1

~

рублені

нормальне або широке; папшжнрпе або світле; пряме

1.3. 1 Ьслябукаарна частіша

16

1

~

рублені

нормальне або пшроке; світле або напівжирне; пряме;

2. Підручники для першого класу

16

18

1

1

рублені нові мало-

контраст-

нормальне або широке; світле або напівжирне;

пряме

3. Підручники для другого класу

14

16

1 1

10,5*

12

2

рублені нові мало-контрастнІ

нормальне або широке; світле; пряме

4. Підручники для третього (чепзертого) класів

14

12

1

9

12 10,5

нові мало-контрастні рублені

те саме

5. 1 Нлручникп для п'ятого класу

12

1

10

усі групи

те саме

6. Підручники

для шостого-десятого класів

10, 5

1

9,5

те саме

тс саме

7. І Іілручшікп для десятого-одішадцятого класів загаль­ноосвітніх шкіл і для інших типів середніх навчальних закладів

10,5

1

9,5

те саме

те саме

Примітки: * - тільки для текстівок.

** - приклади гарнітур рублених шрифтів: "Букварная", "Азбука", "Прагматика", "Журнальная рубленая".

*** — приклади гарнітур нових малоконтраспшх шрифтів: "Школьиая", "Журна­льная", "Петербург".

.— Застосування інших шрифтів за погодженням з МОЗ України.

У підручниках для третього-одинадцятого класів і середніх навча-ьних закладів додатковий текст допускається складати шрифтом пря­мого та курсивного нормального напівжирного накреслення.

182

Додаток 5

ГСТУ 29.2—97. Підручники і навчальні посібники для шкіл

183

Для акцентування слів і фраз у тексті підручника може бути вико­ристаний шрифт прямого напівжирного та жирного накреслення чи курсивного світлого та напівжирного накреслення. Врозрядку можуть бути складені лише окремі слова.

У підручниках для шостого-дев'ятого класів обсяг додаткового тек­сту кеглем 9,5 п. повинен становити не більше, ніж 16 рядків, у підруч­никах для десятого - одинадцятого класів загальноосвітніх шкіл та інших типів середніх навчальних закладів - не більше від 24 рядків. Шрифт кеглем 9,5 п. без обмежень може бути використаний для скла­дання списку літератури, покажчика, словника.

Для тексту заголовків на титулі підручників рекомендується викори­стання шрифту кеглем 20 п. і більшого.

3.2.6. Текст підручників повинен мати в межах рядка рівномірні проміжки між словами.

Порядок розташування окремих елементів тексту (заголовків, таб­лиць, формул, виносок, текстівок, виокремлень) у підручниках повинен бути однотипним. Відхилення величини їх відбивання від тексту не по­винно перевищувати 6 п.

Одна повна сторінка тексту підручника для першого-чєтвертого класів не повинна містити понад 8 переносів, а підручника для п'ятого-одинадцятого класів і середніх спеціальних навчальних закладів - по­над 12 переносів.

Примітка 1. Під час складання підручників для другого класу шрифт кеглем 10 п. на шпонах повинен використовуватися лише для складання текстівок.

Примітка 2. Для складання додаткового тексту підручників для п'ятого-дев'ятого класів шрифт кеглем 9 п. та 8 п. на шпонах може використовуватися у випадку, коли обсяг цього тексту для безперервного читання менше 12 рядків. У підручниках для десятого-одинадцятого класів та середніх спеціальних навча­льних закладів шрифт кеглем 9 п., 8 п. на шпонах може використовуватися у випадку, коли обсяг цього тексту для безперервного читання менше 18 рядків. Шрифт кеглем 8 п. без обмежень може бути використаний для складання списку літератури, покажчика, словника.

Примітка 3. Під час складання текстів підручників для другого класу на шпо­нах слід використовувати двопунктові шпони, а підручників для третього-одинадця-того класів - одно-, двопунктові шпони.

Примітка 4. Для складання тексту заголовків на титулі підручників рекоме­ндується використання шрифту кеглем 20 п. і більше.

  1. Підручники повинні бути віддруковані способом офсетного ви­сокого друку. Фарбовість підручника визначається замовником з ура­хуванням вимог санітарних правил.

  2. Для друкування підручників слід використовувати папір офсе­тний або друкарський одного кольору білизною понад 70 %, без знач­ного глянсу (8-10 % за Кізером або 4—5 % за гляриметром), без засмі­ченості (без смітинок площею більше 0, 5 мм2), масою площі 1 м2 понад 80 г для підручників перших-третіх (четвертих) класів та масою площі 1 м2 понад 65 г для підручників п'ятих-одинадцятих класів загальноос­вітніх шкіл та підручників для інших типів середніх навчальних за­кладів. Не допускається використання газетного паперу.

Для друкування тиражу одного підручника повинен використовува­тися друкарський папір однієї марки (ґатунку) з однієї партії. За домо­вленістю із замовником допускається використання паперу однієї марки (ґатунку) різних партій.

3.2.9. У підручниках повинні бути відтворені всі елементи тексту та ілюстрацій. Зображення повинні бути чіткими, однакової контрастності як в одному примірнику, так і в усьому тиражі.

Зображення кольорових ілюстрацій повинні бути насиченими та зберігати всі кольори.

  1. Незбіг меж сторінок без полів з обох боків аркуша підручника не повинно перевищувати 2 мм. Відхилення ширини однойменних полів на суміжних сторінках не повинно перевищувати 3 мм.

  2. Блок підручника повинен бути скріплений шиттям капронови­ми нитками на марлі чи без марлі з подальшим приклеюванням марлі до корінця блока. Допускається приклеювання до корінця блока замість ма­рлі мікрокрепованого паперу чи нетканого матеріалу, а також обканту­вання блока мікрокрепованим чи кабельним папером з заходом обкантов-ного матеріалу на форзаци на величину понад 18 мм.

Зошит формату 70 х 100/16 та 70 х 108/16 повинен бути скріплений п'ятьма стібками, зопіит іншого формату — чотирма стібками.

Допускається незшивне клейове скріплення блока підручників п'ятих-одинадцятих класів і середніх навчальних закладів товщиною 14 мм за умови забезпечення необхідної міцності блока.

3.2.12. На краї корінця обрізаного блока товщиною 12 мм і більше повинен бути наклеєний каптал.

Наявність капталу на блоці меншої товщини визначається замовником та узгоджується з поліграфічним підприємством.

3.2.13. Підручники можуть виготовлятися в палітурці типу 5 чи 7 та в обкладинці типу 3 чи 4 за ГОСТ 22240.

В обкладинці типу 3 чи 4 допускається виготовляти підручники для першого-третього (четвертого) класів нетривалого користування товщи­ною блока до 15 мм, і підручники для п'ятого-одинадцятого класів за­гальноосвітніх шкіл та інших типів середніх навчальних закладів тов­щиною блока до 18 мм.

Для виготовлення обкладинок дозволяється використовувати крейдо­ваний папір масою площі 1 м2 не меншою від 220 г або папір зі спеціа­льним покриттям, а також офсетний або обкладинковий папір масою площі 1 м2 не меншою від 220 г з подальшим припресуванням плівки.

Для посібників нетривалого користування товщиною блока до 12 мм допускається використання офсетного або обкладинкового паперу ма­сою площі 1 м2 меншою від 120 г.

3.2.14. Питоме зусилля розривання блока між зошитами під час шиття нитками повинно становити не менше 980 Н/м (1, 0 кгс/см);

Питоме зусилля виривання окремого аркуша з блока, скріпленого незшивним клейовим способом, повинно становити не менш як 690 Н/м (0, 7 кгс/см).

  1. Питоме зусилля виривання блока з палітурки чи обкладинки повинно становити не менш як 1720 Н/м (1, 75 кгс/см).

  2. Вага підручників не повинна бути більшою, ніж:

  • 300 г для учнів 1-3 (4) класів;

  • 400 г для учнів 5-6 класів; 500 г для учнів 7-9 класів;

600 г для учнів 10—11 класів загальноосвітніх шкіл та інших ти­пів середніх навчальних закладів.

184 л «

Додаток j

3.3. Критичні дефекти, за якими бракують примірник під­ручника

Примірник підручника повинен бути забракований з виявленням та­ких його дефектів:

  • грубі дефекти відтворення шрифту та ілюстрацій, за яких немож­ливе читання тексту та сприйняття зображення: незадруковані ділянки, чорниші, розмазана фарба, багато забитих фарбою ділянок тексту чи зображення, здвоєний друк, несуміщення фарб;

  • неправильно розміщені зображення чи складові частини підручни­ка, наявність дзеркального зображення тексту чи ілюстрації;

  • наявність макулатурних чи чистих аркушів у блоці;

  • некомплектність і непослідовність елементів блока;

  • наявність розколеного вздовж корінця блока, випадання елемен­тів блока;

  • грубі затьоки клею на краї блока, що викликає склеювання сторі­нок і пошкодження їх під час розкривання;

  • грубі дефекти приклеювання форзаца, які викликають його по­шкодження під час розкривання;

  • наявність брудних чи з механічними пошкодженнями аркушів, які порушують зручність читання чи сприймання, зображення;

  • грубі дефекти друкування чи тиснення на палітурці чи обкладинці (пропущені елементи тексту, зображення, осипання фольги, наявність бруду та розмазаного зображення);

  • дефекти палітурки (обкладинки): наявність пузирів, зморшок, жо­лоблення, складок, механічних пошкоджень, канту, меншого за 1 мм;

  • відсутність стібків, неправильне розташування стібків, що усклад­нює читання;

  • грубі дефекти лакування чи припресування плівки: нерівний, пля­мистий шар лаку, пузирі, зморшки, складки, відшарування чи механічне пошкодження плівки;

  • груба деформація корінця блока, яка викликає деформацію підручника;

  • погане розкривання підручника, надриви на перших і останніх сто­рінках блока.