Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій податкова система.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
194.38 Кб
Скачать

2. Елементи системи оподаткування

Податковим кодексом України прописані наступні елементи системи оподаткування: платник податку, об’єкт оподаткування, база оподаткування, ставка податку, порядок обчислення податку, податковий період, строк та порядок сплати податку, строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату податку.(сказати про пільги.)

Де платники податку - фізичні особи та юридичні особи і їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування , і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів.

об'єкт оподаткування - може бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об'єкти, з наявністю яких податкове законодавство пов'язує виникнення у платника податкового обов'язку.

база оподаткування - це фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об'єкта оподаткування, до якого застосовується податкова ставка і який використовується для визначення розміру податкового зобов'язання.

ставка податку- розмір податкових нарахувань на (від) одиницю (одиниці) виміру бази оподаткування.

порядок обчислення податку- здійснюється шляхом множення бази оподаткування на ставку податку із/без застосуванням відповідних коефіцієнтів.

податковий період встановлений період часу, з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата окремих видів податків та зборів. Базовий податковий (звітний) період - період, за який платник податків зобов'язаний здійснювати розрахунки податків, подавати податкові декларації (звіти, розрахунки) та сплачувати до бюджету суми податків та зборів.

Види податкового періоду : календарний рік; календарне півріччя;календарний квартал; календарний місяць; календарний день.

строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату податку.

строк та порядок сплати податку- період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством.

3. Класифікація податків за різними ознаками

Класифікація всіх видів податків в Україні здійснюється за різними ознаками. Вони враховують різноманітність податків в залежності від особливостей їх розрахунку, сплати, відношення до витрат виробничої діяльності та ін..

В залежності від рівня державних структур які встановлюють податки:

Загальнодержавні До загальнодержавних належать податки та збори, що є обов'язковими до сплати на усій території України.

Місцеві. До місцевих належать податки та збори, що встановлені відповідно до переліку і в межах граничних розмірів ставок, рішеннями сільських, селищних і міських рад у межах їх повноважень, і є обов'язковими до сплати на території відповідних територіальних громад.

За формою оподаткування

Прямі. Прямі встановлюються на доход та майно фізичних і юридичних осіб, які проводять сплату податків. Встановлюються безпосередньо щодо платника. Розмір прямих податків залежить від розміру об’єкта оподаткування. Податок на прибуток, на майно, ПДФО… Прямі податки можуть бути особисті і реальні. Особисті – враховують платоспроможний або сімейний стан, коли сплачується податок з величини отриманого доходу. Реальні – сплачуються незалежно від індивідуальних фінансових можливостей

Непрямі. Непрямі – податки на товари і послуги, сплачені в ціні товару або включені в тариф.

За економічним змістом об’єкта оподаткування.

Податки на доходи. Податки на доходи стягуються з сукупного доходу фізичних та юридичних осіб, а їх безпосереднім об’єктом є з/пл. громадян, їх доходи та прибуток чи ВД п/п.

Податки на споживання. Податки на споживання сплачуються не під час отримання доходів, а під час їх використання(у формі непрямих податків).

Податки на майно. Податки на майно встановлюються щодо рухомого чи нерухомого майна (сплачуються постійно, доки майно перебуває у власності).

За методом справляння

Розкладні - визначалась сума податків необхідна для задоволення потреб держави і потім ця сума розподілялась між адміністративними одиницями.

Окладні (квотарні)(для кожного платника нарахована до сплати сума податку визначається залежно від обсягу податкової бази, або обєкта оподаткування і ставок податку)

За порядком використання

Загальні (надходять до державного бюджету, витрачаються на проведення загальнодержавних заходів, ан покриття будь-яких витрат держави)

Спеціальні (стягуються в спеціальні фонди і можуть бути використані тільки за цільовим призначенням)

За суб’єктами сплати

Юридичні особи

Фізичні особи

Юр та фіз..