Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 6.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
300.54 Кб
Скачать

5.4 Розклади у повторюваному виробництві та в сервісних системах

Процес відпрацювання розкладів є досить корисною про­цедурою, яка забезпечує досягнення високих результатів і в повторюваному виробництві (виробництві, що повто­рюється).

До повторюваних виробництв відносяться ті, які виробля­ють стандартні продукти з модулів. Ці виробництва також

прагнуть задовольнити споживчий попит шляхом більш низь­ких інвестицій в запаси, зменшення розмірів партій (обсягів) та інтенсивного використання обладнання й процесів. Одним із напрямів досягнення цього ефекту є складання розкладів руху рівня матеріального потоку. Використання критерію рівня матеріального потоку означає, що ритм (частота), висо­ка якість, невеликі розміри партій створюють можливість для організації виробництва „точно в строк".

Метод рівня матеріального потоку дає такі переваги:

  • створює можливості для нижчих рівнів запасу, що звільнює капітал для використання в інших напрямах;

  • прискорює рух продукту в процесі виготовлення;

  • сприяє поліпшенню якості продукту;

  • знижує потребу у виробничих площах;

  • поліпшує виробничі відносини між працівниками, оскільки вони тісніше об'єднуються виробничим проце­сом (це сприяє розвиткові колективізму при виконанні робіт);

— забезпечує більшу зрівноваженість виробничих про­цесів, тому що усуває великі обсяги (партії) оброблен­ня та складання, які „приховують" проблеми.

Оскільки виробництво, що повторюється, має справу з ве­ликими за обсягами місячними партіями випуску виробів, то, використовуючи складання розкладів руху рівня матеріально­го потоку, операційний менеджер може просуватися вперед, поділяючи місячний цикл виготовлення на коротші планові періоди. Тобто він може використовувати при управлінні виробництвом щотижневі, денні або годинні цикли матеріальних потоків, що дає значний ефект. Наведений табличний ма­теріал демонструє ці вагомі вигоди (табл. 33).

З табл. 33 видно традиційний підхід до визначення місяч­них розмірів партій випуску повторюваного виробництва тракторів і новий підхід, що використовує складання роз­кладів руху рівня матеріального потоку для того само підприємства з урахуванням денної потреби в цих тракторах.

Таблиця 33 Розклад рівня матеріального потоку при виробництві тракторів

Модель

Традиційний розмір партії, що дорівнює місячній потребі (20 днів)

Складання розкладу рівня матеріального потоку (денна потреба, що задовольняє попит)

А 30

B 38

B 46

C 38

C 46

D 46

E 38

120

220

180

240

240

500

1160

6(120/20)

11(220/20)

9(180/20)

12(240/20)

12(240/20)

25(500/20)

58(1160/20)

2660

Нова система дає змогу реально економити витрати у порівнянні із системою, орієнтованою на місячний попит. Ви­користовуючи денні цикли, тобто складаючи розклад рівня матеріального потоку денної потреби, що задовольняє попит, менеджер добивається зменшення усіх прямих витрат, за ви­нятком витрат на циклові заділи.

Важливе значення при використанні складання розкладу рівня матеріального потоку має визначення мінімального розміру партії, який забезпечувати рух виробничого процесу. В ідеалі це могла б бути одна одиниця (штука), яка просува­лась б з однієї позиції на іншу в регульованому виробничому процесі. Але більш реалістичним, виходячи з аналізу процесів, транспортного часу й контейнерів, що використовуються для транспортування, все ж таки є використання невеликої партії або більшої, ніж партія в одну штуку.

Завершуючи розгляд проблеми відпрацювання розкладів, необхідно охарактеризувати специфіку цього процесу у сфері послуг. Система розкладів у сервісі має декілька відміннос­тей порівняно з виробництвом.

По-перше, у виробництві увага операційного менеджера зосереджена на матеріальному потоці (деталі, вузли, вироби тощо). У сервісі він оцінює рівень персоналу й розклад робіт.

По-друге, системи сервісу не зберігають запаси чи послуги.

По-третє, у сервісі праця більш інтенсивна, і попит на та­ку працю може бути дуже мінливим і випадковим по суті. На­приклад лікарня, як сфера сервісних послуг може використо­вувати систему розкладів у кожній її частині таку ж складну, як і в умовах управління виробничим цехом. Лікарні не використовують систем машинних пріоритетів типу „перший прийшов — перший обслужений" (ПП — ПО) для пацієнтів, що потрапили в аварію. Але вони виробляють спеціально не­обхідні продукти (такі, як хірургічні операції) так само, як у виробничому цеху, навіть коли виконані роботи не підлягають накопиченню у вигляді запасів, а виробничі можливості по­винні мати здатність сприймати досить різноманітний попит (потребу).

Усі сервісні системи прагнуть реагувати на змінний спо­живчий попит, маючи в наявності потужності, здатні зустріти цей попит. У деяких видах бізнесу, таких як „при­ватний лікар" чи „юридичний офіс", система призначень є розкладом відвідувань. У магазині роздрібної торгівлі, на пошті чи в ресторані швидкого приготування їжі застосуван­ня правила „ПП — ПО" для обслуговування споживачів буде найбільш доцільним. Відпрацювання розкладів у такому бізнесі передбачає запрошення додаткових робітників, часто на не повний робочий час, щоб надати допомогу у пікові періоди. Система резервування спрацьовує добре в агентст­вах, що надають автомобілі на прокат, на аеролініях, у готе­лях та деяких ресторанах. Ця система мінімізує час очікуван­ня споживача і дає можливість уникнути дискомфорту від перевантаженого сервісу.

Так чи інакше, в усіх сервісних системах має працювати персонал, який займається складанням різного роду роз­кладів, щоб подати можливості сервісу за всіма напрямках своєї діяльності.