Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV3899 МИКРОБИОЛОГИЯ 2.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
232.45 Кб
Скачать

2.Експериментальна частина

Матеріал і обладнання: спиртівки, бактеріологічні петлі, штативи, чашки Петрі з МПА, термостат, стерильні рукавиці, мікробіологічний бокс, етиловий спирт, світловий мікроскоп та олія для проведення імерсійної мікроскопії, предметні скла, набір барвників для фарбування за Грамом, шприци, ін’єкційні препарати.

2.1. Дослідження мікробіологічної чистоти нестерильних лікарських засобів

Підготовка проб до аналізу:

1 г (мл) дослідного препарату розчинити у 10 мл стерильного 0,15М фосфатного буферного розчину рН 7,0.Проби можуть бути у вигляді розчину, суспензії або емульсії.

Тверді лікарські засоби (порошки, таблетки, драже) і рослинна сировина, що не розчинюються, подрібнюють, а потім суспендують у буфері. М`які лікарські засоби (мазі, суппозіторії, пасти), що нерозчинні у воді, приготовляють у виді гомогенної емульсії, для чого добавляють емульгатор (твін-80).

Визначення загальної кількості бактерій

1 мл підготовленої проби лікарського засобу внести у пробірку з 4 мл розплавленим МПА (t=40-45˚С). Перемішують і виливають у чашку Петрі, яка містить 10 мл твердого МПА. Рівномірно розподіляють верхній шар і інкубують протягом 5 діб при t=32-34˚С.

Підраховують число колоній на чашці Петрі. Обліку підлягають тільки ті чашки, де виросло менш 300 колоній. Якщо число колоній більше дослідні проби розводять (1:100, 1:1000).

При відсутності росту колоній в розведенні 1:10 відмічають, що в 1 мл препарату менш 10 бактерій.

    1. Дослідження мікробіологічної чистоти стерильних лікарських засобів

Увага! Всі роботи з стерильними лікарськими засобами необхідно проводити у стерильних умовах: стерильний мікробіологічний бокс (попередньо оброблений УФ-випромінням протягом 20 хвилин), стерильні гумові рукавиці, стерильні шприци, , стерильна одноразова маска, стерильний лабораторний посуд

Виконати посів ін’єкційного препарату на МПА

Роботу проводять у мікробіологічному боксі. Розкрити ампулу з ін’єкційним препаратом. За допомогою шприцу відібрати 1 мл та влити до чашці Петрі. Потім залити 20 мл розплавленого МПА, охолодити та помістити в термостат на 24 години при температури 37о С.

2.3.Ідентифікувати та вивчити культуральні властивостівсіх видів колоній м/о.Нарисувати. Заповнити таблицю.

Вид колоніїм/о

Розмір

Обрис

Краї

Поверхня

Профіль

Однорідність

Консистенція

Колір

2.4. Вивчити тинкторіальнівластивості колоній.Приготувати фіксовані мазки-препарати з різних колоній, що виросли на МПА. Пофарбувати за Грамом. Мікроскопіровативімерсійноїсистемі.Нарисувати.

2.5. Визначити мікробне число (аналогічно мікробному числу води).

Контрольні питання

1. Які сучасні методи використовуються для визначення стерильності лікарських засобів.

2. Правило визначення мікробного числа води.

3. Максимально допустимий вміст м/о 1 мл у ін’єкційних препаратів.

Лабораторна робота № 8 Основні методи дослідження мікробіологічних показників грунтів

1.Теоретична частина

Методи санітарно-мікробіологічного аналізу грунтів включає кількісний облік сапрофітних бактерій, по якому судять о мікробному числі грунта; визначення кількості кишкових паличок методами нітрації, мембранних фільтрів, методом прямого поверхневого посіву; визначення CL. рerfringens, сальмонел, шигел, клостридій правцю та ботулізму.

При обліку кількості мікроорганізмів грунту використовують диспергування водної суспензії дослідженого грунту.

В асептичних умовах проби грунту подрібнюють, розтирають в ступці на роблять ряд розведень на стерильній водопровідній воді (1:40).

Мікробне число грунту – це кількість мікроорганізмів, які містяться у 1 г грунту. Мікробне число грунту показує загальну кількість переважно сапрофітних мікроорганізмів, що виросли на МПА.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]