Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plani_spetskurs_sud_kontr_5_k_spetsialasti.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
224.77 Кб
Скачать

Тема 5. Оскарження дій та рішень слідчого судді

1. Ухвали слідчого судді, які можуть бути оскаржені

2. Суб’єкти, порядок, строки оскарження рішень слідчого судді

3. Розгляд скарг на рішення слідчого судді

4. Результати розгляду скарг на рішення слідчого судді

5. Заперечення проти ухвал слідчого судді

Завдання:

63. Слідчий здійснює досудове розслідування щодо Карпенка, якому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 146 КК (незаконне позбавлення волі). Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням (погодженим з прокурором) про обрання до Карпенка запобіжного заходу – тримання під вартою. Розглянувши клопотання, врахувавши аргументи захисника, слідчий суддя своєю ухвалою обрав як запобіжний захід особисте зобов’язання, а також зобов’язав підозрюваного виконувати вимоги, передбачені п.п. 2, 3, 8 ч. 5 ст. 194 КПК.

Прокурор вважає, що такий запобіжний захід не зможе забезпечити належну поведінку підозрюваного, і звернувся з апеляційною скаргою на зазначену ухвалу. Суддя-доповідач Апеляційного суду відмовив у відкритті апеляційного провадження в зв’язку з тим, що ухвала слідчого судді про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання не підлягає оскарженню.

Чи відповідає вимогам закону таке рішення?

64. Розглянувши клопотання слідчого (погоджене з прокурором) слідчий суддя обрав до Погосяна, якого притягнуто до кримінальної відповідальності за заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем (ч. 4 ст. 191 КК), запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та призначив заставу у розмірі вісімдесяти розмірів мінімальної заробітної плати. В разі внесення застави на підозрюваного покладались обов’язки, передбачені п.п. 1, 2, 3, 8 ст. 194 КПК. Захисник підозрюваного подав до апеляційного суду апеляційну скаргу, в який просив скасувати рішення слідчого судді та обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. В суді захисник та підозрюваний змінили апеляційні вимоги та просили зменшити розмір застави.

Апеляційний суд вважає, що є підстави зменшити розмір застави.

Чи може апеляційний суд внести зміни в рішення слідчого судді щодо зменшення розміру застави?

65. Смаглій звернувся з заявою про вчинення у ньогокрадіжки речей тагрошей з квартири на загальну суму 300 000 грн., заяву внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який проводив досудове розслідування, допитав сусідів потерпілого як свідків, вони пояснювали, що нікого не бачили біля квартири потерпілого, хто вчинив крадіжку їм невідомо. Потерпілий звернувся до слідчого з клопотанням про допит як свідків ще декількох осіб. Слідчий відмовив у клопотанні, мотивув своє рішення тим, що тих осіб, яких пропонував допитати потерпілий, опитували працівники оперативних підрозділів, всі опитувані пояснювали, що їм нічого не відомо про крадіжку.

Потерпілий звернувся зі скаргою на відмову в клопотанні до слідчого судді. Слідчий суддя відмовив у відкритті провадження, оскільки вважав, що таке рішення слідчого не підлягає оскарженню.

На ухвалу слідчого судді потерпілий приніс апеляційну скаргу.

Розглянувши скаргу, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що слідчий суддя помилково відмовив у відкритті провадження.

Сформулюйте рішення суду апеляційної інстанції.

66. Слідчий суддя, розглянув клопотання слідчого (погоджене з прокурором) про отримання дозволу на обшук житла родичів підозрюваного, у яких, як стало відомо слідчому, зберігаються предмети містецтва, викрадені з музею.

Слідчий суддя відмовив у клопотанні, обгрунтувавши свою ухвалиу тим, що слідчий не надав достатніх доказів на подтвердження того, що речі, що мають відношення до злочину, знаходяться в будинку, де слідчий має намір здійснити обшук.

Прокурор звернувся до апеляційного суду з апеляційною скаргою на ухвалу слідчого судді.

Визначте порядок провадження в зв’язку з одержанням зазначеної скарги, рішення, яке слід прийняти по такий скарзі.

67. На підставі рішення слідчого судді було накладено арешт на майно підозрюваного. Підозрюваний звернувся з апеляційною скаргою на це рішення, зазначив, що майно, на яке накладено арешт, за добу до винесення рішення він подарував своєму братові на підставі договору дарування.Крім того, апеляційну скаргу приніс брат підозрюваного, в скарзі просив скасувати арешт, оскільки рішення про накладення арешту було ухвалено в його відсутності, його не повідомили про розгляд клопотання про арешт.

Яке рішення слід прийняти по скаргам?

РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА:

Нормативно-правові акти:

Конституція України. Прийнята на п’ятий сесії Верховної Ради України 28.06.1996 р. // Відомості Верховної Ради. – 1996. - № 30. – Ст. 141.

Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.2012 р. (із змінами та доповненнями).

Про прокуратуру: Закон України від 05.11.1991 р. (із змінами та доповненнями від 13.04.2012 р.)

Про адвокатуру та адвокатську діяльність: Закон України від 05.07.2012 р.

Про судову експертизу: Закон України від 25.02.1994 р. (із змінами та доповненнями від 13.04.2012 р.)

Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, затверджене Наказом Генерального прокурора України від 17.08.2012 р.

Порядок зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов’язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження: затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 19 листопада 2012 р. № 1104 // http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1104-2012-%D0%BF#n19

Порядок передачі на зберігання тимчасово вилучених під час кримінального провадження документів, які посвідчують користування спеціальним правом: затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 19 листопада 2012 р. № 1104 // http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1104-2012-%D0%BF#n94

Інструкція про організацію проведення негласних слідчих (розшукових) дій та використання їх результатів у кримінальному провадженні: затверджена Наказом Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України 16.11.2012 № 114/1042/516/1199/936/1687/5/ // http://www.minjust.gov.ua/42544

Положення про порядок застосування електронних засобів контролю: Затверджено Наказом МВС Українивід 09.08.2012  № 696 // Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z1503-12

Спеціальна література:

Основна спеціальна література:

Кримінальний процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Відп. ред.: С.В. Ківалов, С.М. Міщенко, В.Ю. Захарченко. - Х.: Одіссей, 2013. - 1104 с.

Кримінальний процесуальний кодекс України. Науково-практичний коментар: у 2 т. / О.М. Бандурка, Є.М. Блажівський, Є.П. Бурдоль та ін.; за заг. ред. В.Я. Тація, П.В. Пшонки, А.В. Портнова. – Х.: Право, 2012.

Кримінальний процесуальний кодекс України. Науково-практичний коментар / За загальною редакцією професорів В.Г. Гончаренка, В.Т. Нора, М.Є. Шумила. – К.: Юстініан, 2012.

Аленін Ю.П. Лукашкіна Т.В. Локальний предмет доказування в кримінальному процесі // Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. - 2009. - №4. // Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Nvdduvs/2009_4/Alenin%20Lukashkina.pdf

Гловюк І.В. Повноваження слідчого судді у досудовому провадженні // Митна справа. – 2012. - №6 (84). – Ч. 2. – Кн. 2. // Режим доступу: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Ms/2012_6_2_2/103.pdf

Міщенко С.М. Слідчий суддя як суб'єкт реалізації судового контролю під час здійснення досудового розслідування: окремі аспекти // Часопис цивільного і кримінального судочинства. – 2012. - № 6(9).

Аленін Ю.П. Прийняття процесуальних рішень за новим кримінальним процесуальним законодавством України: навч.-метод. посібник / Ю.П. Аленін, В.Г. Пожар, І.В. Гловюк та ін. – Одеса: Фенікс, 2012.

Сиза Н.П. Повноваження слідчого судді щодо здійснення судового контролю у кримінальному процесі України // Часопис Національного університету "Острозька академія". Серія "Право". – 2012. – №2(6). // Режим доступу:  http://lj.oa.edu.ua/articles/2012/n2/12snpkpu.pdf

Скрипіна Ю.В. Слідчий суддя в системі кримінально-процесуальної діяльності (порівняльно-правове дослідження) : дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.09 “Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза” / Скрипіна Юлія Валеріївна. – Х., 2008.

Лукашкіна Т.В. Теорія доказів у кримінальному судочинстві: навч. – метод. посібник / Т.В. Лукашкіна, Л.М. Гуртієва. – Одеса : Фенікс, 2012. – 54 с.

Додаткова спеціальна література:

До теми 1.

Аленін Ю. Лукашкіна Т. Кримінальне судочинство як сфера захисту публічних та приватних інтересів // Юридичний вісник. - 2011. - №4.

Ануфрієва О.В. Окремі питання відводу слідчого судді, судді за новим Кримінальним процесуальним кодексом України // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право: Науково-фаховий журнал. – 2012. – Вип. 19. – Т. 4.

Борщук В.О. Аналіз правового статусу слідчого судді // Актуальні проблеми кримінального права, процесу та криміналістики: Матеріали IV міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 95-річчю з дня народження професора М.В. Салтевського (м. Одеса, 2 листопада 2012 року). – Одеса: Фенікс 2012.

Городовенко В. В. Належна правова процедура як загальновизнаний стандарт функціонування судової влади // Адвокат. - 2012. - №5 (140).

Каткова Т.В. Забезпечення прав суб’єктів кримінального процесу за новим КПК України // Актуальні проблеми кримінального права, процесу та криміналістики: Матеріали IV міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 95-річчю з дня народження професора М.В. Салтевського (м. Одеса, 2 листопада 2012 року). – Одеса: Фенікс 2012.

Ковальова Н.В. Слідчий суддя, як представник судової влади під час досудового провадження // Актуальні проблеми застосування нового кримінального процесуального законодавства України та тенденції розвитку криміналістики на сучасному етапі: м-ли Всеукр. наук.-практ. конф. (Харків, 5 жовт. 2012 р.) / МВС України; Харк. нац. ун-т внутр. справ; Кримінологічна асоціація України. – Х.: ХНУВС, 2012.

Лукашкина Т.В. Уголовное производство как сфера защиты публичных и частных интересов // Теоретичні та практичні проблеми забезпечення сталого розвитку державності та права : матер. Міжнар. наук. конф. (Одеса, 30 листопада 2012 р.) Т. 2 / відп. за випуск д.ю.н., проф. В.М. Дрьомін ; Націон. ун-т «Одеська юридична академія». - Одеса : Фенікс, 2012.

Розовський Б. Humble Executive Suites. // Юридичний вісник України. – 2012. - №27 (888).

Скрипіна Ю.В. Слідчий суддя в системі кримінально-процесуальної діяльності (порівняльно-правове дослідження): автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 [Електронний ресурс] / Ю.В. Скрипіна; Нац. юрид. акад. України ім. Я.Мудрого. — Х., 2008. — 20 с.

Туманянц А.Р. Слідчий суддя як суб’єкт реалізації судових функцій у досудовомупровадженні // Форум права. – 2011. - № 2 // Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2011-2/11tarudp.pdf

До теми 2.

Албул С.В. Теоретичні вади практичного застосування нового Кримінального процесуального кодексу України // Актуальні проблеми застосування нового кримінального процесуального законодавства України та тенденції розвитку криміналістики на сучасному етапі: м-ли Всеукр. наук.-практ. конф. (Харків, 5 жовт. 2012 р.) / МВС України; Харк. нац. ун-т внутр. справ; Кримінологічна асоціація України. – Х.: ХНУВС, 2012.

Аленін Ю.П. Особливості допиту свідка, потерпілого під час досудового розслідування в судовому засіданні // Розкриття злочинів за новим Кримінальним процесуальним законодавством України: Матеріали науково-практичної конференції «Розкриття злочинів за новим Кримінальним процесуальним законодавством України», 8 листопада 2012 р. [Текст] – К: Нац. акад. внутр. справ. 2012.

Бабакін В.М. Окремі аспекти взаємодії слідчих і оперативних працівників щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій // Актуальні проблеми застосування нового кримінального процесуального законодавства України та тенденції розвитку криміналістики на сучасному етапі: м-ли Всеукр. наук.-практ. конф. (Харків, 5 жовт. 2012 р.) / МВС України; Харк. нац. ун-т внутр. справ; Кримінологічна асоціація України. – Х.: ХНУВС, 2012.

Гловюк І.В. Повноваження слідчого судді із забезпечення доказів у кримінальному провадженні // Міжнародне та вітчизняне законодавство в умовах сучасних реформаційних процесів: Міжнародна науково-практична конференція, м. Київ, 26-27 липня 2012 року. – К.: Центр правових наукових досліджень, 2012.

Гловюк І.В. Слідчий суддя як суб'єкт доказування у досудовому провадженні // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції "Організаційно-правові засади боротьби з правопорушеннями на транспорті" (14 грудня 2012 р.). – Одеса: ОДУВС, 2012.

Гловюк І.В. Розгляд слідчим суддею клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів // Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції "Актуальні проблеми досудового розслідування слідчими органів внутрішніх справ: проблеми теорії та практики": Тези доповідей всеукраїнської науково-практичної конференції (Дніпропетровськ, 18-19 квітня 2013 року). – К.: "Хай-Тек Прес", 2013.

Карабут Л.В. Щодо формування доказів під час досудової кримінальної процесуальної діяльності за новим КПК // Часопис Національного університету "Острозька академія". Серія "Право". – 2012. – №1(5) // Режим доступу: http://lj.oa.edu.ua/articles/2012/n1/12klvznk.pdf

Клименко Н.І. Питання реформування інституту судової експертизи за новим КПК України // Актуальні проблеми кримінального права, процесу та криміналістики: Матеріали IV міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 95-річчю з дня народження професора М.В. Салтевського (м. Одеса, 2 листопада 2012 року). – Одеса: Фенікс 2012.

Коваленко В.В. Отримання зразків для експертизи у кримінальному провадженні // Актуальні проблеми застосування нового кримінального процесуального законодавства України та тенденції розвитку криміналістики на сучасному етапі: м-ли Всеукр. наук.-практ. конф. (Харків, 5 жовт. 2012 р.) / МВС України; Харк. нац. ун-т внутр. справ; Кримінологічна асоціація України. – Х.: ХНУВС, 2012.

Курочка М.Й. Єськов С.В. Недоліки регламентації негласних слідчий дій у новому КПК України та пропозиції щодо їх усунення // Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка. – 2012. - №3.

Ляш А.О. Ліщенко В.М. Поняття доказів у кримінальному процесі Часопис Національного університету "Острозька академія". Серія "Право". – 2012. – №2(6). // http://lj.oa.edu.ua/articles/2012/n2/12laoukp.pdf

Ляш А.О. Збирання доказів та їх процесуальних джерел за новим КПК України // Митна справа. – 2013. - №1. – Ч. 2. – Кн. 2. // http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/ms/2013_1_2_2/46.pdf

Островська М. Істинне обличчя принципу змагальності за новим Кримінальним процесуальним кодексом України // Режим доступу: http://www.yurincom.com/ua/consultation/faq/?id=11507

Стащак М.В., Мазур Л.А. Проблемні аспекти застосування негласних слідчих (розшукових) дій оперативними підрозділами ОВС України // Митна справа. – 2012. - №6. . – Ч. 2. – Кн. 1. // http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Ms/2012_6_2_1/85.pdf

Стоянов М. М., Чіпєра О. В. Деякі аспекти участі адвоката в доказуванні у кримінальному провадженні за новим КПК України // М. М. Стоянов, О. В. Чіпєра // Митна справа. – 2013. – №. 2(86). – Ч. 2.

Шехавцов Р.М. Функціональне призначення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні // Актуальні проблеми застосування нового кримінального процесуального законодавства України та тенденції розвитку криміналістики на сучасному етапі: м-ли Всеукр. наук.-практ. конф. (Харків, 5 жовт. 2012 р.) / МВС України; Харк. нац. ун-т внутр. справ; Кримінологічна асоціація України. – Х.: ХНУВС, 2012.

Шевчук В.П. Встановлення допустимості інформації, отриманої внаслідок негласних слідчих (розшукових) дій до постановлення ухвали слідчого судді // Теоретичні та практичні проблеми забезпечення сталого розвитку державності та права : матер. Міжнар. наук. конф. (Одеса, 30 листопада 2012 р.) Т. 2 / відп. за випуск д.ю.н., проф. В.М. Дрьомін ; Націон. ун-т «Одеська юридична академія». - Одеса : Фенікс, 2012.

Шум В.В. Виявлення і вилучення документів чи предметів, що мають доказове значення, при дослідженні кореспонденції, на яку накладено арешт // Митна справа. – 2012. - №6. . – Ч. 2. – Кн. 2. // http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Ms/2012_6_2_2/122.pdf

Шум В.В. Судовий контроль при накладенні арешту на кореспонденцію в системі заходів забезпечення прав і свобод людини у кримінальному провадженні // Митна справа. – 2013. - №1. – Ч. 2. – Кн. 1. // http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/ms/2013_1_2_1/247.pdf

Яновська О.Г. Змагальність як засада кримінального провадження за новим Кримінальним процесуальним кодексом України (тези виступу) // Режим доступу: http://nsj.gov.ua/nsj.gov.ua/training/judjes/1493/show/kpk4/

До теми 3.

Вільгушинський М. Й., Ліхолєтова Ю. А. До питання застосування домашнього арешту як запобіжного заходу відповідно до кримінального процесуального кодексу України // Адвокат. - 2012. - №11 (146)  // http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Advokat/2012_11/2Vilgush.pdf

Гловюк І.В. Предмет доказування при вирішенні слідчим суддею питання про арешт майна (за новим КПК України) // Сучасний стан розвитку юридичної науки: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, м. Харків, 17-18 липня 2012 року. – Х.: ГО "Асоціація аспірантів-юристів", 2012.

Гловюк І.В. Деякі аспекти доказування при застосуванні тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом // Сучасні проблеми правового забезпечення державних реформ: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, м. Львів, 11 серпня 2012 р. – Львів, Західноукраїнська організація "Центр правничих ініціатив", 2012.

Гловюк І.В. Презумпції та тягар доказування при розгляді слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження // Актуальні проблеми кримінального права, процесу та криміналістики: Матеріали IV міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 95-річчю з дня народження професора М.В. Салтевського (м. Одеса, 2 листопада 2012 року). – Одеса: Фенікс 2012.

Гловюк І.В. Предмет доказування при вирішенні слідчим суддею питання про арешт майна у досудовому провадженні (за новим КПК України) // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право: Науково-фаховий журнал. – 2012. – Вип. 19. – Т. 4.

Гловюк І. Локальний предмет доказування при розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у досудовому провадженні // Законодавство України: проблеми систематизації та перспективи розвитку. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Херсон, 1-2 березня 2013 р.. – Херсон: Видавничий дім "Гельветика", 2013.

Лобойко Л.М. Загальні правила застосування запобіжних заходів за новим КПК України // Актуальні проблеми кримінального права, процесу та криміналістики: Матеріали IV міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 95-річчю з дня народження професора М.В. Салтевського (м. Одеса, 2 листопада 2012 року). – Одеса: Фенікс 2012.

Ляш А.О. Ліщенко В.М. Затримання підозрюваного у справах про одержання хабара // Часопис Академії адвокатури України. - 2012. - №3(16).  // http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Chaau/2012-3/12laopoh.pdf

Попелюшко В. Запобіжні заходи в новому КПК України: поняття, мета, підстави, види та загальна характеристика / Василь Попелюшко // Юридичний вісник України.  2012.  29 вересня - 5 жовтня (№ 39).

Сорока С.О. Процесуальний порядок затримання // Митна справа. - 2012. - № 3, ч.2, кн.1. // Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Ms/2012_3_1/151.pdf

До теми 4.

Попелюшко В.О. Оскарження захисником рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування та прокурора // Адвокат. - 2012. - №10 (145) // http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Advokat/2012_10/1Popel.pdf

Пшенічко С.О. Деякі питання реалізації повноваження слідчого судді при розгляді та вирішенні скарг // Актуальні проблеми кримінального права, процесу та криміналістики: Матеріали IV міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 95-річчю з дня народження професора М.В. Салтевського (м. Одеса, 2 листопада 2012 року). – Одеса: Фенікс 2012.

Пшенічко С.О. Рішення слідчого судді, що приймаються при надходженні скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора // Теоретичні та практичні проблеми забезпечення сталого розвитку державності та права : матер. Міжнар. наук. конф. (Одеса, 30 листопада 2012 р.) Т. 2 / відп. за випуск д.ю.н., проф. В.М. Дрьомін ; Націон. ун-т «Одеська юридична академія». - Одеса : Фенікс, 2012.

Пшенічко С.О. Порядок розгляду та вирішення скарг слідчим суддею // Митна справа. – 2012. - №6. . – Ч. 2. – Кн. 2. // http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Ms/2012_6_2_2/111.pdf

Пшенічко С.О. Розгляд слідчим суддею скарги на видачу особи (екстрадицію) // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право: Науково-фаховий журнал. – 2012. – Вип. 20. – Ч. ІІ. – Т. 3.

Туманянц А.Р. Суб’єкти оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора під час досудового розслідування (за КПК України 2012 р.) // Форум права. – 2012. - №3. // http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2012-3/12tarhdr.pdf

Судова практика:

Про застосування|вживання| Конституції України при здійсненні правосуддя: постанова|постанова| Пленуму Верховного Суду України № 9 від 01.11.1996 р. – п.п. 19-20.

Про посилення судового захисту прав і свобод людини і громадянина: постанова|постанова| Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.1997 р. – п.п. 3-4.

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Служби безпеки України щодо офіційного тлумачення положення частини третьої статті 62 Конституції України від 20 жовтня 2011 р.

Про судову експертизу у кримінальних і цивільних справах: постанова|постанова| Пленуму Верховного Суду України № 8 від 30.05.97 р.

Інформаційний лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження " від 05.04.2013 р.

Інформаційний лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про деякі питання порядку застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування та судового провадження відповідно до Кримінального процесуального кодексу України" від 04.04.2013 р.

Інформаційний лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування" від 09.11.2012 р.

Інформаційний лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про деякі питання порядку здійснення судового провадження з перегляду судових рішень у суді апеляційної інстанції відповідно до Кримінального процесуального кодексу України" від 21.11.2012 р.