Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plani_spetskurs_sud_kontr_5_k_spetsialasti.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
224.77 Кб
Скачать

Спецкурс «Слідчий суддя у кримінальному провадженні»

для студентів Y курсу Інституту прокуратури та слідства

(спеціалісти)

ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 1. Сутність, значення судового контролю у досудовому

провадженні

1.Поняття, завдання кримінального судочинства. Форма кримінального процесу України. Загальна характеристика досудового кримінального провадження

2.Поняття, значення діяльності слідчого судді у досудовому розслідуванні. Співвідношення прокурорського нагляду, відомчого та судового контролю в кримінальному судочинстві

3.Поняття та класифікація повноважень слідчого судді.

4.Поняття, види підслідності клопотань,скарг та заяв слідчому судді.Визначення слідчого судді, який здійснюватиме повноваження в кримінальному провадженні

5.Підстави, порядок відводу слідчого судді.

6. Загальні умови діяльності слідчого судді.

Завдання:

1. 10 лютого Мудров звернувся до міліції з заявою про вчинення у нього крадіжки речей з квартири, в заяві йшлася про викрадення значної кількості коштовностей та антикварних речей. В прийнятті заяви йому було відмовлено, і усно роз’яснено, що він відомий як особа, що зловживає спиртними напоями, і тих речей, про викрадення яких він пише в заяві, у нього не могло бути.

Мудров має намір оскаржити цю відмову. 25 лютого (того ж року) Мудров звернувся до адвоката з проханням роз’яснити, чи має він таке право, якщо таке право у нього є, то куди, в якому порядку він може звернутися зі скаргою, хто, в які строки розгляне скаргу.

Які пояснення з зазначених питань повинен надати на підставі закону адвокат?

2. До міліції звернувся Гапеєв з заявою про вчинення шахрайства (ст. 190 КК). Заяву було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, для здійснення кримінального провадження був призначений слідчий Буторин. Під час здійснення досудового кримінального провадження з’ясувалося, що справа більш складна, ніж здавалося раніше, злочин було вченено групою осіб, виникла необхідність провести негласні слідчі (розшукові) дії. Прокурор, який здійснював нагляд за розслідуванням, вважає, що є необхідність передати справу для продовження розслідування іншому, більш досвідченому слідчому. Гапеєв працює слідчим лише протягом одного року і не має достатнього досвіду для здійснення складного розслідування.

Що має вдіяти прокурор для того, щоб замінити слідчого?

3. Слідчий здійснює провадження щодо злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК. Після повідомлення про підозру досудове розслідування тривало протягом 10 місяців. Підозрюваний вважає, що слідчий та прокурор порушують вимогу про дотримання розумних строків та оскаржив таке порушення до слідчого судді.

Яке рішення повинен ухвалити слідчий суддя?

4. Слідчий здійснює кримінальне провадження щодо злочину, передбаченого ч. 3 ст. 307 КК (незаконне виробництво наркотичних засобів, вчинене організованою групою), для встановлення обставин вважає за необхідне здійснити контроль за вчиненням злочину, а саме – оперативну закупку.

Яким чином повинен діяти слідчий?

5. Семенюк був затриманий за підозрою у вчиненні шахрайства з використанням електронно-обчислюваної техніки. Прокурор звернувся з клопотанням про обрання до Семенюка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Під час розгляду клопотання були присутніми прокурор та підозрюваний. Прокурор наполягав на обранні зазначеного запобіжного заходу, посилаючись на те, що Семенюк має намір виїхати в інше місто, крім того, буде продовжувати злочинну діяльність. Семенюк просив не застосовувати до нього запобіжні заходи, стверджував, що не він вчиняв шахрайські дії, свій намір виїхати в інше місто пояснював тим, що у нього тяжко хвора матір, і він хотів поїхати до неї.

У слідчого судді склалося враження, що підозрюваний знаходиться у складному психологичному стані, який був викликаний несподіваним затриманням, а також хвилюваннями за здоров’я матері, він плохо розуміє юридичну термінологію, не здатний повноцінно захистити свої інтереси.

Що має право зробити слідчий суддя в зазначеній ситуації?

6. Прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про обрання запобіжного заходу до Мартовича, якому повідмлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК. Під час розгляду клопотання Мартович заявив, що слідчий суддя, який розглядає клопотання, має особисту зацікавленість, оскільки діти Мартовича та слідчого судді, Котова, навчаються в одному класі, між ними склалися непрязні відносини, Котов скаржися на сина Мартовича директору школи, а також до милиції в справах неповнолітніх. Захисник Мартовича, адвокат Свиридов, вважає, що заяву підозрюваного необхідно оформити відповідно до КПК

Чи передбачена можливість заявлення відводу слідчому судді? Складіть документ від имені захисника.

7. Здійснюючи досудове розслідування за ч. 2 ст. 149 КК (торгівля людьми) слідчий вважає за необхідне встановити коло осіб, причетних до злочину, і з цією метою здійснити спостереження за Моргуном, щодо якого слідчий має відомості про вчинення ним злочинних дій, а також за іншими особами, з якими зустрінеться Моргун.Крім того слідчий має намір встановити контроль за публічно доступним місцем, де, на його думку, зустрічаються особи, причетні до злочину.

Что повенен зробити слідчий, щоб провести вказані дії?