Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
70.66 Кб
Скачать

5. Припинення договору позички.

1. Договір позички припиняється у разі смерті фізичної особи або ліквідації юридичної особи, якій річ було передано в користування, якщо інше не встановлено договором.

Коментар:

Зобов'язання, що виникають із договору позички, припиняються на загальних підставах припинення зобов'язань, передбачених Главою 50 ЦК (загибель предмета позички та неможливість виконання, що виникла у зв'язку з цим, купівля предмета позички позичкодавцем і збіг боржника та кредитора в одній особі в результаті цього тощо). Коментована стаття визначає також спеціальне правило, відповідно до якого договір позички припиняється в разі смерті фізичної особи або ліквідації юридичної особи - користувача. Таке правило пов'язано з переважно довірчим характером відносин позички. Однак воно не є імперативним, а отже договором може бути дозволене використання речі, наприклад спадкоємцями користувача. Ліквідація юридичної особи не передбачає правонаступництва, отже це є підставою для припинення будь-яких відносин за участю ліквідованої юридичної особи, в тому числі відносин позички.

6. Правові наслідки неповернення речі після закінчення строку користування нею.

Стаття 836

1. Якщо після припинення договору користувач не повертає річ, позичкодавець має право вимагати її примусового повернення, а також відшкодування завданих збитків.

Коментар:

Обов'язку користувача повернути річ після припинення договору позички кореспондує право позичкодавця вимагати примусового повернення речі, а також відшкодування завданих збитків. Таке право може бути реалізоване позичкодавцем шляхом подання відповідного позову до суду. Позов, який подаватиме позичкодавець, має ґрунтуватися на положеннях договору позички та на нормах Глави 60 ЦК, а не на вимогах про повернення майна із чужого незаконного володіння (ст. 387 ЦК). Також позичкодавець вправі вимагати відшкодування збитків (ст. 22 ЦК), яких він зазнав у зв'язку із несвоєчасним поверненням речі користувачем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]