Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майданик 2011.doc
Скачиваний:
256
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.52 Mб
Скачать

§ 5.Конституційно-правовіінститути. Поняття, загальнахарактеристика.СистемаконституційногопразаУкраіни

«конституційно-правова відповідальність» і «санкція» свідчить про те, що немає переконливих підстав для їхнього ототожнювання. Поняття юридичної і, зокрема, конституційно-правової відповідальності значно ширше від поняття санкція. Санкція є одним із проявів юридичної відповідальності.5

§ 5. Конституційно-правові інститути,

поняття, загальна характеристика. Система конституційного права України

Для досягнення правового результату недостатньо наявності однієї правової норми, а необхідна їх сукупність для регулювання відповідної сфери суспільних відносин. Тому норми будь-якої галузі права поді­ляються за правовими інститутами.

Конституційно-правовий інститут - це відповідна система близь­ких за змістом і взаємопов'язаних між собою норм конституційного права, які, в межах предмету конституційного права, регулюють одно­рідні і взаємозв'язані суспільні відносини, що складають відносно самостійну групу.

Характерними властивостями конституційно-правових інститутів є:

    1. єдність норм, які утворюють правовий інститут, що зумовлено цілеспрямованістю правового регулювання;

    2. кожному інститутові властиві певні особливості у методах правового регулювання суспільних відносин;

    3. кожному інститутові притаманний свій специфічний суб'єктний склад.

Всі інститути конституційного права становлять складну ієрар­хічну систему. Всі складові цієї системи збалансовані, узгоджені між собою. Науково обгрунтований поділ норм конституційного права за правовими інститутами та розміщення інститутів у певній логічній послідовності утворює систему конституційного права України.

Місце, що займає той чи інший інституту системі конституцій­ного права зумовлено питомою вагою і значенням правових норм, які охоплюються даним інститутом, у системі права України.

До конституційно-правових належать такі інститути, як осно­ви конституційного ладу України, основи правового статусу людини

і громадянина, виборче право (в об'єктивному розумінні), народне представництво, конституційний контроль, державно-територіальний устрій, інститут президентства та ін.

існують прості та складні інститути. Наприклад, інститут вибор­чої системи включає такі інститути як виборче право (в суб'єктивному розумінні), виборчий процес. Останній містить у собі ряд стадій (призначення виборів, висунення кандидатів у депутати, голосуван­ня, підрахунок голосів і визначення результатів виборів). До інституту основ правового статусу людини і громадянина як складного консти­туційно-правового інститут)' належать прості: інститут громадянства України; інститут основних прав і свобод громадян України, іноземців; інститут основних обов'язків та інші.

До простих конституційно-правових інститутів можна віднести інститут депутатського запиту, інститут імпічменту Президента України.

На сучасному етапі відбувається процес формування інституту основ конституційного ладу, який об'єднує норми, що забезпечують суверенітет Українського народу, систему поділу влади і взаємодії її гілок, пріоритет прав людини над державою, політичну, економічну та ідеологічну багатоманітність.

Конституційно-правові інститути об'єднують норми як Конституції України, так і поточного законодавства, тобто норми, які мають різну юридичну силу.