Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpargalka_pravo_intelektualnoi_vlasnosti_2013.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
822.27 Кб
Скачать

39. Порядок отримання патенту на винахід.

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» (далі — Закон) винаходом є результат інтелектуальної діяльності людини в будь-якій сфері технології (абзац 4 ст. 1 у редакції Закону № 850-ГУ від 22 травня 2003 p.) Відповідно до ч. 1 ст. 459 ЦК України винахід вважається придатним для набуття права інтелектуальної власності на нього, якщо він, відповідно до закону, має винахідницький рівень і придатний для використання. Відповідно до ч. 2 ст. 459 ЦК України об’єктом винаходу може бути продукт (пристрій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технологій.

Держава охороняє право інтелектуальної власності на винахід, корисну модель. Це право засвідчується спеціальним документом — патентом. Патент — це охоронний документ, який засвідчує визнання заявленої пропозиції винаходом, корисною моделлю чи промисловим зразком, авторство на них, пріоритет і право інтелектуальної власності на ці об'єкти. Різновидом патенту є деклараційний патент на винахід і деклараційний патент на корисну модель.

Особі, яка бажає одержати патент (деклараційний патент) необхідно подати заявку до Установи — Державної служби інтелектуальної власності. Заявка може подаватися патентним повіреним або іншою довіреною особою, які належним чином зареєстровані.

Заявка повинна складатись українською мовою і містити:

— заяву про видачу патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок з необхідними реквізитами;

— опис винаходу, корисної моделі, промислового зразка;

— формулу винаходу, корисної моделі або комплект фотографій із зображенням промислового зразка (його макета, малюнка);

— креслення, схему, карту (якщо необхідно);

— реферат (тільки для винаходів та корисних моделей).

Формула винаходу або корисної моделі повинна виражати його суть, базуватися на описі і викладатися зрозуміло і стисло. Обсяг правової охорони, що надається, визначається формулою винаходу або корисної моделі. Формула повинна містити сукупність суттєвих ознак винаходу або корисної моделі. Докладно порядок складання заявки на видачу патенту на винахід чи корисну модель та її подання регулюється "Правилами складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель" від 22 січня 2001 р., а заявки на видачу патенту на промисловий зразок — "Правилами складання та подання заявки на промисловий зразок" від 18 лютого 2002 р.

Після подання заявки здійснюється її попередній розгляд на наявність у неї матеріалів, що містять державну таємницю. Також повинна бути чітко встановлена дата подання заявки. Датою подання заявки є дата одержання Установою матеріалів, що містять клопотання про видачу патенту, викладене українською мовою; інформацію про заявника; опис об'єкта промислової власності, його формулу або зображення виробу. Якщо заявка відповідає вимогам закону, приймається рішення про встановлення дати подання заявки. Якщо ні — заявнику надається двомісячний строк для внесення змін до матеріалів. У разі усунення невідповідності у цей строк датою подання заявки вважається дата одержання Установою виправлених або доповнених матеріалів.

Після подання заявки та наявності документа про сплату збору за її подання проводиться формальна експертиза. За результатами цієї експертизи встановлюється;

— чи є об'єктом промислової власності заявлена пропозиція;

— відповідають чи ні подані матеріали вимогам закону;

— перевіряється документ про сплату збору за подання заявки на відповідність встановленим вимогам.

Установа може прийняти рішення про закінчення формальної експертизи; про необхідність внесення змін чи доповнень до матеріалів заявки; про відмову у видачі патенту. За результатами формальної експертизи Установа приймає рішення про видачу деклараційного патенту на корисну модель або патенту на промисловий зразок. Для отримання деклараційного патенту на винахід крім експертизи за формальними ознаками треба також провести експертизу заявки на локальну новизну винаходу. Локальна новизна винаходу встановлюється за виданими в Україні патентами на винаходи і поданими до Установи заявками про видачу патентів. При позитивному результаті експертизи заявки на локальну новизну Установа приймає рішення про видачу заявнику деклараційного патенту на винахід.

Наступним етапом у розгляді заявок є кваліфікаційна експертиза. Вона проводиться лише стосовно винаходів. Кваліфікаційна експертиза проводиться за клопотанням заявника або будь-якої особи. Ця особа може ознайомитися з матеріалами заявки в офіційному бюлетені Установи, де вони публікуються після проведення формальної експертизи та експертизи на локальну новизну. Метою кваліфікаційної експертизи є встановлення відповідності заявленої пропозиції вимогам патентоспроможності, тобто новизні, винахідницькому рівню та промисловій придатності. За результатами кваліфікаційної експертизи Установа приймає рішення про видачу патенту чи про відмову у видачі патенту.

На підставі рішення про видачу патенту, при наявності документа про сплату відповідного збору, здійснюється державна реєстрація патенту, для чого вносяться відповідні відомості до Реєстру. Одночасно з реєстрацією Установа публікує відомості про видачу патенту на винахід чи промисловий зразок або деклараційного патенту на винахід чи корисну модель.

Видача патенту здійснюється Установою у місячний строк після його державної реєстрації.