Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХП 11-15.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Тема 15 . Бірж.Діяльність

Поняття біржі та її види Терміном «біржа» в літературі і практиці біржової торгівлі позначається: 1) сукупність осіб, які постійно в певному місці здійснюють торговельні операції; 2) місце їх зібрання;2) сукупність угод, які укладаються у цьому місці. 1. Залежно від предмета діяльності розрізняють фондові і товарні біржі.У деяких джерелах за основу такої класифікації беруть поділ залежно від біржового товару та виділяють товарні, фондові, валютні та біржі праці.2. Залежно від характеру асортименту біржових товарів (асортименту товару; рівня товарної спеціалізації) біржі поділяються на:- вузькоспеціалізовані (предметом торгівлі на таких біржах є один вид товарів);- спеціалізовані (предметом біржової торгівлі є, як правило, однотипні групи товарів);- універсальні (предметом торгівлі є широкий асортимент різноманітних товарів).3. Залежно від характеру біржових угод (за видами біржових угод; за переважаючим видом біржових угод) виділяють: біржі реального товару, на яких предметом купівлі-продажу є реальний товар (як вироблений, так і намічений для виготовлення); ф’ючерсні, на яких здійснюється торгівля не реальними товарами, а контрактами на них; опціонні, предметом торгів на яких є тільки права на купівлю або продаж реальних товарів або контрактів на них у наступному періоді; комплексні (змішані), на яких укладаються угоди щодо реального товару, а також ф’ючерсні та опціонні угоди.4. Залежно від ступеня відкритості (можливості участі в торгах; за принципом допуску до участі в біржових торгах; за формою участі відвідувачів у біржових торгах) біржі поділяються на відкриті (публічні), на яких, окрім членів біржі, в біржових операціях можуть брати участь і відвідувачі торгів (постійні і разові), та закриті, на яких право участі в біржових торгах і укладення біржових угод мають лише члени цієї біржі.5. Залежно від економічної мети створення (за характером діяльності) виділяють прибуткові (комерційні) та неприбуткові (неком.ерційні) біржі.

6. За формою власності (за роллю держави в організації біржі): публічно-правові біржі (державні); приватноправові (приватні); змішані (біржі змішаного типу).

7. За регіональним принципом (за територією, яку вони обслуговують; сферою діяльності): місцеві; регіональні; національні (або центральні); міжнародні біржі.

8. Залежно від виду організаційно-правової форми (правового становища, статусу біржі): а) АТ; б) ТзОВ.

Поняття, види й ознаки товарної біржіСтаття 279. Товарна біржа1. Товарна біржа є особливим суб'єктом господарювання, який надає послуги в укладенні біржових угод, виявленні попиту і пропозицій на товари, товарних цін, вивчає, упорядковує товарообіг і сприяє пов'язаним з ним торговельним операціям.2. Товарна біржа є юридичною особою, діє на засадах самоврядування і господарської самостійності, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банку та може мати печатки.3. Товарна біржа створюється на основі добровільного об'єднання заінтересованих суб'єктів господарювання. Засновниками і членами товарної біржі не можуть бути органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також державні і комунальні підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримуються за рахунок Державного бюджету України або місцевих бюджетів.4. Заснування товарної біржі здійснюється шляхом укладення засновниками угоди, яка визначає порядок її створення, склад засновників, їх обов'язки, розмір і строки сплати пайових, вступних та періодичних внесків. Засновники сплачують пайовий внесок.5. Товарна біржа діє на підставі статуту, який затверджується засновниками біржі.6. Державна реєстрація товарної біржі провадиться відповідно до вимог статті 58 цього Кодексу.7. Товарна біржа не займається комерційним посередництвом і не має на меті одержання прибутку.8. Товарна біржа здійснює свою діяльність за принципами рівноправності учасників біржових торгів, публічного проведення біржових торгів, застосування вільних (ринкових) цін.

Поняття й особливості фондової біржі1. Для забезпечення функціонування ринку цінних паперів утворюється фондова біржа. Порядок утворення та провадження діяльності фондової біржі визначається законом.2. Фондова біржа створюється засновниками - торговцями цінними паперами в порядку, встановленому законом.4. Фондова біржа набуває статусу юридичної особи з дня її державної реєстрації відповідно до закону.Стаття 361. Особливі умови припинення фондової біржі1. Фондова біржа припиняється за умови, що кількість її членів протягом встановленого законом строку залишається меншою, ніж мінімальна кількість, визначена законом.2. Фондова біржа припиняється в порядку, встановленому для припинення господарських товариств, якщо інше не передбачено законом.

Біржовий комітет і його функції Біржовий комітет – контрольно-оперативний орган управління біржею (фондовою, товарною, валютною), який обирається загальними зборами членів біржі на певний термін.Основні функції біржового комітету: контроль за дотриманням статуту біржі, прийом до членів біржі, визначення правил проведення біржових операцій, контроль за допуском біржових цінностей та випуском біржових бюлетенів, призначення біржових маклерів, вирішення конфліктів між членами біржі та їх клієнтами, встановлення зв'язків з державними та громадськими органами, пресою. При біржовому комітеті фондової біржі функціонує спеціальна комісія, яка вирішує питання про допуск цінних паперів до котирування, випускає біржові бюлетені.

Учасники біржового торгу Біржова торгівля здійснюється шляхом проведення біржових операцій Членом Біржі:за замовленням клієнта, від свого імені та за власний рахунок або від свого імені та за рахунок клієнта (брокерська діяльність);віл свого імені та за власний рахунок для власних потреб чи з метою подальшою перепродажу (дилерська діяльність).Член Біржі, Статутом якого не передбачено посередницьку діяльність, має право займатися виключно брокерською діяльністю з реальним товаром.Оплата клієнтами послуг Членів Біржі за виконання замовлень з купівлі-продажу сільськогосподарської продукції на Біржі проводиться у вигляді комісійної винагороди, розмір якої може регулюватися Правилами біржової торгівлі. Інші послуги, які надають посередники, оплачуються за згодою обох сторін відповідно до законодавства України,Член Біржі зобов'язаний не пізніше одного дня після виконання (невиконання у встановлені строки) замовлення повідомити про це свого клієнта погодженими засобами зв'язку, якщо інше не передбачено договором з клієнтом.Обслуговування кожного клієнта Членом Біржі проводиться згідно з укладеним між ними договором, в якому визначаються права, обов'язки та відповідальність сторін.Зазначений договір обов'язково включає положення щодо права, зобов'язання та відповідальності сторін, митному оформленню продукції в разі, якщо що продукцію буде куплено особою - нерезидентом України. За умови наявності цих положень право на декларування може набувати біржовий посередник (Член Біржі).Учасниками біржової торгівлі можуть бути тільки Члени Біржі. Членство на Біржі регламентується установчими документами, Правилами біржової торгівлі та іншими документами затвердженими біржовим комітетом.^ Учасники біржових торгів. Брокери - фізичні особи, зареєстровані на Біржі відповідно до ЇЇ Статуту, обов'язки яких полягають у виконанні доручень Членів Біржі яких вони представляють, щодо здійснення біржових операцій шляхом підшукування контрактів і подання здійснюваних ними операцій для реєстрацій на біржі.Кількість брокерів кожної Біржі визначається біржовим комітетом (радою біржі).Брокери вправі пересвідчитися в наявності та якості запропоно­ваного товару, а також у платоспроможності покупця, пропонувати альтернативні умови контрактів та здійснювати будь-які інші дії, що не суперечать інтересам клієнтів.Брокерам забороняється розголошувати комерційні таємниці щодо здійснюваних за їх участю біржових операцій клієнтів, одночасно обслуговувати двох або більше клієнтів, інтереси яких суперечать один одному.Біржові маклери працівники Біржі, які ведуть торги, фіксують усну згоду брокерів на укладання угоди на певних умовах і мають право призупиняти торт не більш ніж на десять хвилин.Особи, які забезпечують проведення біржових торгів - за своїми функціональними обов'язками працівники Біржі.Порядок допуску в торговий зал Біржі відвідувачів та представників засобів масової інформації визначається Біржею.

Поняття й особливості біржової угоди Біржовими визнаються угоди, укладені по товарах, допущеним до обігу на біржі, між членами біржі і їхніх представників на біржових торгах у строк й у порядку, установленому Уставом біржі й Правилами біржової торгівлі. Однак надалі при доробці проекту й прийнятті остаточного варіанта ГК України таке визначення було виключено.  урахуванням вищевикладеного можна виділити наступні ознаки, властивим біржовим угодам, що укладаються на товарних біржах: — укладаються тільки під час біржових торгів, проведених у заздалегідь певному місці (торгівельний зал біржі), і в заздалегідь певний час (біржова сесія);— предметом є біржовий товар, допущений до обороту на біржі;— стороною може бути тільки особа, що є членом товарної біржі (брокери діють із доручення членів біржі);— підлягають реєстрації біржею в порядку, установленому законодавством і внутрішніми документами біржі;— носять знеособлений і стандартний характер;— відбуваються з урахуванням нормативно-правових актів, якими регулюється діяльність біржі;— виконуються поза біржею.

Види біржових угодБіржові угоди за різними критеріями поділяються на види. Найбільш загальним критерієм поділу є час виконання угоди. Згідно з цим критерієм є угоди:з негайним виконанням ("угоди на реальний товар" або "касові угоди"). Претензії щодо невиконання або неналежного виконання форвардного контракту можуть пред'являтися виключно емітентові такого форвардного контракту.Залежно від особи заставодавця цей вид біржової угоди має два підвиди:угода із заставою на купівлю (заставодавцем є покупець) і угода іззаставою на продаж (заставодавцем є продавець).Ф'ючерсний контракт визначається Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" як стандартний документ, який засвідчує зобов'язання придбати (продати) цінні папери, товари або кошти у визначений час та на певних умовах у майбутньому, з фіксацією цін на момент виконання зобов'язань сторонами контракту.Таким чином, ф'ючерс, маючи стандартне місце поставки, є предметом біржової купівлі-продажу протягом терміну його дії. Обіг ф'ючерсів забезпечують біржові спекулянти ф'ючерсами. Як учасники біржових торгів, вони привласнюють різницю між ціною кожного ф'ючерса (ціною ф'ючерсного ринку) і реальною ціною на товар на момент виконання ф'ючерса.Комерційна ідея ф'ючерса полягає у страхуванні як продавця, так і покупця від несприятливого коливання цін на даний товар. Продавець реального товару має змогу залежно від курсу цін реального і ф'ючерсного ринків викупити контракт і продати товар за ціною, більш вигідною, ніж ціна контракту.Покупець, якщо він не заінтересований у ціні контракту на день його виконання, може продати його на біржі.Будь-який покупець опціона має право відмовитися у будь-який момент від придбання таких цінних паперів (товарів, коштів). Претензії стосовно неналежного виконання або невиконання зобов'язань опціонного контракту можуть пред'являтися виключно емітенту опціона. Опціон може бути проданий без обмежень іншим особам протягом строку його дії.

Біржовий товар - це товар, що є об’єктом біржової торгівлі. Не вся маса вироблюваних товарів може стати об’єктом біржової торгівлі, а лише ті товари, які відповідають перерахованим вимогам:

1) масовість виробництва і споживання;

2) стандартність і взаємозамінюваність;

3) вільне ціноутворення;

4) добре зберігання;

5) транспортабельність;

6) незалежність якісних характеристик товару від конкретного споживача.

1. Суб'єкт господарювання або інший учасник господарських відносин, який бажає купити або продати біржовий товар, подає брокеру заявку за встановленою формою з повною інформацією щодо предмета угоди в строк, встановлений Правилами (як правило, не пізніше ніж за три доби до проведення торгів). Заявки реєструються і вводяться до банку даних (інформаційної системи) біржі, де вони знаходяться протягом певної кількості торгів, встановленої Правилами.

Разом з тим, наявні товари, що вимагають негайної реалізації (протягом одного біржового дня), виставляються на біржі шляхом безпосереднього подання заявки біржовому брокеру у встановлений час. Якщо такі товари не продані протягом дня, вони або знімаються з торгів, або за згодою брокера-продавця вводяться в банк даних.

2. У визначений час (за день до початку торгів) брокери мають одержати інформаційні листи, в яких зазначаються перелік виставлених на торги товарів на цей біржовий день, їх кількість, ціна.

Перед початком торгів проводиться реєстрація брокерів, що прибули на торги. Після цього вони допускаються в торговельний зал біржі.

3. Торги розпочинаються за встановленим сигналом. Після цього виставлені на торги товари оголошуються на інформаційному табло (на деяких біржах голосом). У момент оголошення брокер-продавець і брокер-покупець голосом і спеціальними професійними жестами домовляються щодо укладення майбутньої угоди.

Закінчуються біржові торги згідно із встановленим сигналом, після чого укладати біржові угоди не можна.

Біржова угода вважається укладеною з моменту її реєстрації на біржі. Оформлення і реєстрацію біржових угод усіх видів здійснює реєстраційне бюро (палата) біржі у встановлений Правилами час. Зареєстровані на біржі угоди не підлягають нотаріальному засвідченню.

Спори, то виникають між учасниками та сторонами біржових торгів (угод) розглядаються біржовим арбітражем (комітетом) - різновидом третейського суду, утвореним длявирішення біржових спорів. Його рішення обов'язкове для Членів Біржі. Біржовий арбітраж діє на підставі положень про біржовий арбітраж, регламент) арбітражів, що затверджуються біржами виходячи з положенні цивільно-процесуального та господарсько-процесуального законодавства. Робота біржового арбітражу здійснюється відповідно д законодавства України, Статутів бірж, Правил біржової торгівлі.

Біржовий арбітраж покликаний забезпечувати захист майнову прав та законних інтересів учасників біржової торгівлі, сприяє підвищенню ефективності укладених угод, розвитку раціональних господарських зв'язків між товаровласниками та споживачами. підвищенню ролі договорів, розвитку ділового співробітництва. Біржовий арбітраж покликаний забезпечувати своєчасний і правильний розгляд біржових спорів, застосовувати в разі винесення відповідного рішення майнової санкції до осіб, які не виконали чи неналежним чином виконали свої зобов'язання, або порушили правила біржової торгівлі. У разі виявлення порушень у діяльності брокерських контор чи брокерів, біржовий арбітраж застосовує відповідні засоби впливу.

Біржовий арбітраж також вивчає І узагальнює біржову арбітражну практику і на цій основі розробляє пропозиції щодо вдосконалення Правил біржової торгівлі.

Біржовий арбітраж створюється на біржах рішенням комісії (біржових зборів) і безпосередньо входить у склад самої Біржі. Він складається з голови, замісників І біржових арбітрів, які обираються, та секретаріату.

Діяльність біржового арбітражу регулюється регламентами або правилами, що стверджуються самою біржею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]