Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фотограмметрія_ДЗ_частина 2.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

1. Види дистанційного зондування.

Існуючі види дистанційного зондування можна розділити на активні і пасивні. До пасивних відносяться:

  • фотографічні,

  • телевізійні,

  • спектрометричні,

  • сканерні.

Ці методи використовують природне, відображене або вторинне теплове випромінювання Землі, обумовлене сонячною радіацією.

Завдяки цій новій можливості знімальної апаратури і новим методам обробки і представлення даних досягається більш висока контрастність зображень і поліпшується можливість відособлення об'єктів. Наприклад, можна добитися більш високого ступеня дешифрованості гірських порід, ґрунтів або рослинності, ніж на звичайних, спектрозональних, вузько зональних (сенсибілізованих) чорно-білих, панхроматичних і кольорових знімках.

До активних відноситься радарний метод. Радарні системи самі "освітлюють" територію, що знімається, тобто антеною посилають на земну поверхню високочастотні імпульси, а відображений сигнал приймають і записують.

Принципово нові можливості дає застосування радарних систем, що працюють в мікрохвильовому діапазоні електромагнітного випромінювання. Система радара бічного огляду (РБО), встановлена на борту літака, посилає сфокусованою антеною вузьконаправлений високочастотний імпульсний пу­чок електромагнітних хвиль до поверхні Землі. Відобразившись від неї, він знов приймається тою же або іншою приймальною антеною і реєструється на борту носія приймальною апаратурою у вигляді зображення, так званого радарного знімка, або магнітного запису. Радарні системи бічного огляду як би прожекторним променем освітлюють смугу по одну або обидві сторони від лінії польоту літака. Такі зйомки можна проводити у будь-який час доби, за будь-яких погодних умов і хмарності, оскільки потік електромагнітного випромінювання в певному діапазоні довжин хвиль, що направляється антенній систе­ми, безперешкодно проходить крізь хмари, дощ і туман. Цією методикою користуються, як правило, в тих районах, де хмарний покрив, постійний або тимчасовий, перешкоджає звичайним аерофотозніманням або зйомкам сканерів.

Отримані за допомогою мультиспектральних сканерів і радарів бічного огляду зображення Землі дозволяють дослідникам різних напрямів землезнавства використовувати їх, з одного боку, як робоча основа для рутинних досліджень в традиційних напрямах, а з іншою - проводити багатоцільове тематичне картографування і повторні зйомки для аналізу станів навколишнього середовища на ділянках різної площі, тобто здійснювати моніторинг поверхні Землі. В цьому значенні нові методи дистанційних зйомок представляють прогрес порівняно з аерофотозніманням.

Проте космічними знімками неможливо повністю замінити існуючі види аерофотознімків, які були і залишаються стандартними мате­ріалами для виготовлення топографічних карт різних масштабів. Підставою для цього служать мала вартість чорно-білих панхроматичних знімків і простота технології виготовлення. З іншого боку аерофотознімки можна використовувати для побудови стереомоделей місцевості і відповідно проводити їх фотограмметричну обробку, що не завжди і не для всякої місцевості можна зробити по знімках з космосу. Зображення отримані за допомогою встановлених на супутниках сканерів, не завжди дозволяють побудувати такі стереомоделі, але це у принципі можливо, тоді як по радарних зображеннях вже зараз можлива побудова стереомоделей досліджуваного регіону.

Дистанційні методи зондування Землі підрозділяються на дослідження у видимому і невидимому діапазоні електромагнітного спектру

· до вивчення земної поверхні у видимій і ближній інфрачервоній області спектру відносяться візуальні спостереження, фото і телевізійна зйомка;

· методи, що реєструють невидиму частину електромагнітного спектру випромінювання Землі, включають ряд спеціальних зйомок:

інфрачервону, радіолокацію, спектрометричну і інші. Докладніше зупинимося на тих видах, які використовуються зараз.

Проблеми розвитку сучасних дистанційних методів:

  • Технічна досконалість знімальної і приймальної апаратури.

  • Наявність власних спектральних характеристик досліджуваних об'єктів а з них, перш за все - віддзеркалення, поглинання і вторинне теплове випромінювання потоку енергії поверхнями об'єктів.

  • Слабо вивчений вплив змінних зовнішніх чинників на спектральні сигнали об'єктів і на прийом самого сигналу.

  • Недостатність даних по: специфіці спектральних характеристик природних і штучних

об'єктів на поверхні Землі;

кількісні відмінності спектральних яскравостей різних об'єктів і їх класифікація, на основі якої можливо тестування одержуваних

матеріалів;

технічних можливостях апаратури реєструвати малі значення спектральної яскравості об'єктів і їх невеликі розміри.

Фахівцю, що обробляє і використовує дані дистанційного зондування, необхідне серйозне знання, як фізичних основ всього комплексу методів, так і фізичних і технічних особливостей кожного з них окремо. Крім того він повинен мати уявлення об обмеженнях застосування того або іншого методу дистанційного зондування.