Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фотограмметрія_ДЗ_частина 2.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

2. Можливості дистанційних методів зондування Землі.

1. Космофотознімання.

Зі всіх видів космічних зйомок фотографічний метод в даний час забезпечує можливість отримання максимального ступеня здатності на місцевості (до 1 м). Фотознімки характеризуються різними масштабами, різним ступенем оглядності високою роздільною здатністю, чорно-білим, кольоровим і псевдокольоровим зображенням в декількох діапазонах спектру. Існує два способи передачі отриманих знімків на Землю, - за допомогою апаратів, що спускаються (СА) або в цифровому вигляді по радіоканалах. При другому способі передачі фотознімки, також як і телевізійне зображення, мають геометричні спотворення за рахунок динаміки самого космічного апарату (КА) погрішностей в роботі приймальної апаратури і радіоперешкод при передачі на Землю. При фотографуванні з космосу вживаються декілька типів фотоплівок:

  • чорно-біла

  1. Несенсибілізіовані фотоматеріали - чутливі до ультрафіолетової, фіолетової і синьої ділянок спектру.

  2. Ортохроматичні - сенсибілізовані до зеленого і жовтого проміння, до 560нм (ранні пластинки «Ортохром») або до 590нм.

  3. Ізоортохроматичні - вирівнюється чутливість у діапазоні 400-590нм.

  4. Ізохроматичні - сенсибілізовані поліметиновими фарбниками аж до 650нм (світло-червоний). Відсутність сенсибілізації в області 650-720нм (темно-червоний) мало помітно на око завдяки тому, що для ока цей діапазон виглядає дуже темним. Тому ізохроматичні матеріали довгий час переважали у всіх жанрах фотографії, окрім сцен з різноманітним числом відтінків червоного кольору. Додаткова чутливість ізохроматичних матеріалів складає 65 % від загальної при світлі ламп розжарювання, і близько 32 % - при денному світлі. Використовування жовтого світлофільтру з такими матеріалами додатково покращує перенесення кольорів в синьо-фіолетовій області. Обробка ізохроматичних матеріалів може проводитися при темно-червоному освітленні, а не в повній темноті.

  5. Панхроматичні - чутливі до всього (пан-) діапазону видимого світла. Ранні панхроматичні матеріали мали провал світлочутливості в області зелених кольорів, досягаючий приблизно 1.5 ступенів експозиції.

  6. Ізопанхроматичні - панхроматичні з чутливістю, що вирівнюється, в зеленій області. Всі сучасні фотоемульсії для чорно-білого фотографування виготовляються саме такими.

  7. Інфрахроматичні - сенсибілізовані до інфрачервоного випромінювання, звичайно 760-920нм, іноді до 1200нм. Володіють природною чутливістю до синьо-фіолетової і УФ частини спектру. Застосовуючи ці фотоматеріали для зйомки в інфрачервоному промінні, слід використовувати інфрачервоний світлофільтр, інакше зображення буде утворено в основному синьо-фіолетовою частиною спектру.

  8. Панінфрахроматичні - сенсибілізовані до ІЧ і до всього діапазону видимого світла.

  • кольорова тришарова;

  • спектрозональня тришарова плівки.

    Остання не має на меті точне відтворення кольорів фотографованих об'єктів, а дає найбільшу кількість кольорових градацій. Це дозволяє виявляти такі об'єкти, які на звичайних чорно-білих або кольорових плівках можуть бути непомітний. Кожний з трьох шарів спектрозональної плівки підбирається так, щоб всі деталі об'єкту могли бути виявлений або мали б найбільшу відмінність на знімках. Роздільна здатність подібних знімків дуже висока (менше 1 м). Окрім звичайного фотографування з космосу здійснюється також багатозональна зйомка. Вона проводиться за допомогою системи камер, кожна з яких має спеціальний світлофільтр розрахований на отримання зображення в певному діапазоні спектру на стандартну фотоплівку.

    Переваги багатозональної зйомки:

    1. Велика кількість спектральних діапазонів забезпечує вибір самих оптимальних умов фотографування певних природних об'єктів.

    2. Зображення виходить тільки в певних зонах спектру, що характеризуються найбільшою контрастністю.

    3. Можливістю отримання одного об'єкту одночасно в інфрачервоному і ультрафіолетовому діапазонах спектру.

    4. Можливість обробки знімків, як в різних діапазонах, так і їх комбінацій, у тому числі у вигляді синтезованих псевдо кольорових зображень.