Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
124
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
24.18 Mб
Скачать

Сканування і сцинтиграфія щитовидної залози

Показання: визначення анатомо-топографічних особливостей щитовидної залози (форми, розмірів, контурів); виявлення ектопично розташованих елементів тиреоїдної паренхіми (сублінгвальне, загрудинне та інш.); вивчення взаємозв’язку її з оточуючими тканинами; визначення наявності вузлів і їх диференціація; діагностика злоякісних пухлин і ступеню їх розповсюдження (наявність метастазів); динамічне спостереження за патологічним процесом і ефективністю проводимої терапії; своєчасне виявлення рецидиву зобу після лікування.

РФП: йодид натрію (131J) або 99мТс-пертехнетат.

Апаратура: сканер або гама-камера з спеціальним коліматором типа “Пінхол”, при його відсутності - паралельний коліматор.

Принцип методики: базується на реєстрації -випромінення тиреотропних РФП у вигляді штрихового або цифрового построкового зображення при скануванні або сцинтиграфічного - на гамма-камері. Щільність штриховки і сцинтиляційних спалахів знаходиться в прямій залежності від ступеня накопичення РФП.

Методика дослідження: дослідження з 131J в теперішній час проводиться пацієнтам з підозрою на рак щитовидної залози, прооперованим з приводу цього захворювання з метою виявлення рецидивів і метастазів. При блокаді щитовидної залози сканування поводять з 99мТс-пертехнетатом. Сканування з 131J проводять через добу після прийому per os РФП активністю 1МБк. З 99мТс-пертехнетатом сканування проводять в інтервалі 30-60 хвилин після внутрішньовенного введення РФП активністю 30-40 МБк.

Рис. 4.16. сканограма і сцинтиграма щитоподібної залози

Для виявлення метастазів в післяопераційному періоді, дослідження проводиться після перорального прийому 75-200 МБк Na131I

Рнд наднирників

Показання: диференційна діагностика хвороби Іценко-Кушинга, кортикостероми, гіперальдостеронізму, виявлення залишкової функціонуючої тканини, метастазів злоякісних пухлин наднирників в оточуючі органи та тканини.

РФП: 19-йодхолестерол, мічений 131I.

Апаратура: сканери або гамма-камера.

Принцип методики: після в/в введення РФП розподіляється в кишках, печінці, однак вибіркове накопичення його здійснюється лише в корі наднирників, що дозволяє отримати зображення цього органу.

Гіперплазія обох Гіперплазія лівого

наднирників наднирника

Рис. 4.17. Супрареносцинтиграми з 131I-холестеролом

Методика дослідження: дослідження проводять в положенні хворого лежачи на животі. РФП вводять в/в активністю 37 МБк. Оптимальний час отримання зображення 7-8 доба після введення РФП. Зображення наднирників поділяються на 6 типів:

  1. Зображення невеликих розмірів, накопичення РФП середнє.

  2. Двостороннє збільшення зображення, накопичення РФП рівномірне інтенсивне.

  3. Збільшення розмірів одного з наднирників, при наявності зображення другого.

  4. Збільшення розмірів одного з наднирників, при відсутності зображення іншого.

  5. Ділянки накопичення РФП після операції.

  6. Ділянки накопичення РФП в місцях локалізації метастазів злоякісних пухлин наднирників.

РНД пухлинних уражень лімфатичних вузлів

Соседние файлы в папке лекції радиология