Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний посібник СОВФ.pdf
Скачиваний:
677
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
44.9 Mб
Скачать

2.Назвiть обов’язки респондентiв при наданнi державної статистичної звiтностi.

3.Хто є користувачами та власниками статистичної iнформацiї, що надається органам державної статистики?

4.Яким чином можуть використовуватись данi статистичної звiтностi?

5.Назвiть основнi вимоги до заповнення державної статистичної звiтностi.

6.Яка iнформацiя вiдображається в загальнiй (адреснiй) та спецiальнiй частинах форм звiтностi?

7.Наведiть класифiкацiю форм державної статистичної звiтностi.

8.Якi важливi показники дiяльностi аптек та фармацевтичних фiрм вiдображаються в торгово-виробничiй статистичнiй звiтностi?

9.Перечисліть форми та термiни надання державної статистичної звiтностi з торгово-виробничої дiяльностi аптек та фармацевтичних фiрм.

10.Назвiть структуру фонду заробiтної плати та звiтнi статистичнi форми, що його вiдображають.

11.В чому рiзниця показникiв та сфери їх використання середньооблiкової кiлькостi штатних працiвникiв та середньооблiкової кiлькості працiвникiв в еквiвалентi повної зайнятостi?

12.Назвiть форми та термiни надання статистичної звiтностi з фiнансового- сподарської дiяльностi аптек, фармацевтичних фiрм.

13.Якi показники фiнансово-господарської дiяльностi можна використовувати для проведення економiчного аналiзу дiяльності фармацевтичних фiрм, аптек?

14.Наведiть особливiсть фiнансово-господарської дiяльностi суб’сктiв малого пiдприємництва.

15.В чому полягає значения державної статистичної звiтностi на мiкрота макроекономiчному рiвнях.

Завдання для самостійної роботи та самокорекції знань

300

1. Складіть „Звіт про обсяг оптового товарообороту” за десять місяців поточного року за формою №1-опт (місячна) оптової фармацевтичної фірми за такими показниками:

Назва показників

За звітний

За період з

рядка

 

місяць

початку

 

 

 

року

А

Б

1

2

102

Оптовий товарообіг (без ПДВ і акцизу)

17924,7

136875,3

2.За даними „Звіту про використання робочого часу” за ІІІ квартал, облікова чисельність штатних працівників на кінець звітного періоду складала 15 чол. У жовтні були прийняті 2 чоловіки, а у листопаді звільнені за власним бажанням 3 працівника. У грудні провізор-аналітик вийшла у відпустку з приводу вагітності та пологів. Визначте облікову чисельність штатних працівників на кінець року.

3.З ІІІ розділу „Продаж і запаси товарів” звітної форми №3-торг „Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства” (додаток № ) виділіть групи товарів, що відповідають фармацевтичній діяльності.

301

11

Розділ 11. Податковий облік та звітність аптек Розділ 11. Податковий облік та звітність

та фармацевтичних фірм аптек та фармацевтичних фірм

302

Ключові слова:

Податки

Податковий

Податкова

Податкова

облік

декларація

накладна

 

Податок

ПДВ

Спрощена

Єдиний податок

на

система

прибуток

 

оподаткування

 

 

 

 

 

 

 

 

11.1.Організація податкового обліку та звітності

Відповідно до чинного законодавства суб’єкти господарювання зобов’язані обчислювати і сплачувати у встановленому порядку податки та збори,

визначені Податковим кодексом України.

Юридичні особи (підприємства) сплачують податок на прибуток, ПДВ, акцизний збір, збори за спеціальне використання природних ресурсів, екологічний податок, обов’язкові збори до державних цільових фондів тощо.

Фізичні особи сплачують податок з доходів фізичних осіб (прибутковий податок), ПДВ, акцизний збір та інші.

Податковим кодексом України передбачено також застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, відповідно до якої суб’єкти господарювання сплачують єдиний податок у встановленому порядку.

Всі платники податків підлягають взяттю на облік або реєстрації в органах державної податкової служби (ДПС) за місцезнаходженням (місцем проживання), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування тощо .

Взяття на облік в органах державної податкової служби здійснюється незалежно від наявності обов’язку щодо сплати того або іншого податку та збору. Облік платників податків в органах державної податкової служби ведеться за

303

податковими номерами.

Відповідно до вимог, встановлених Податковим кодексом, платники по-

датку зобов’язані:

вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів;

подавати до контролюючих органів у встановленому порядку декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів;

сплачувати податки та збори у встановлені строки та у відповідних розмі-

рах;

подавати на вимогу контролюючих органів документи з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування (податкових зобов’язань), первинні документи, реєстри бухгалтерського обліку, фінансову звітність тощо.

Податкова декларація, розрахунок – документ, що подається плат-

ником податків контролюючому органу у встановлені строки, на підставі якого здійснюється нарахування та сплата податкового зобов’язання, або документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, суми утриманого та сплаченого податку. Митні декларації прирівнюються до податкових декларацій для цілей нарахування та сплати податкових зобов’язань.

Податкова декларація містить такі обов’язкові реквізити:

тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий);

звітний (податковий) період, за який подається податкова декларація;

повне найменування (П.І.Б.) платника податків згідно з реєстраційними документами;

код платника податків згідно з Єдиним Державним реєстром підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) або податковий номер;

304

реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (у встановленому законом порядку);

місцезнаходження (місце проживання) платника податків;

найменування органу ДПС, до якого подається звітність;

дата подання звіту (або дата заповнення – залежно від форми);

П.І.Б. та реєстраційні номери облікових карток посадових осіб платника податків;

підписи платника податку-фізичної особи та посадових осіб, засвідчені

печаткою платника податку (за наявності).

Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису платника податку.

Податкова декларація подається платником податків за звітний період в установлені строки органу ДПС за місцем податкового обліку. Платник податків зобов’язаний за кожний звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до Податкового кодексу незалежно від того, чи провадилася господарська діяльність у звітному періоді.

Податкова декларація подається за вибором платника податків, в один із та-

ких способів:

особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови

щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до органу ДПС в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

305

У разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити відправлення не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової звітності в електронній формі, - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа органу ДПС перевіряє наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів. У разі порушення встановлених вимог орган ДПС надає письмове повідомлення про відмову у прийнятті декларації із зазначенням причин. Незалежно від наявності відмови платник податків повинен погасити податкове зобов'язання, самостійно визначене ним у такій податковій декларації, протягом строків, установлених ПКУ.

Для надання послуг з подання за допомогою мережі Інтернет в електронному вигляді звітності, обов'язковість подання якої встановлено законодавством, до міністерств, інших органів державної влади та фондів загальнообов'язкового державного страхування, впроваджено автоматизовану систему «Єдине вікно подання електронної звітності».

Автоматизована система "Єдине вікно подання електронної звітності" повинна забезпечувати підтримку роботи засобів електронного цифрового підпису всіх акредитованих центрів сертифікації ключів, що працюють на ринку України відповідно до чинного законодавства. Опис форматів (стандартів), структура електронних документів, що забезпечує подання електронної звітності до "Єдиного вікна", розміщуються та підтримуються в актуальному стані на загальнодоступних інформаційних ресурсах Міністерства фінансів України та тих органів державної влади, до яких обов'язковість подання звітності встановлена законодавством.

Податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

календарному місяцю (у т.ч. в разі сплати місячних авансових внесків);

календарному кварталу або календарному півріччю;

306