Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила ПБ 2006 / Програма вступн.інстр..doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
154.11 Кб
Скачать

8.Дії у разі виникнення пожежі (порядок виклику пожежної охорони, евакуації людей, матеріальних цінностей тощо).

1).За допомогою телефонного зв’язку, таксофону, в іншому випадку мобільного зв’язку набрати номер пожежної частини райоу міста за номером “01”.

2).Членороздільно доповісти про те, що виникла пожежа.

3).Повідомити точну адресу об’єкту університету (номер будинку, корпус).

4).Кількість поверхів у будинку, де сталася пожежа.

5).У якій частині будинку діє пожежа, на якому поверсі, докладно у котрій годині почалась пожежа.

6).Докласти обставини на пожежі (тління, задимлення, сильне полум’я, вибухи).

7).Наявність співробітників студентів у будинку.

8).Доповісти про стан доріг, проїзду до будинку та водосховища (ремонт дороги, тимчасове перекриття проїзду).

9).Повідомити своє прізвище, посаду.

Евакуація співробітників та студентів з об’єкту університету провадиться за орієнтовним планом, який затверджується ректором ОДЕКУ кожний рік.

9.Правила використання первинних засобів пожежогасіння.

До первинних засобів пожежогасіння відносяться:

вогнегасники, пожежний інвентар (покривала з негорючого теплоізоляційного полотна, грубововняної тканини або повсті, ящики з піском, бочки з водою, пожежні відра, совкові лопати) та пожежний інструмент (гаки, ломи, сокири тощо).

Правила використання вогнегасними засобами.

В ОДЕКУ є в наявності вогнегасники двох видів: вуглекислотні та порошкові.

Вогнегасники вуглекислотні містять вуглекислотний газ, ріже – азот і другі інертні гази. При давленні 60 аті вуглекислий газ переходить в жидкий стан. Призначаються для гасіння рідких та твердих речовин (крім тих, що можуть горіти без доступу повітря), а також електроустановок, що знаходяться під напругою до 1000 В. Вогнегасник складається з:

1) сталевого корпусу;

2) хомута кріплення вогнегасника;

3) запірного клапану;

4) рукоятки;

5) дифузора.

Усередені сталевого корпусу, який наповнений кальцинірованою содою – 96, 5% з водою, міститься стальний корпус з вуглекислим газом, який під тиском 70 аті є рідина. При відкритті запірного клапану рідинний вуглекислий газ змішується зі розчином кальцинірованої соди і виходить з дифузора у вигляді піни. Час дії ВВ- 2 – 60 секунд. У випадку, коли замість запірного клапану міститься ручка, якою проколюється корпус з вуглекислою рідиною, треба винути чеку і натиснути ручку.

Вогнегасники порошкові призначаються для гасіння невеликих спалахувань речовин та матеріалів (лужні метали, інші хімічні речовини, електроустановки), коли використання вуглекислотних вогнегасників неефективно.

Вогнегасник порошковий складається з:

1) пластмасового корпусу;

2) стальний балон зі стисненим повітрям;

3) рукоятки.

Усередені пластмасового корпусу знаходиться вогнегасний порошок, який складається з: кальцинірованої соди – 96,5%, графіту – 1%, стеарата залозу –1%, стеарата алюмінію – 1%, стеаринової кислоти – 0,5%. Усередені вогнегасного порошку міститься стальний балон зі стисненим повітрям. Щоб скористатися вогнегасником під час гасіння пожежі, треба винути чеку і натиснути ручку. У результаті проколюється сталевий балон зі стислим повітрям, який розпиляє порошок і він під тиском виходить в невеликий отвір на полум’я і гасить його. Кожні пів року вогнегасний порошок треба просушувати при температурі 50 – 60 0С або раз на 1,5 роки перезаряджати.

Правила використання протипожежного інвентаря та обладнання.

Ручні пожежні інструменти.

1.Сокири пожежні призначені для розкриття та розбіру легких конструкцій. Існує два типа сокир: велика (5 кг) і мала (1 кг). Сокира вкладається в кобуру.

2.Пожежні ломи призначені для розкриття конструкцій, пробивання отворів і інших вдарних робіт. Їх виготовляють зі сталі діаметром 20 – 30 мм,длиною 600 – 1200 мм. Іноді ломи використовують як важілі.

3.Пожежні багри призначені для розкриття конструкцій, виготовлені зі сталі. Діаметр – 20 мм, длина до 3 м, вага до 6 кг.

Пожежний інвентар.

1.Ящик з піском місткістю 250 кг.

2.Бочки з водою місткістю 250 л. (на зимовий період замінюються ящиками з піском тією ж місткістю).

Ручна пожежна драбина.

Драбина – палиця призначена для підйома на невеликі висоти. Вона складається з 8 ступенів. Длина драбини 3400 мм. Вона складна. Висувна драбина повинна установлюватись під кутом 70 75 0С до горизонту. Драбина повинна обпиратися не на сковзьку чи наклонну поверхню. При використанні драбини унизу обов’язково повинен притримувати співробітник (дружинник).

Рукава пожежні призначені для транспортування води під натиком для гасіння пожежі. Вони виготовляються з натуральних льняних або з синтетичних волокон а також різного діамету (51, 66, 77, 89, 150 мм), длиною до 20 м. Рукава пожежні підлягають випробуванням. Для непрогумлених рукавів робочій тиск 2-12 аті, для прогумлених рукавів – 5 – 10 ати. Випробувальний тиск збільшують на 25%. Результати гідравлічних випробувань заносять у спеціальний журнал.

Ствол пожежний призначений для отримання безперервних або розпилених водяних струменів. Він складається з конусоподібного корпусу, насадки, з’єднальної муфтової головки і пересувного ременя. При тиску у стволі 3 аті розхід води рівняється 4,7 та 6,6 л\с. Гідравлічні випробування стволів проводять не менше 1 разу на рік.

Система пожежної безпеки в ОДЕКУ – це комплекс організаційних заходів і технічних засобів, спрямованих на запобігання пожежі та збитків від неї.

Відповідно до ГОСТ 12.1.004-91 пожежна безпека об’єктів ОДЕКУ повинна забезпечуватися системою запобігання пожежі, системою протипожежного захисту і системою запобігання пожежі на необхідному рівні. Потрібний рівень пожежної безпеки людей за допомогою зазначених систем, згідно з ГОСТ 12.1.004-91, не повинен бути меншим за 0,999999 відвернення впливу на кожну людину, а допустимий рівень пожежної небезпеки для людей не може перевищувати 10-6 впливу небезпечних факторів пожежі, що перевищують гранично допустимі значення на рік у розрахунку на кожну людину.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ПРИМІРНИЙ ПЕРЕЛІК

питань, з якими необхідно ознайомити співробітників ОДЕКУ під час проведення первинного і повторного протипожежних інструктажів

Під час проведення первинного і повторного інструктажу необхідно ознайомити співробітників із:

1. Стислою характеристикою пожежної небезпеки агрегатів, устаткування, речовин та матеріалів, використовуються в даному приміщенні або певній споруді.

2. Можливими причинами виникнення пожеж та запобіжними заходами і діями щодо них (у тому числі у процесі роботи та після її завершення).

3. Правилами (інструкціями) пожежної безпеки, встановленими для працівників даного приміщення, дільниці або споруди, вказавши місця паління, якщо воно забороняється.

4. Засобами зв’язку та місцезнаходженням найближчого телефону.

5. Правилами утримання шляхів евакуації.

6. Призначенням існуючих установок пожежної сигналізації та автоматичного пожежогасіння.

7. Місцезнаходження первинних засобів пожежогасіння та правилами їх використання.

8. Діями в разі виникнення пожежі (порядком виклику пожежної охорони, сповіщення людей, проведення евакуації тощо).

Проведення протипожежних інструктажів супроводжується практичним показом застосування існуючих на об’єкті засобів пожежогасіння.

ПРИМІРНИЙ ПЕРЕЛІК

питань, з якими необхідно ознайомити співробітників ОДЕКУ під час проведення позапланового і цільового протипожежних інструктажів

Позаплановийпротипожежний інструктаж проводиться індивідуально або з групою працівників споріднених спеціальностей (видів робіт). Обсяг та зміст інструктажу визначаються в кожному випадку окремо залежно від причин, що спричинили необхідність його проведення.

Цільовийпротипожежний інструктаж проводиться з працівниками перед виконанням ними разових (тимчасових) пожежонебезпечних робіт (зварювальних, розігрівальних та інших), при ліквідації аварії, стихійного лиха.

Інспектор з пожежної безпеки К.М.Шибинська

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

“ЗАТВЕРДЖУЮ”

Ректор __________ С.М.Степаненко

“____” _________ 2006 р.

Примірний перелік

питань, з якими необхідно ознайомити співробітників ОДЕКУ під час проведення вступного та первинного протипожежних інструктажів

  1. Вступний протипожежний інструктаж.

Під час проведення вступного протипожежного інструктажу особи, яких приймають на роботу в екологічний університет, мають бути ознайомлені з такими питаннями:

1. Загальні відомості про екологічний університет. Наявність небезпечних у пожежному відношенні структурних підрозділів (лабораторій, складів, робіт) та їх загальна характеристика.

2. Діючі на об’єктах університету правила, інструкції, накази, положення з питань пожежної безпеки, загальні вимоги щодо утримання протипожежного режиму.

3. Порядок паління, застосування відкритого вогню, проведення вогневих та інших пожежонебезпечних робіт.

4. Можливі причини пожеж та запобіжні заходи щодо них.

5. Відповідальність за порушення правил пожежної безпеки.

6. Місцезнаходження об’єктової пожежної охорони, а в разі її відсутності - добровільної пожежної дружини ОДЕКУ, а також найближчої пожежної частини.

7. Існуючий в екологічному університеті порядок (система) сповіщення співробітників і студентів про пожежу.

8. Дії у разі виникнення пожежі (порядок виклику пожежної охорони, евакуації людей, матеріальних цінностей тощо).

9. Правила використання первинних засобів пожежогасіння.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006