Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила ПБ 2006 / Програма вступн.інстр..doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
154.11 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

П р о г р а м а

ВСТУПНОГО ІНСТРУКТАЖУ З ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

Розроблена на підставі Закону

України “Про пожежну безпеку”

від 18 листопада 1997 року, нака-

зу МНС України від 29.09.2003р.

за № 368.

Вступний протипожежний інструктаж проводиться з усіма працівниками, які щойно прийняті на роботу (постійну або тимчасову).

Вступний інструктаж проводиться на підставі діючих в ОДЕКУ правил, інструкцій та інших нормативних актів з питань пожежної безпеки у спеціально обладнаному для цього приміщенні інспектором з пожежної безпеки університету, на якого наказом по ОДЕКУ покладені ці обов’язки, і може поєднуватися із вступним інструктажем з охорони праці.

Програма вступного протипожежного інструктажу затверджується ректором ОДЕКУ.

Програма для проведення вступного протипожежного інструктажу погоджується з органами державного пожежного нагляду.

Перелік питань, з якими необхідно ознайомити працівників під час проведення вступного протипожежного інструктажу.

Під час проведення вступного протипожежного інструктажу особи, які приймаються на роботу мають бути ознайомлені з :

1. Загальними відомостями про екологічний універститет. Наявністю небезпечних у пожежному відношенні структурних підрозділів (лабораторій, складів, робіт) та їх загальною характеристикою.

2. Діючими на об’єктах університету правилами, інструкціями, наказами, положеннями з питань пожежної безпеки, загальними вимогами щодо утримання протипожежного режиму.

3. Порядком паління, застосування відкритого вогню, проведенням вогневих та інших пожежонебезпечних робіт.

4. Можливими причинами пожеж та запобіжними заходами щодо них.

5. Відповідальністю за порушення правил пожежної безпеки.

6. Місцезнаходженням об’єктової пожежної охорони, а в разі її відсутності - добровільної пожежної дружини ОДЕКУ, а також найближчої пожежної частини.

7. Існуючим в університеті порядком (системою) сповіщення співробітників і студентів про пожежу.

8. Діями у разі виникнення пожежі (порядок виклику пожежної охорони, евакуації людей, матеріальних цінностей тощо).

9. Правилами використання первинних засобів пожежогасіння.

1. Загальні відомості про універститет. Наявність небезпечних у пожежному відношенні структурних підрозділів (лабораторії, склади, роботи) та їх загальна характеристика.

Одеський державний екологічний університет був заснований в 30-х роках минулого століття. Він являється унікальним, єдиним в Україні вищим спеціалізованим навчальним закладом, вніс значний вклад у розвиток гідрометеорологічної науки й практики на теренах колишнього Радянського Союзу, інших країн Європи, Азії, Африки, Латинської Америки, виховав і підготував за минулі роки багато відомих у всьому світі фахівців в галузях охорони та моніторінгу навколишнього природного середовища, гідрології, метеорології, агрометеорології, океанології, гідрографії тощо.

Наш вуз набув добрих традицій, знайшов своє неповторне обличчя, у нас створені відомі наукові школи, багата матеріальна база, підготовлені та працюють викладачі, науковці, якими може пишатися любий навчальний заклад України. Отримано сотні дипломів на міжнародних конкурсах, що підтвержує світовий рівень підготовки кадрів.

Одеський державний екологічний університет має 2 навчальних корпуса, 3 навчально – наукові лабораторії (Геофізична морська навчально – наукова лабораторія, Метеорологічна навчально – наукова лабораторія, Гідроекологічна навчально – наукова лабораторія), 2 студентських гуртожитки, а також студентський оздоровчо - спортивний табір.

На факультетах університету навчаються не тільки студенти нашої країни, а й іноземні студенти із більш ніж 35 країн світу. На 20-ти кафедрах університету проводять педагогічну і наукову роботу близько 250 викладачів, більш 2\3 з них мають науковий ступінь доктора і кандидата наук та вчене звання професора і доцента. В університеті діють магістратура, аспірантура, докторантура та спеціалізована вчена рада по захисту кандидатських і докторських дисертацій.

На базі ОДЕКУ, як провідного вузу в системі вищої гідрометеорологічної та екологічної освіти України, створені навчальні комплекси: “Український центр гідрометеорологічної освіти” (до його складу увійшли Харківський і Херсонський гідрометеорологічні та Київський геологорозвідувальний технікуми), “Центр екологічної освіти” (до його складу увійшли Державний інститут підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів Міністерства екології і природних ресурсів України).

В університеті є небезпечні у пожежному відношенні структурні підрозділи (лабораторії, склади, роботи).

Наприклад, у навчально – виробничих майстернях слід розміщувати лише потрібні для забезпечення навчального процесу меблі, прилади, моделі, приладдя (навчально – наочні засоби). Усі навчально – наочні засоби, розміщені у майстернях, мають зберігатися у шафах, стелажах чи на стаціонарно встановлених стійках. Після закінчення занять у майстернях усі пожежо -, вибухонебезпечні речовини та матеріали повинні бути прибрані з майстерень у спеціально відділені та обладнані приміщення.

У лабораторії хімії, лабораторії грунтознавства, де проводяться практичні заняття, студенти і співробітники зобов’язані знати пожежну небезпеку застосовуваних хімічних реактивів і речовин, засоби їх гасіння та дотримуватися заходів безпеки під час роботи з ними. Перед початком проведення лабораторних занять з нової теми співробітник, який проводить їх повинен провести протипожежний інструктаж і зафіксувати його в журналі реєстрації інструктажів з пожежної безпеки.

У навчально – виробничих майстернях, лабораторії хімії, лабораторії грунтознавства, де застосовуються легкозаймисті та горючі речовини, гази, необхідно дотримуватися вимог НАОП 9.2.10-1.01-89 і ДНАОП 9.2.30-1.06-98.

Особливості приміщень бібліотек, архівів, сховищ, виставок полягає в тому, що ці приміщення належать до об’єктів підвищеної пожежонебезпеки. У зв’язку з цим усі співробітники і студенти повинні бути ознайомлені з правилами пожежної безпеки. Відмітку щодо проведеня такого ознайомлення слід зробити в абонентській картці читача або відвідувача за його особистим підписом.

В університеті є небезпечні у пожежному відношенні роботи – це будівельно – монтажні та вогневі роботи (газозварювальні, паяльні, електрозварювальні). Особи, відповідальні за пожежну безпеку, зобов’язані забезпечувати контроль за виконанням правил з пожежної безпеки, а також вимог будівельних норм з питань пожежної безпеки і НАПБ А. 01.001-95.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006