Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила ПБ 2006 / Склади вугілля

.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
69.12 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Основні вимоги пожежної безпеки до об'єктів ОДЕКУ.

Склади вугілля.

1.Ректор ОДЕКУ зобовязаний своїм наказом призначити осіб, відповідальних за експлуатацію та технічний стан котелень і складів вугілля.

2.Перед початком опалювального сезону котельні (Метеорологічна, Геофізична морська та Річна гідроекологічна лабораторії) та інші прилади опалювання, системи вентиляції та кондиціювання повітря повинні бути ретельно перевірені та відремонтовані, а обслуговуючий персонал (опалювачі) повинен пройти протипожежний інструктаж.

3.Майданчики для зберігання вугілля треба очищати від рослинного шару, будівельного сміття та інших горючих матеріалів, вирівнювати й утрамбовувати. Вони не повинні заливатися паводковими та ґрунтовими водами.

4. Паливо, що надходить на склад для тривалого зберігання, має укладатися у штабелі в міру вивантаження його з вагонів (у можливо короткі терміни).

5.Вугілля різних марок (у шматках або фрезерний) повинні зберігатися в окремих штабелях. Кожний штабель вугілля повинен мати табличку, на якій вказується марка і дата його надходження на склад.

6.Під час укладання вугілля та його зберігання необхідно ретельно стежити за тим, щоб до штабелів не потрапляли деревина, тканини, папір, сіно та інші горючі відходи.

7.На складі повинен бути забезпечений систематичний контроль за температурою у штабелях вугілля й торфу шляхом установлення в укосах контрольних залізних труб та термометрів.

7.1.У разі підвищення температури вище 60С необхідно здійснювати ущільнення штабеля в місцях підвищення температури, вибирання вугілля, що розігрівся, або застосовувати інші безпечні методи для зниження температури.

7.2.Штабелі, в яких відзначається підвищення температури, слід витрачати в першу чергу.

8.Гасіння або охолодження вугілля водою безпосередньо у штабелях не дозволяється. Вугілля, що загорілося, слід гасити водою лише після вибирання із штабеля.

9.На складі повинен бути передбачений спеціальний майданчик для гасіння палива, що самозагорілося, та його охолодження після видалення із штабеля.

10.За ліквідованими осередками горіння має вестись постійний контроль: на штабелях вугілля - протягом тижня.

11.Для виконання регламентних робіт із штабелями, а також проїзду механізмів та пожежних машин відстань від підошви штабелів до огороджуючого паркану та фундаменту підкранових шляхів повинна бути не менше 3 м, а до зовнішнього краю головки рейки або брівки автошляху - не менше 2 м.

12.Приміщення для зберігання вугілля влаштовувані у підвальному чи першому поверсі, повинні бути виділені протипожежними перешкодами.

12.1.При цьому має бути забезпечене природне провітрювання всього простору над поверхнею складеного вугілля або торфу.

13.Під час укладання вугільних штабелів у механізованих котельних висота штабелів не повинна перевищувати 4 м, а в немеханізованих - 2,5 м.

14. Не дозволяється:

-укладати вугілля на ґрунті, що містить органічні речовини, колчедани;

-розміщувати під штабелями водостічні канали, дренажні пристрої, джерела тепла (паропроводи, трубопроводи гарячої води, канали нагрітого повітря тощо), окремі труби й кабелі, а також теплофікаційні, кабельні та інші тунелі;

-зберігати вивантажене паливо в безформених купах та навалом більше 2 діб;

-видобувати із штабеля осередки палива, що самозапалилося, під час сильного вітру (більше 5 м/с);

-знов укладати в штабелі вугілля, що самозапалилося, після охолодження або гасіння (воно підлягає відвантаженню й витрачанню);

-складувати вугілля свіжого видобутку на старі відвали вугілля, які пролежали понад один місяць;

-транспортувати вугілля, що горить, транспортними стрічками та відвантажувати його в залізничний транспорт;

-приймати на склади вугілля з явно вираженими осередками самозапалення.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006