Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила ПБ 2006 / СУОП ПБ

.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
129.54 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ПОЛОЖЕННЯ

Про систему управління пожежною безпекою в ОДЕКУ

та обов’язки посадових осіб і інших співробітників у цьому питанні

1. Загальні положення

1.1. Правила пожежної безпеки для закладів, установ і рганізацій системи освіти України розроблені відповідно Закону України “Про охорону праці”, Закону України “Про пожежну безпеку" (статті 4-7), відповідно до наказу МНС від 19.10.2004 р. № 126, зареєстрованим в Міністерстві юс- тиції України 04.11.2004 р. за № 1480\10009.

1.2. Забезпечуючи пожежну безпеку, слід також керуватися стандар-тами, будівельними нормами, правилами улаштування електроустановок (далі - ПУЕ) та ДНАОП 0.00-1.32-01 2.3. “Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок”, нормами технологічного про-ектування та іншими нормативними актами, виходячи зі сфери їх дії, які регламентують вимоги пожежної безпеки. Правила мають бути узгоджені з Державним департаментом пожежної безпеки МНС України.

1.3. Всі підрозділи ОДЕКУ перед початком навчального року мають бути прийняті відповідними комісіями, створеними у кожному підрозділі, до складу яких включаються представники органів державного пожежного нагляду.

1.4. Університет зобов’язан вести облік пожеж, які виникають на об'єктах, що належать або підконтрольні їм, аналізувати причини виникнення та наслідки пожеж, вживати заходів щодо їх усунення.

1.5. Створити в ОДЕКУ пожежно - технічну комісію (далі - ПТК). Її роботу необхідно організовувати згідно з Типовим положенням про поже-жно-технічну комісію, затвердженим наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 11.02.2004 № 70 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.02.2004 за № 222/8821.

1.6. За порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, створення перешкод для діяльності посадових осіб органів державного пожежного нагляду, невиконання їх приписів винні в цьому посадові особи, інші працівники притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

1.7. Керівники структурних підрозділів, викладачі, фахівці служб, обслуговуючий персонал, а також студенти зобов’язані знати і виконувати правила пожежної безпеки, а в разі пожежі – вживати всіх залежних від них заходів до евакуації людей і гасіння пожежі.

1.8. Відповідальність за пожежну безпеку університету несе керівник – ректор університету, який залежно від характеру порушень і наслідків несе адміністративну, кримінальну чи іншу відповідальність згідно з чи- нним законодавством.

1.9. Навчання та перевірка знань з питань пожежної безпеки керівни- ків структурних підрозділів, фахівців служб проводиться один раз на три роки одночасно з перевіркою знань з питань безпеки життєдіяльності (охорони праці). Порядок організації навчання визначаєтья НАПБ Б.02.005-94.

Керівники структурних підрозділів, які виконують обов’язки, пов’язані з забезпеченням пожежної безпеки, до початку виконання своїх обов’язків проходять навчання та перевірку знань з питань ПБ у навчальних закладах Державної пожежної охорони та Добровільного пожежного товариства України, згідно з Типовим положенням про спеціальне навчання та інструкта-жі з питань ПБ на підприємствах, в установах та організаціях системи осві- ти України, затвердженим наказом МВС України від 17.11.94 року №628.

Спеціальне навчання проводиться за програмами, які розробляються в ОДЕКУ і затверджуються ректором університету. Програма спеціального навчання з пожежно-технічного мінімуму погоджується з місцевими орга-нами Державного пожежного нагляду. Спеціальне навчання та перевірка знань працівників ОДЕКУ, зайнятих на роботах з підвищеною пожежною небезпекою проводиться один раз на рік. Порядок організації навчання визначається у “Типовому положенні про ін-структажі, спеціальне навчання та перевірку знань з питань ПБ на підприємствах, в установах та організа-ціях України” затвердженому у наказі МНС України від 29.09.2003 року за № 368.

1.10. Ректору університету забезпечити :

1.10.1. Виконання даних Правил і здійснювати контроль за дотрима-нням установленого протипожежного режиму всіма учасниками навчально- виховного процесу, вживати заходів щодо попередження пожежної небез-пеки і усунення недоліків, що спричиняють пожежну небезпеку.

1.10.2. Всі підрозділи університету первинними засобами пожежо-гасіння відповідно до норм, а також пожежним обладнанням і установка-ми автоматичного виявлення і гасіння пожеж.

1.10.3. Призначення відповідальних осіб за протипожежний стан усіх структурних підрозділів.

1.10.4. Оргнізацію вивчення вимог пожежної безпеки їх Правил і проведення протипожежного інструктажу з співробітниками університету згідно з НАПБ Б.02.005-94, наказу МНС від 19.10.2004 р. № 126, визначити терміни, місце і порядок проведення інструктажу з пожежної безпеки, а також список посадових осіб, на яких покладається його проведення. Особи, які не пройшли навчання, протипожежного інструктажу і перевірки знань з питань пожежної безпеки, до роботи не допускаються.

1.10.5. В університеті організувати проведення навчання з вивченням правил пожежної безпеки.

1.10.6. В університеті, згідно з затвердженими програмами навчання дисципліни “Безпека життєдіяльності” та “ Охорона праці”.

1.10 7. Організацію в університеті добровільної пожежної дружини (далі - ДПД) діяльність якої повинна здійснюватися відповідно до Положення про добровільні пожежні дружини (команди), затвердженого наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 11.02.2004 № 70 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.02.2004 за № 221/8820.

1.10.8. Організацію обов'язкового особистого страхування (на випад. загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаних під час ліквідації пожежі або наслідків аварії) членів добровільних пожежних дружин (команд). Страхування членів ДПЛ передбачено статєю 7 Закону України (із змінами, внесеними 04.10.2001р. за №2475-III.

Слід застрахувати їх відповідно до Положення про порядок і умови обов'язкового особистого страхування працівниників відомчої та сільської пожежної охорони ічленів добровільних пожежних дружин (команд), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1995 року за № 32, яка є чинною на сьогоднішній день.

1.10.9. Розробку і затвердження плану евакуації та порядок оповіщення людей, який встановлює обов’язки і дії співробітників університету на випадок виникнення пожежі (орієнтовний план евакуації наведено у додатку № 1 наказа від 17.12.98 р. за № 800\3240 “Прозатвердження Правил пожежної безпеки для закладів, установ і організацій системи освіти України “, план евакуації та порядок евакуації повинні переглядатися один раз на три роки з урахуванням умов, що постійно змінюються).

1.10.10. Проводення практичних занять щодо відпрацювання планів евакуацій не рідше одного разу на півріччя в ОДЕКУ.

1.10.11. Установлення порядоку огляду і закриття приміщень і будівель після закінчення занять і роботи університету.

1.10.12. Під час розлідування нещасних випадків, що трапилися внаслідок пожежі в ОДЕКУ, керуватися наказом від 31.08.2001 року за № 616 “Про затвердження Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально – виховного процесу в навчальних закладах”та постановою від 25.08. 2004 року “Деякі питання розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві”.

1.10.13. Своєчасне виконання заходів пожежної безпеки , запропанованих органами державного пожежного нагляду і органами державної виконавчої влади і прийнятих у межах їх компетенції.

1.11. Відповідальність за пожежну безпеку у структурних підрозділів університету (факультети, кафедри, лабораторії, відділи,склади, бібліотеки, гуртожитки) несуть керівники структурних підрозділів.

Керівники структурних підрозділів зобов’язані :

1.11.1. Забезпечувати додержання протипожежних вимог стандартів, норм, правил, а також виконання вимог приписів і постанов органів державного пожежного нагляду, приписів інспектора з пожежної безпеки ОДЕКУ

1.11.2. Організовувати навчання співробітників підрозділу правилам пожежної безпеки та пропаганду заходів щодо їх забезпечення.

1.11.3. Проводити інструктажі з пожежної безпеки зо всіма співробітниками підрозділу, студентами (первинний, повторний, позаплановий та цільовий).

1.11.4. Обов’язково один раз на рік призначати розпорядженням відповідального з пожежної безпеки структурного підрозділу.

1.11.5. Вести за допомогою відповідального з пожежної безпеки журнал реєстрації інструктажів з питань пожежної безпеки для співробітників структурного підрозділу та для студентів.

1.11.6. Забезпечити наявність у структурному підрозділі необхідну документацію з пожежної безпеки затверджену ректором ОДЕКУ.

1.11.7. Утримувати у справному стані засоби протипожежного захисту і зв'язку, пожежну техніку, обладнання та інвентар, не допускати їх використання не за призначенням.

1.11.8. Подавати на вимогу інспектора з пожежної безпеки ОДЕКУ відомості та документи про стан пожежної безпеки (пожежної техніки, систем протипожежного захисту, водопостачання) структурного підрозділу.

1.11.9. Обов’язково повідомляти пожежну охорону про виникнення пожежі у підрозділі та вживати заходів до її ліквідації, рятування людей і майна.

1.12. Для працівників охорони ОДЕКУ (сторожів, вахтерів, берегових матросів) повинна бути розроблена інструкція, в якій слід визначити їхні обов’язки щодо контролю за додержанням протипожежного режиму, огляду території і приміщень, порядок дій в разі виявлення пожежі,спрацюванння засобів пожежної сигналізації та автоматичного пожежогасіння, а також вказати, кого з посадових осіб мають викликати в нічний час у разі пожежі (ректора ОДЕКУ, проректора з НПД і РУ, інспектора з пожежної безпеки університету, завідувача господарством).

1.13. В усіх об’єктах університету, де шість днів на тиждень навчаються студенти, а також в гуртожитках ОДЕКУ, де студенти перебувають цілодобово, черговий (сторож, вахтер, береговий матрос) у вихідні та свят-кові дні, а також у вечірні і нічні години зобов’язаний, заступаючи на чергування :

1.13.1. Перевірити наявність і стан засобів пожежогасіння, справність телефонного зв’язку, чергового освітлення і пожежної сигналізації.

1.13.2. Пересвідчитися, що всі шляхи евакуації (коридори, сходові клітки, тамбури, фойє, холи, вестибюлі) не захаращено, а двері евакуаційних виходів у разі потреби можуть бути без перешкод відчинені.

1.13.3. У разі виявлення порушення протипожежного режиму і несправностей, внаслідок яких можливе виникнення пожежі, вжити заходів щодо їх усунення, а вразі потреби повідомити авідувача господарством або коменданта, або працівника що його заміщує.

1.13.4. Мати списки (журнали обліку) студентів, співробітників університету, що перебувають на об’екті ОДЕКУ, знати місця їх розміщення.

1.13.5. Постійно мати при собі комплект ключів від дверей евакуаційних виходів та воріт, автомобільних в’їздів на територію університету, а також ручний електричний ліхтар.

2. Організаційні заходи щодо забезпечення системи управління пожежною безпекою в ОДЕКУ.

2.1. У кожному структурному підрозділі університету мають бути в наявності правила пожежної безпеки для ОДЕКУ затверджені ректором :

- по утриманню будівель, приміщень та споруд;

- про електроустановки;

  • по первинним засобам пожежогасіння;

- про порядок дій у разі виникнення пожежі;

  • про навчально та навчально виробничі приміщення (лабораторії, відділи, майстерні

  • про аудиторії та адміністративні приміщеня;

  • про обчислювальні центри, АТС;

- про лекторії, актові зали та інші приміщення для проведеня масових заходів;

  • про гуртожиткі та будинки підвищеної поверховості;

  • про бібліотеки, архиви, музеї, виставки;

  • про матеріальні склади;

  • про склади хімічних речовин

  • про автотранспортні приміщення, гаражі;

  • про підриємства харчування, холодильні установки;

  • орієнтовний план евакуації співробітників та студентів у разі виникнення пожежі;

  • поверхові плани евакуації;

  • журнали реєстрації інструктажів з питань пожежної безпеки для співробітників та студентів.

2.2. Відповідно до цих Правил у кожному структурному підрозділі університету має бути розроблена конкретна інструкція щодо заходів пожежної безпеки. Інструкція опрацьовується керівником структурного підроздіділу, узгоджується ректором ОДЕКУ, затверджується органом державного пожежного нагляду і розміщується на видному місці.

2.3. У будівлях і спорудах, які мають два і більше поверхів, в разі одночасного перебування на поверсі понад 25 осіб мають бути розроблені, вивішені на видних місцях плани (схеми евакуації людей на випадок пожежі).

2.4. Для об’єктів університету, де шість днів на тиждень навчаються студенти, а також в гуртожитках ОДЕКУ, де студенти перебувають цілодобово, інструкції повинні передбачати два варіанти : у денний та нічний час.

2.5.Згідно з НАПБ А.01.001-95 в університеті повинен бути встановлений відповідний протипожежний режим і порядок оповіщення людей про пожежу, з яким потрібно ознайомити всіх співробітників ОДЕКУ :

  • можливість паління (місце для куріння), застосування відкритого вогню, побутових нагрівальних приладів;

  • порядок проведення тимчасових пожежонебезпечних робіт (у тому числі зварювальних);

  • правила проїзду та стоянки транспортних засобів;

  • порядок відключення від мережі електрообладнання у разі пожежі;

  • порядок огляду й зачинення приміщень після закінчення роботи;

- порядок проходження посадовими особами навчання й перевірки знань з питань пожежної безпеки, а також проведення з працівниками про- типожежних інструктажів та занять з пожежно-технічного мінімуму з при-значенням відповідальних за їх проведення;

- порядок організації експлуатації і обслуговування наявних технічних засобів протипожежного захисту (протипожежного водопроводу, насосних станцій, установок пожежної сигналізації, автоматичного пожежогасісіння, димовидалення, вогнегасників тощо);

  • порядок проведення планово-попереджувальних ремонтів та оглядів електроустановок, опалювального, вентиляційного, технологічного та іншого інженерного обладнання;

  • дії працівників у разі виявлення пожежі;

- порядок збирання членів добровільної пожежної дружини та відповідальних посадових осіб у разі виникнення пожежі, виклику вночі, у вихідні й святкові дні.

2.6. Продукція протипожежного призначення, а також продукція, до якої встановлені вимоги пожежної безпеки, повинна мати сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання відповідності. Організаційні та правові засади підтвердження відповідності продукції визначаються Кабінетом Міністрів України.

2.7. Надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення здійснюються відповідно до ліцензійних умов та порядку контролю за їх додержанням, які затверджуються спільним наказом спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування та Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій.

2.7. За порушення вимог Правил, невиконання приписів та постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду або створення перешкод для їх діяльності, посадові та фізичні особи притягуються до відповідальності згідно з чинним законодавством України. Це має відношення довогненгасників усіх типів у тому числі до вуглекислотних згідно вимогам п.4.24. ДСТУ 36-75-98 “Вогнегасники переносні”.

2.8. Приймати участь у щорічних нарадах, семінарах,огляд-конкурсах з питань забезпечення пожежної безпеки для вищих навчальних закладів I– IY рівнів акредитації, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 1.07.02р. № 870 “Про затвердження пожежної безпеки на період до 2010 р.”

2.9. З метою подальшого удосконалення механізму системи управління пожежною безпекою в ОДЕКУ визначити переліки :

  • інструкцій з пожежної безпеки, що потребують перегляду;

  • інструкцій з пожежної безпеки, які необхідно розробити.

2.10. Забезпечити навчання студентів ОДЕКУ за програмами та підручниками з основ забезпечення пожежної безпеки.

2.11. Вивчати і впроваджувати в практику передовий досвід пожежної охорони зарубіжних країн.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006