Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила ПБ 2006 / Програма вступн.інстр..doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
154.11 Кб
Скачать

5. Відповідальність за порушення правил пожежної безпеки.

1).Відповідальність за пожежну безпеку університету несе керівник – ректор університету, який залежно від характеру порушень і наслідків несе адміністративну, кримінальну чи іншу відповідальність згідно з чинним законодавством. Забезпечує додержання протипожежних вимог стандартів, норм, правил, а також виконання вимог приписів і постанов органів державного пожежного нагляду.

2).Відповідальність за пожежну безпеку структурних підрозділів університету (кафедри, лабораторії, кабінети, бібліотека, гуртожитки) несуть керівники структурних підрозділів.Обов’язки щодо забезпечення пожежної безпеки, утримання та експлуатації засобів протипожежного захисту мають бути відображені у відповідних посадових документах (функціональних обов’язках, інструкціях, положеннях тощо). Обов’язково один раз на рік призначають розпорядженням відповідального з пожежної безпеки структурного підрозділу.

3).Відповідальність за координацією діяльності служб ОДЕКУ спрямованих на забезпечення пожежної безпеки несе інспектор з пожежної безпеки університету.

Він несе відповідальність за укомплектування пожежних кранів, пожежних щитів, своєчасне забезпечення заправки вогнегасників і таке інше. Повинен підготовляти правила, положення, накази з пожежної безпеки , діючих у межах універститету, які відповідають вимогам нормативних документів, діючих у системі МЧС України.

4).Відповідальність за забезпечення протипожежного режиму в орендованих приміщеннях, а також за виконання протипожежних заходів, зазначених угодою на оренду, несуть керівники орендних організацій.

6.Місцезнаходження об’єктової пожежної охорони, а в разі її відсутності - добровільної пожежної дружини одеку, а також найближчої пожежної частини.

На об’єктах ОДЕКУ – Навчально - лабораторний корпус № 1, Навчально - лабораторний корпус № 2, гуртожиток № 1, гуртожиток № 2, Геофізична морська навчально – наукова лабораторія, Метеорологічна навчально – наукова лабораторія, Гідроекологічна навчально – наукова лабораторія не має об’єктової пожежної охорони. На кожному об’єкті ОДЕКУ постійно присутні члени добровільної пожежної дружині університету (ДПД). До їх составу входять: начальних відділення ДПД – електрик об’єкту, обслуговуючий електроустановки, і члени ДПД – вахтери (в гуртожитках №.1, № 2 до членів ДПД входять також і студенти, мешканці гуртожитків).

У разі загрози пожежі у деякому стуктурному підрозділі об’єкту університету співробітних, який виявив загрозу негайно за міським телефоном об’єкту викликати найближчу пожежну частину, доповісти начальнику відділення ДПД і керівнику структурного підрозділу.

Таксофони, встановлені на вулицях і в будівлях, повинні забезпечувати можливість безкоштовного користування ними для передавання, повідомлення про пожежу по лінії зв'язку "01". На таксофонах мають бути таблички із зазначенням номера виклику пожежної охорони.

7.Існуючій в екологічному університеті порядок (система) сповіщення співробітників і студентів про пожежу.

Системи оповіщення про пожежу на об'єктах університету (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2), повинні забезпечувати у відповідності з розробленими планами евакуації передавання сигналів оповіщення одночасно по всьому об'єкту, а за необхідності - послідовно або вибірково в окремі його частини (поверхи, секції тощо).

Порядок використання систем оповіщення необхідно визначати в інструкціях з їх експлуатації та в планах евакуації, де потрібно також указувати осіб, котрі мають право приводити систему в дію.

На вахтах об’єктів університету(НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2) знаходяться сповіщувачі сигналів пожежної тривоги двох видів: “Ревуни”, які починають подавати сигнал за допомогою натискання кнопки. Сигнал йде до того часу, поки натиснута кнопка.

Також на вахтах об’єктів університету знаходяться “Сирени”, які починають подавати сигнал за допомогою вмикача. Сигнал йде до того часу, поки не вимкнути вмикач.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006