Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом 1.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
76 Кб
Скачать

5.Визначення втрати ов

Коєфіціент загасання λ обумовлена власними і додатковими втратами виникають в процесі виробництва ОВ, збірки і прокладки ОК

Власні втрати, у свою чергу, складаються з наступних складових:

- Втрат на релєєвське розсівання ;

- Втрат у матеріалі (на поляризацію матеріалу) ;

-втрата за рахунок поглинання в інфрачервоних області ;

-втрати на іонах ОН .

Релєєвські втрати визначаються за формулою:

Втрати по поляризації матеріалу визначаються відношенням:

Втрати в інфрачервоній області визначаються за формулою:

=

=

Втрати іонах ОН визначені і становлять на довжині хвилі 1550 нм 0,03

Експерементально встановлений, що додаткові втрати в ОВ приблизно составлют третину від власних:

6. Розрахунок дисперсії сигналу

Дана дисперсія викликана наявністю спектру частот у джерела випромінювання, характером діаграми спрямованості і його некогерентного. Хроматична дисперсія, у свою чергу, ділиться на матеріальну, хвилеводних і профільну (для реальних волокон).

Матеріальна дисперсія, або дисперсія матеріалу, залежить (для прозорого матеріалу) від частоти (або довжини хвилі) і матеріалу ОВ, в якості якого, як правило, використовується кварцове скло. Дисперсія визначається електромагнітним взаємодією хвилі з пов'язаними електронами матеріалу середовища, яке носить, як правило, нелінійний (резонансний) характер і лише далеко від резонансів може бути описано з прийнятною точністю, наприклад, рівнянням Селлмейера.

Даний вид дисперсії проявляється в реальних оптичних волокнах, які можуть бути регулярними (наприклад, з регулярною, спіральної структурою), нерегулярними (наприклад, нерегулярне зміну кордону розділу ППП), неоднорідними (наприклад, наявність сторонніх часток).

До основних причин виникнення профільної дисперсії відносяться поперечні і поздовжні малі відхилення (флуктуація) геометричних розмірів і форми волокна, наприклад: невеликий еліптичності поперечного перерізу волокна; зміну кордону профілю показника заломлення (ППП); осьові і внеосевой провали ППП, викликані особливостями технології виготовлення ОВ.

Поздовжні флуктуації можуть виникати в процесі виготовлення ОВ і ОК, будівництва та експлуатації ВОЛЗ. У ряді випадків профільна дисперсія може зробити істотний вплив на загальну дисперсію. Профільна дисперсія може з'являтися як в багатомодових, так і в одномодових ОВ.

Фірма Corning використовує наступний метод визначення питомої хроматичної дисперсії. Вимірюються затримки за часом при поширенні коротких імпульсів світла у волокні довжиною не менше 1 км. Після отримання вибірки даних для декількох довжин хвиль з діапазону інтерполяції (800-1600 нм для MMF, 1200-1600 нм для SF і DSF), робиться повторна вибірка виміру затримок на тих же довжинах хвиль, але тільки на короткому еталонному волокні (довжина 2м) . Часи затримок, отриманих на ньому, віднімаються з відповідних часів, отриманих на довгому волокні, щоб усунути систематичну складову помилки.Хроматична дисперсія пов'язані з удільної хроматичної дисперсією простим співвідношенням tchr (l) = D (l) · Dl, де Dl - ширина спектру випромінювання джерела. До зменшення хроматичної дисперсії веде використання більш когерентних джерел випромінювання, наприклад лазерних передавачів (Dl ~ 2 нм), і використання робочої довжини хвилі ближчою до довжини хвилі нульової дисперсії

Коефіцієнт хроматичної дисперсії для східчастих волокон і волокон зі змішаною дисперсією розраховується за формулою:

Де коєффіціент потоку дісперсіооной кривої;

;

-довжина хвилі нульової дисперсії;

=1,301 мкм.