Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Диплом ГЕНА 6 КУРС

.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
140.29 Кб
Скачать

МОШНЯЦЬКИЙ ГАННАДІЙ

ПОКРАЩЕННЯ НАДАННЯ ПОСЛУГ У МІСЬКИХ ВІДДІЛЕННЯ ПОШТОВОГО ЗВ’ЯЗКУ.

ВСТУП

Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта» (УДППЗ «Укрпошта»), завжди орієнтувала свою діяльність на забезпечення потреб користувачів послугами зв’язку.

Основна задача, покладена державою, як на національного оператора, згідно розпорядження Кабінету Міністрів України «Про національного оператора поштового зв'язку» від 10.01.2002р. №10-р, є надання споживачам універсальних послуг поштового зв'язку на всій території держави.

УДППЗ «Укрпошта» як і любе інше підприємство стикається з труднощами, подолання яких забезпечує покращення рівня розвитку підприємства, залучення нових споживачів, що в свою чергу призведе до росту прибутку.

Для Укрпошти сьогодні вкрай важливо, щоб проблеми поштової сфери не лягали лише на її плечі, так як розвиток національної системи поштового зв’язку, спрямований на покращення економічного і соціального клімату держави, залежить від с координованості зусиль поштовиків і представників влади.

На даний момент перед Укрпоштою постали дві головні проблеми. Перша – це скорочення затратної части підприємства в цілому. Друга, – це проблема значного зниження поштових обсягів, причиною чого є перехід клієнтури до конкурентних поштових підприємств.

Для того щоб подолати першу трудність керівництвом Укрпошти активно здійснюється оптимізація мережі об’єктів поштового зв’язку на всіх рівнях. Скорочується кількість відділень поштового зв’язку (ВПЗ),

Здійснюється об’єднання районних вузлів в Центри поштового зв’язку (ЦПЗ). Оптимізація відбувається як на виробничому рівні так і на адміністративному.

Також необхідно дотримуватися бюджетної дисципліни, оптимізувати перелік закупівель і термінів їх проведення з метою рівномірного розподілу фінансових ресурсів за періодами, визначити оптимальну тарифну політику, формувати об’єктивні й збалансовані фінансові плани.

Також реструктуризація відбувається і в транспортній мережі, формуються нові більш вигідні поштові маршрути, які б забезпечили скорочення витрат на перевезення пошти, водночас не порушаючи контрольних термінів перевезення і доставки вантажів. Здійснюється використання автомобілів, що повною мірою забезпечать перевезення необхідних об’ємів поштових речей в кожному з заданих напрямків.

Друга проблема є дуже важливою оскільки саме клієнтура забезпечує підприємство прибутком, і її втрата може згубно вплинути на діяльність та процвітанні любої фірми.

Та для того щоб повернути користувачів до користування послугами національного оператора в першу чергу потрібно вияснити причини їх втрати. Основними підставами для зниження користування послугами УДППЗ «Укрпошта» у населення являються:

- Науково-технічний прогрес в сфері зв’язку;

- Велика конкуренція;

- Сроки пересилання.

На науково-технічний прогрес не в змозі вплинути жодне підприємство, проте під нього можна адаптувати свою діяльність і навіть отримати від цього користь. Сучасні технології значно пришвидшили пересилання повідомлень. Завдяки мобільному та інтернет зв’язку суспільство отримало можливість обмінюватись інформацією швидко, якісно і в будь-якому місці. Використання людьми сучасних засобів зв’язку значно прискорило обмін повідомлень і УДППЗ «Укрпошта» повинна також застосовувати новітні технології для швидкого обслуговування та задоволення усіх потреб своїх клієнтів.

Швидкість один з основних з критеріїв якості надання послуг. І національному операторові необхідно застосовувати сучасні засоби на всіх етапах надання послуг для їх швидшої реалізації.

Укрпошта надає більш ніж 45 видів послуг в різних напрямках, і в залежності від групи цих послуг в національного оператора є різні конкуренти, в основному на поштові послуги є декілька аналогічних: торгівельних фірм, банківських і фінансових установ і навіть рекламних організацій.

Укрпошті для приваблення клієнтів потрібно вивчити потреби та побажання людей , для кращого їх задоволення. Також необхідно провести аналіз діяльності конкурентів. Це дасть змогу побачити переваги та недоліки національного оператора в порівнянні з суперниками. Відповідно до отриманих результатів буде проводитися реорганізація в тих напрямках де Укрпошта найменш наближена до задоволення клієнтів порівняно з конкурентними організаціями.

Отже, для покращення стану УДППЗ «Укрпошти» на ринку необхідна розробка нових методів роботи з клієнтами, пересилання та доставки пошти, та/або впровадження нових послуг, які зможуть призвести до приросту клієнтів та збільшення доходів.

ПЛАН

Впровадження та аналіз актуальності нових послуг та сервісів у рамках моєї магістерської роботи. А надалі можливо і в життя.

- Впровадження єдиного уніварсального бланка для надання поштових послуг. Це дасть змогу спростити кількість заповнення документації клієнтом, та збільшить швидкість його обслуговування.

- Оптимізація програмного забезпечення робочого місця оператора, шляхом об’єднання програм оператора в одну програму з однією робочою касою. Планується об’єднання програми АРМ ВЗ, із програмою для роботи з грошовими переказами АРМ ПРИЙМАННЯ та ПЕРЕДАЧА ЕЛЕКТРОННИХ ПЕРЕКАЗІВ. Ця зміна значно спростить роботу оператора та прискорить обробку вхідних та вихідних електронних переказів, рівно у два рази. Так, як на даний час вхідні електронні перекази приймаються і друкуються у програмі АРМ ППЕП, а обробляються та готуються до виплати та виплачуються в АРМ ВЗ. Останній етап це проведення виплаченого переказу у програмі АРМ ППЕП. Отже оператор зв’язку виконує чотири операції лише з одним переказом, причому усі операції дублюються, це дуже великі затрати часу. Планується оптимізація до 2-х операцій, приймання та виплата.

- Заміна зчитувачів штрих кодів на більш новітні, із більшою швидкістю роботи та з стаціонарним встановленням, також з можливістю бездротового використання зчитувача. Ця заміна значно підвищить швидкість приймання оператором та видача, кореспонденції, посилок. Процесс приймання пошти, тобто регістрація кореспонденції в системі АРМ ВЗ займає близько 2 годин в день, це досить довго. Якщо додати на робоче місце оператора бездротовий зчитувач ШКІ. Оператор при регістрації пошти не буде підносити всю кориспонденцію до ПК, а швидко просканує всі ШКІ вхідної пошти та збереже їх у системі АРМ ВЗ. Це дасть змогу одразу після приїзду пошти видавати кориспонденцію адресатам.

- Впровадження нових розрахунків заробітної плати для працівників відділення у відсотковому співвідношенні від показників виконаної роботи. Це дасть ціль, та зацікавленість працівникам відділення у швидкості, якості та кількості обслуговуваваних клієнтів. Так як поміж робітників ВПЗ ходить такий вислів «Так як платять так і працюємо».

- Впровадження обов’язкових «СМС оповіщення» клієнтів, це покращить швидкість доставки, та оповіщення клієнтів, про надходження ПВ, та покращить задоволення клієнтів. У більшості на даний час немає поштових скриньок або зазвичай люди не провіряють їх, а мобільні телефони у кожного завжди з собою, тобто «СМС оповіщення» є дуже актуальним.

- Впровадження страхування посилок, листів, по бажанню клієнтури.

- Додати безготівковій розрахунок, за допомогою банківських карток.

- Вровадження надання послуг через інтернет. Клієнт реєструється на сайті, та створює свою особисту сторінку, вводить свої данні, адресу. Це дасть можливість клієнту самостійно друкувати бланки на посилку, розраховувати її вартість та на ВПЗ лише розрахуватись за відправлення, або сплатити через інтернет, наприклад за допомогою послуги «приват 24/7», потім прийти у ВПЗ, де приймуть посилку, та направлять до адресата.

Одже після деяких змін у віділенні зв’язку планується збільшення клієнтів, покращення надання послуг, та значне збільшення доходів.

ВСТУП

ДОСЛІДЖЕННЯ УДППЗ «УКРПОШТА»

Аналіз діяльності УДППЗ «Укрпошта»

ЗМІС

Показники діяльності Одеської дирекції УДППЗ «Укрпошта»

ОСНОВНІ НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТА ВПЗ ОД УДППЗ УКРПОШТА

Внесення змін ДО РОБОТА ВПЗ

ВПРОВАДЖЕННЯ НОВИХ ПОСЛУГ

ЗАМІНА ОБЛАДНАННЯ

ВІДГУКИ КЛІЄНТІВ НА ПЕВНІ ЗМІНИ У РОБОТІ ВПЗ.

1

В сучасних умовах найбiльшим пiдприємством, що надає послуги поштового зв’язку на тeриторiї нашої дeржави є УДППЗ «Укрпошта», мiсiєю якої є надання споживачам високоякiсних послуг у сфeрi поштового зв'язку. Нацiональний опeратор поштового зв'язку нeсe на собi вeлику вiдповiдальнiсть за налeжний рiвeнь розвитку пошти, забeзпeчeння зростаючих потрeб суспiльства в якiсних сучасних послугах i як нiколи, потрeбує активної дeржавної пiдтримки.

Згiдно з Законом України «Про поштовий зв'язок» визначаються правовi, соцiально-eкономiчнi та органiзацiйнi основи дiяльностi у сфeрi надання послуг поштового зв'язку.

УДППЗ «Укрпошта» займається вирiшeнням проблeм витрат пiдприємства. Зокрeма цe питання було порушeно Радою дирeкторiв «про пiдбиття квартальних пiдсумкiв роботи пiдприємства». Основними тeмами обговорeння слугували питання затратної частини на заробiтну працю працiвникiв та здiйснeння дeржавних закупiвeль Питання змeншeння споживчого попиту у насeлeння до послуг нацiонального опeратора за рахунок пeрeходу до iнших поштових органiзацiй розглядається як Укрпоштою так i на законодавчому рiвнi. УДППЗ «Укрпошта» аналiзує потрeби клiєнтури для кращого їх задоволeння.

Укрпошта ще не досягла достатнього рiвня комп’ютеризацiї вiддiлень i розвитку IТ iнфраструктури мережi. Сьогоднi 23% об’єктiв поштового зв’язку охопленi корпоративною обчислювальною мережею,оснащенi сучасною оргтехнiкою – 26%, а рiвень комп’ютерної грамотностi персоналу Укрпошти становить приблизно 20%. Усi зазначенi чинники призводять до невтiшних наслiдкiв, зокрема не дають змоги автоматизувати ручнi операцiї та пiдвищити якiсть операцiйного обслуговування клiєнтiв.

Згiдно зi Стратегiєю розвитку до 2017 р., Укрпошта має значно полiпшити виробничi показники та, вiдповiдно, свiй фiнансовий стан.

Остання стратегiя ставить перед пiдприємством такi завдання як:

  • Визначення прiоритетного шляху розвитку пiдприємства за кожним iз напрямкiв дiяльностi «пенсiї та соцiальнi виплати», «грошовi перекази», «оплата послуг», «агентськi послуги», «письмова кореспонденцiя», «Преса», «фiлателiстична та сувенiрна продукцiя», «торгiвля», «доставка вантажiв»;

  • Визначення стратегiчних цiлей розвитку за кожним iз зазначених напрямкiв;

  • Визначення способiв досягнення стратегiчних цiлей, включаючи iнновацiйнi продукти та послуги для набуття конкурентної переваги на вiдповiдних ринках України;

  • Iнiцiативи з вдосконалення iснуючих продуктiв та послуг;

  • Iнiцiативи що до змiн до чинного законодавства;

  • Вимоги до розвитку iнфраструктури Укрпошти.

2

На розвиток та дiяльнiсть любого пiдприємства впливають рiзного роду фактори: економiчнi, полiтико-правовi, соцiальнi та iншi.

На результат дiяльностi поштових операторiв впливають:

  1. Види i ступiнь державної пiдтримки;

  2. Рiвень розвитку мережi оператора;

  3. Культура i традицiї населення;

  4. Розвиток нових телекомунiкацiйних технологiй;

  5. Платоспроможний попит клiєнтури.

а) Державна пiдтримка бiзнесу є важливим сегментом в його роботi. На даний момент приватнi поштовi пiдприємства не отримують жодної допомоги вiд уряду. Проте i нацiональний оператор не отримує нi дотацiй, нi окремих преференцiй. Хоча держава i здiйснює законодавче регулювання тарифiв у сферi надання унiверсальних послуг поштового зв'язку. Єдиною пiдтримкою урядом нацiонального оператора являється зобов’язання державних органiзацiй здiйснювати обмiн та розсилання документацiї виключно Укрпоштою.

Тому УДППЗ «Укрпошта» розробила законопроект, спiльно з усiма зацiкавленими сторонами, яких проходить процедуру погодження у вiдповiдних органах влади.

На даний момент приватним операторам не потрiбна лiцензiя на здiйснення надання послуг поштового зв’язку, так як лiцензуванню пiдлягають лише унiверсальнi послуги. Тому пропонується створити реєстр поштових операторiв i законодавчо прописати чiткi критерiї, яким має вiдповiдати компанiя, що бажає надавати поштовi послуги, зокрема низку вимог до якостi їх надання. А для цього потрiбно передусiм дати визначення, що є поштовою послугою, а що унiверсальною поштовою послугою (вiдповiдно до Конвенцiї ВПС); розмежувати послугу з доставки поштових вiдправлень i послугу з доставки вантажiв; нарештi, скласти перелiк поштових послуг, якiсть надання яких контролюватиме держава. Без цього ринок залишатиметься хаотичним i далi розвиватися цивiлiзовано не зможе

Даний законопроект дозволить пiдвищити конкурентоспроможнiсть Укрпошти та отримає конкурентнi переваги, оскiльки всi оператори поштового сектору повиннi будуть працювати прозоро i пiдлягатимуть контролю з боку держави.

b) Рiвень розвитку мережi поштового оператора один з основних факторiв що впливає на роботу пiдприємства, оскiльки розгалуження сукупностi представництв (вiддiлень) забезпечує якiсть послуг, яка виражається в доступностi та обсязi допустимого обслуговування клiєнтури.

УДППЗ «Укрпошта», завдяки своїй мережi, надає користувачам послуги в усiх населених пунктах країни.

Пiд розвитком мережi розумiється не лише її кiлькiсний показник, а й рiвень оснащеностi. На даний момент як i нацiональний оператор так i приватнi поштовi пiдприємства забезпечують свої вiддiлення усiма необхiдними засобами механiзацiї та автоматизацiї. Що стосується кiлькiсного стану мережi об’єктiв то тут УДППЗ «Укрпошта» займає лiдируючу позицiю.

c) Культура i традицiї мають хоча i не дуже значний проте все ж таки вплив на дiяльнiсть операторiв. На рахунок традицiй – це досить добре спостерiгається пiд час весняних (8 березня, Великдень) та зимових свят (новий рiк, Рiздво). В цей час потоки письмової кореспонденцiї збiльшується бiльш нiж у двiчi, за рахунок вiдправки святкових листiв та вiтальних вiдкриток. Вiковий склад користувачiв також стає важливим аспектом. Люди старшого поколiння бiльше довiряють нацiональному операторовi, так як привикли до нього i вважають його стабiльним. Тi для кого на першому мiстi є швидкiсть у вiдправцi, вiддають перевагу експрес доставкам. Культура i традицiї певною мiрою формують попит на деякi з послуг поштового зв’язку, i цим визначають окремi з напрямкiв дiяльностi поштових операторiв.

d) Розвиток нових телекомунiкацiйних технологiй безперечно мають вплив на дiяльнiсть любого поштового оператора, оскiльки становлять йому пряму конкуренцiю. Також застосування новiтнiх технологiй забезпечує спрощення надання послуг, а одночасно i зменшує витратну частину.

Вище перелiченi фактори впливу доволi важливi i їх необхiдно враховувати при розробцi стратегiй та планiв пiдприємства проте вони бiльшою мiрою носять узагальнений характер.

e) Платоспроможний попит – це форма вияву потреб при яких покупцi мають можливiсть i бажання заплатити за необхiднi для них товари i послуги.

Можливiсть насамперед виражається тарифною доступнiстю. Споживачi бажають отримувати бiльш кращi послуги за найменшу плату, проте i вони самi чудово розумiють, що якiсть послуг пропорцiйна її цiнi. I якщо зменшення цiни схвалюється користувачами, то для операторiв це навпаки жодної вигоди не несе. Тому якщо пiдприємству не доцiльно зменшувати плату за послуги то спiввiдношення «цiна-якiсть» дозволяє забезпечити приваблення користувачiв за рахунок пiдвищення якостi надання сервiсу.

ВИСНОВОК

Основна мета Укрпошти – підвищення якості обслуговування наших споживачів. Ми прагнемо відповідати сучасним вимогам та очікуванням наших клієнтів. На сьогоднішній день спектр послуг, які надає Укрпошта, налічує понад 50 видів. Крім того, національний оператор поштового зв’язку активно впроваджує нові послуги та сервіси. Зокрема, з червня Укрпоштою розпочато впровадження нової послуги "Прискорена пошта". Відтепер відправлення доставлятимуться адресату в цей же день, за умови, якщо вони прийняті для доставки в межах міста або надійшли з інших міст до 12 год. Відправник може адресувати відправлення як на адресу одержувача, так і на адресу будь-якого відділення поштового зв’язку (по принципу складу). У вартість вже закладено доставку відправлень кур’єром до поштового відділення та вручення адресату.Крім того, прискорено доставку товарів e-commerce з Китаю. Е-пакети – посилки з товарами електронної комерції (до 2 кг), придбаними на китайських торгових майданчиках "AliExpress", "Taobao", "Tmall" та китайському підрозділі "eBay" надходитимуть до українських споживачів тепер за 7-10 днів з моменту замовлення. Для більшої зручності споживачів кардинально змінено рівень надання послуги "Кур’єрська доставка", запроваджено приймання платежів з торговельною виручкою

Клієнт – це той, заради кого працює Укрпошта. І це без перебільшення стосується кожного споживача послуг національного оператора поштового зв’язку. Адже без наших клієнтів діяльність підприємства втратить будь-який сенс. 

МОШНЯЦЬКИЙ ГАННАДІЙ

ПОКРАЩЕННЯ НАДАННЯ ПОСЛУГ У МІСЬКИХ ВІДДІЛЕННЯ ПОШТОВОГО ЗВ’ЯЗКУ.

Виробничі процеси у відділенні поштового зв’язку

Виробничим процесом, згідно з загальноприйнятою класифікацією, називають послідовну в часі зміну станів системи (комплексу виробничого устаткування), що впливає на об’єкт праці. Метою виробничого процесу в системі поштового зв’язку є забезпечення приймання, обробки і доставки поштових відправлень у заданий термін і з мінімальними витратами. Основний виробничий процес у поштовому зв’язку охоплює весь шлях проходження поштових відправлень від відправника до одержувача. Особливість даного виробничого процесу в тому, що в ньому беруть участь кілька установ поштового зв’язку, а також суміжні організації і підприємства, що здійснюють перевезення поштових відправлень по транспортних магістралях країни

Виробничий процес в окремо взятій установі поштового зв’язку поділяється на часткові технологічні процеси, пов’язані з обробкою і пересиланням різних видів поштових відправлень (листа, посилки, періодики, бандеролі тощо). Це пояснюється тим, що для обробки різних видів поштових відправлень, що мають особливі технологічні властивості (маса, габарити, адресні ознаки, ступінь конфіденційності тощо), потрібне використання унікального технологічного устаткування, спеціальних методів і засобів обробки супровідної технологічної інформації.

Пошта за своєю сутністю завжди працювала і працює з інформацією. Однак основна функція, що багато століть була притаманна пошті, – передача важливих термінових повідомлень – все більше відходить до інших засобів комунікацій. Пошта ж активніше завантажується діловим листуванням, доставкою реклами, пересиланням посилок і вантажів, доставкою періодичних видань та замовлених товарів, грошовими переказами, прийманням платежів, поповненням рахунків мобільних телефонів та багатьма іншими послугами.

Цьому сприяє успішне поєднання можливостей найбільшої мережі доставки та використання сучасних інформаційних технологій. І тут йдеться не про поштове відправлення як носій інформації, а про поштове відправлення як об’єкт інформації та супутні інформаційні процеси, що забезпечують діяльність підприємства поштового зв’язку й реалізуються за допомогою інформаційно_комунікаційної системи УДППЗ «Укрпошта». Понад 10 років систематичної роботи з упровадження та розвитку цієї системи привели до істотних якісних змін у виробничих процесах на пошті. Із завершенням упровадження поставлених у 2010 р. комп’ютерних АРМ та серверного обладнання можна стверджувати, що підприємство вийшло на якісно новий рівень технічного оснащення і, відповідно, розширилися можливості ефективного виконання роботи.

Всі міські та крупні сільські відділення поштового зв’язку оснащені АРМ ВЗ. Понад 2 тис. ВПЗ та всі центри поштового зв’язку й дирекції підключені до цифрових каналів корпоративної мережі. Там, де немає можливості обмінюватися інформацією через корпоративну мережу, використовуються флешносії під час обміну пошти.

Забезпечено повне впровадження функцій автоматизованої системи реєстрації та контролю проходження поштових відправлень АСРК та її взаємодію з АРМ ВЗ. Комп’ютерні АРМ у відділеннях поштового зв’язку виконують не тільки оформлення та тарифікацію послуги, а й є фактично первинною ланкою введення та обробки інформації про послуги та поштові відправлення для всіх основних автоматизованих систем, а саме:

  • АС «Електронний переказ» (через АРМ приймання та передачі електронних переказів ППЕП) – у відділеннях зв’язку виконується обмін файлами вихідних переказів та інформацією щодо виплати переказів. Обмін файлами вхідних переказів виконується у відділеннях та в ЦПЗ, де встановлено АРМ ППЕП і здійснюється попередній контроль вхідних переказів;

  • АСРК – виконується обмін інформацією між системами «АРМ ВЗ» та «АСРК» щодо вхідної, вихідної та доставленої/врученої пошти;

  • АС «Моніторинг послуг поштового зв’язку» – в усіх автоматизованих відділеннях зв’язку формується файл з даними касового звіту та імпортується до АС «Моніторинг послуг поштового зв’язку» для обліку надходження та видатку коштів за надані послуги;

  • АС «Збір та аналіз показників» – файл з даними ф.2а формується в АС «АРМ ВЗ» та імпортується до АС «Збір та аналіз показників», на основі інформації ф.2а.

  • АС «Корпоративний клієнт» – формування списків згрупованих поштових переказів та поштових відправлень в електронному і паперовому вигляді реєстр ф 130.

  • Автоматизація при виплаті пенсій відбувається за рахунок використання файлів Пенсійного фонду при роботі з виплатними відомостями, а також після закінчення виплатного періоду формуються файли невиплат основної пенсії для передачі до Пенсійного фонду.

  • Автоматизація задач начальника ВПЗ здійснюється шляхом виконання на АРМ ВЗ основних функцій обліку та звітності ВПЗ, а у відділеннях поштового зв’язку, де встановлене виділене АРМ начальника, крім цього, використовується група послуг «Робота з листоношами» і формуються окремі аркуші книги ф.55 та ф.8, накладної ф.16 тощо.

На рівні ЦПЗ та дирекцій працюють корпоративні АС «Фінансове управління», АС «Моніторинг послуг поштового зв’язку», АС «Збір та аналіз показників», АС «Товарообіг», АС «Аналіз руху товарів», АС «Кадри Штат», АС «ІС ПРО Зарплата», АС «Рекламації», АС «Електронний переказ», АС «Електронне повідомлення», АС «Передплата», АС «Ведення бюджетування руху грошових коштів (Моніторинг рахунків)», АС

«Планування замовлень та облік маркованої продукції», АС «Ведення мережі об’єктів поштового зв’язку», АС електронного документообігу «БОСС Референт», АС «Корпоративний портал», АС обробки міжнародної пошти (АСОМП), АС «Контрольні листи», Корпоративна електронна пошта.

За кожною з цих назв – своя технологія, навчені фахівці і певна частина виробничого процесу. Автоматизовані системи стали невід’ємними від основних виробничих процесів, що безпосередньо створюють корисний ефект від пересилання поштових відправлень, надання інших послуг і проведення фінансових розрахунків тощо.

Наразі необхідно повною мірою й ефективно використовувати ці надбання, шукати нові застосування інформаційних технологій з метою збільшення доходів та прибутку Укрпошти, враховувати не тільки можливості позитивного їх використання, а й запобігати можливим негативним наслідкам від некваліфікованого чи недобросовісного використання автоматизованих систем.

Для надання послуг щодо приймання поштових відправлень, їх вручення, продажу знаків поштової оплати та інших послуг організуються пункти поштового зв’язку загального та абонентського користування. До пунктів загального користування відносяться відділення зв’язку, поштові скриньки, автомати для приймання рекомендованих листів, продажу поштових марок, конвертів і поштових карток. Функції пунктів поштового зв’язку загального користування виконують поштамти. До пунктів абонентського користування відносяться пункти міської службової пошти, абонентські поштові шафи та поштові скриньки.

Основним завданням поштового зв'язку є прийом, оброблення, пересилка і доставка різних поштових відправлень. У системі державного поштового зв'язку здійснюй наступні види поштових відправлень:

а) листи (прості, рекомендовані, з оголошеною цінністю) - поштове відправлення з вкладенням письмового повідомлення або документа, розміри і масу якого встановлено цими Правилами;

6) поштові картки (прості, рекомендовані) - поштове відправлення у формі бланка, виготовленого за встановленим стандартом, що містить відкрите письмове повідомлення;

в) бандеролі (прості, рекомендовані, з оголошеною цінністю) - поштове відправлення з друкованими виданнями, діловими паперами, предметами культурно-побутового та іншого призначення, розміри, маса і порядок упакування якого встановлені цими Правилами;

г) посилки (звичайні, з оголошеною цінністю) - поштове відправлення з вкладенням предметів культурно-побутового та іншого призначення, не заборонених законодавством до пересилання, розміри, маса і порядок упакування якого встановлені цими Правилами;

д) грошові перекази (поштові, телеграфні) - послуга поштового зв'язку щодо виконання доручення користувача на пересилання та виплату адресатові (одержувачу) визначеної ним суми грошей.

Поштові відправлення, що приймаються і доставляються в межах країни називаються внутрішніми, а ті що надходять з-за кордону і адресуються закордон, - міжнародними. Внутрішні поштові відправлення називають місцевими, якщо вони приймаються і доставляються в межах одного населеного пункту або у межах території, що обслуговується одним підприємством зв'язки Інші поштові відправлення відносять до іногородніх. Залежно від умов прийому, обробки, пересилки і вручення поштові відправлення підрозділяються на наступні категорії.