Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Диплом ГЕНА 6 КУРС

.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
140.29 Кб
Скачать

Прості поштові відправлення (листи, поштові картки, бандеролі) приймаються без видачі квитанції, пересилаються без приписки до супровідних документів і вручаються адресатові без розписки. При прийомі рекомендованих листів, поштових карток, бандеролей відправникові видається квитанція, видача їх здійснюється під розписку одержувача, а в процесі пересилки оформляється супровідна документація.

Листи, бандеролі, посилки, прямі контейнери з оголошеною цінністю, а також звичайні посилки і прямі контейнери належать до категорії страхових, оскільки вони підлягають обов'язковій реєстрації в супровідних документах, при прийомі оформляється квитанція, а видача робиться під розписку адресатові. Поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися з післяплатою, тобто при врученні з одержувача стягується сума закладеного платежу і пересилається перекладом за адресою, вказаною відправником.

Грошові перекази підрозділяються на звичайні і термінові.

Реєстровані поштові відправлення, окрім прямих контейнерів, можуть прийматися з повідомленням про вручення (простим, рекомендованим), яким підприємство зв'язку повідомляє відправника коли і кому вручено поштове відправлення. Листи з оголошень цінністю, рекомендовані листи і картки із з рекомендованим повідомленням про вручення, адресовані громадянам додому, можуть прийматися з відміткою «вручити особисто».

Авіавідправлення приймаються для перевезення повітряним транспортом на усьому шляху пересилки або на окремих його ділянках. Для окремих посилачів і одержувачів встановлені наступні розряди поштових відправлень : урядові, службові, військові.

Урядові, до яких належать поштові відправлення органів державної влади, що приймаються для пересилання за підписом посадових осіб, зазначених у додатку.

Військові, до яких належать поштові віправлення, що відправляються чи одержуються військовими частинами та їх особовим складом.

Службові, до яких відносяться усі види поштових відправлень, що пересилаються безпосередньо Адміністрацією зв'язку України, підприємством поштового зв'язку, його філіями та структурними підрозділами.

Послуги поштового зв'язку - продукт (результат) діяльності оператора поштового зв'язку з приймання, обробки, перевезення та доставки (вручення) поштових відправлень, виконання доручень користувачів щодо поштових переказів, банківських операцій, спрямований на задоволення потреб користувачів.

Універсальні послуги – послуги поштового зв'язку загального користування встановленого рівня якості, які надаються усім користувачам на всій території України за тарифами, що регулюються державою.

Національний оператор поштового зв'язку забезпечує надання універсальних послуг по всій території України.

До універсальних послуг поштового зв'язку належать послуги з пересилання:

  • поштових карток, листів, бандеролей, секограм – простих та рекомендованих;

  • посилок без оголошеної цінності масою до 10 кілограмів.

Оператори поштового зв'язку зобов'язані забезпечувати:

  • надання послуг поштового зв'язку встановленого рівня якості відповідно до стандартів та інших нормативних документів, що регламентують діяльність операторів поштового зв'язку, умов договору, а також інформації про умови надання цих послуг;

  • пересилання та доставку адресатам (одержувачам) поштових відправлень (поштових переказів) у терміни, встановлені уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі зв'язку;

  • схоронність поштових відправлень та грошей;

  • таємницю інформації у сфері надання послуг поштового зв'язку.

В операційному залі об'єкта поштового зв'язку повинна розміщуватися інформація із зазначенням переліку видів послуг поштового зв'язку, що надаються оператором поштового зв'язку, поштового індексу, порядку адресування поштових відправлень, їх розмірів та граничної маси, тарифів на послуги поштового зв'язку, предметів, заборонених для пересилання, термінів пересилання поштових відправлень та їх зберігання в об'єктах поштового зв'язку, відомостей про відповідальність оператора перед користувачами за невиконання чи неналежне виконання послуг поштового зв'язку та користувачів за порушення цих Правил, переліку адрес і номерів телефонів організації вищого рівня та відповідних органів, уповноважених здійснювати захист прав споживачів, номера, дати видачі і терміну дії ліцензії, якщо послуга ліцензується, а також книга пропозицій, заяв і скарг, яка повинна видаватися на першу вимогу користувача.

Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта» надає послугу з доставки друкованої рекламної та інформаційної продукції упродовж багатьох років. Враховуючи тенденції розвитку рекламного ринку та з метою задоволення попиту споживачів, підприємство розширило цю послугу, запровадивши доставку реклами через операційні вікна об’єктів поштового зв’язку. Від тепер споживачі послуг поштового зв’язку матимуть змогу отримати рекламну інформацію, сплачуючи на пошті за послуги або придбаваючи товари. Нововведення Укрпошти дасть змогу оперативно доносити до споживачів необхідну інформацію. Це буде зручно споживачам і вигідно рекламодавцям.

У дирекції Укрпошти нарівні з багатьма іншими послугами надається й «Оплата комунальних платежів за домашньою адресою».

Кожна листоноша, виходячи в доставку, має при собі квитанції ф.47 – офіційний документ для податкової інспекції (як чек) і бланк відповідної звітності. Прийнявши платіж, листоноша видає квитанцію про сплату (ф.47), в якій зазначає дату приймання, прізвище, ім’я, по батькові платника, суму та вид платежу, номер квитанції. Цього самого дня листоноша разом зі звітом здає у відділення поштового зв’язку всі «платіжки», і кошти одразу перераховують на рахунки підприємств – постачальників послуг.

Але листоноші виконуючи свої обов’язки не повинні забувати про те, що перебуваючи на доставній дільниці потрібно:

  • рухатись по маршуту відповідно до схеми до ставної дільниці, яка затверджена керівництвом поштамту.

  • Отримуватися правил дорожнього руху. Не використовувати сторонній та міський пасажирський транспорт.

  • Підчас ожеледі використовувати взуття з неслизькою підошвою або спеціальні пристосування проти ковзання, поводитись на доставній дільниці максимально уважно та обережно.

  • Готівку тримати у поясній сумці

  • При доставці адресатам поштових віправлень, пенсій та поштових переказів заходьте до квартири (будинку) чи на територію подвір’я тільки позаду адресата у зв’язку з тим, що можуть бути присутні небезпечні фактори: відкриті підвали,люки високі східці, собаки без прив’язі тощо.

  • Реєстровані поштові відправлення і готівку за переказами, пенсії та грошова допомога видаються за подання документів, що посвідчують особу:

    • Паспорт громадянина України;

    • Військового квитка, виданого військовим комісаріатом військовослужбовцям строкової служби;

    • Документ що замінює паспорт;

    • Паспорта іноземного громадянина з візою;

    • Посвідки на постійне чи тимчасове проживання іноземного громадянина на території України.

  • Не розголошувати стороннім особам про наявність готівки, яку доставляється.

  • При обслуговуванні приватного сектора намагайтеся бути в зоні огляду всієї вулиці, обходьте безлюдні місця, глухі закутки. Не заходьте у двір, де є собака. Прості поштові відправлення та періодичні друковані видання опускати в поштову абонентську скриньку, встановлену на вулиці. Викликати адресати в разі необхідності вручення йому письмової кореспонденції і поштових відправлень під розпис, виплати пенсії чи грошового переказу. При користуванні ліфтом заходити до його кабіни тільки за відсутності сторонніх осіб

  • Знати контрольні строки та порядок оставки і вручення періодичних друкованих видань, поштових відправлень, поштових переказів одержувачам

  • Складати ходовики та своєчасно вносити до нього зміни і доповнення.

Міжнародні електронні перекази адресуються за місцем проживання (знаходження) фізичних осіб. Перекази з банківського рахунку й на банківський рахунок не приймаються. Електронні перекази приймаються тавиплачуються в національній валюті в усіх об’єктах поштового зв’язку України. У виділених об’єктах поштового зв’язку УДППЗ «Укрпошта» перекази «Єврожиро» приймаються та виплачуються в євро. Один відправник у день може переказати суму, що не перевищує 1 200 євро, або еквівалент цієї суми в гривнях. Термін пересилання міжнародних електронних переказів становить до 2 - х робочих днів залежно від режиму роботи об’єктів поштового зв’язку.

Компанія «Єврожиро» є постачальником електронної мережі для сприяння обміну поштовими переказами між поштовими та іншими фінансовими організаціями. Основними продуктами «Єврожиро» є можливістю пересилання коштів з рахунків та на рахунки. Продукти «Єврожиро» відповідають вимогам законодавства ЄС та Європейської ради платежів.

Схоронність доставки поштових відправлень

При роботі листоноші повинні керуватися інструкцією з охорони праці.

Типова інструкція з охорони праці для листоноші по доставці поштової кореспонденції встановлює вимоги безпеки, яких повинен дотримуватися листоноша на підприємствах поштового зв'язку під час доставки поштової кореспонденції.

Типова (або розроблена на підприємстві) інструкція видається всім листоношам під розпис. Листоноша повинен постійно мати інструкцію при собі або на робочому місці при виконанні своїх професійних обов'язків.

За порушення вимог Типової інструкції винні несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Обов’язкові вимоги до листоноші.

Листоноші, що виконують роботу по доставці пенсій та грошових переказів, повинні проходити попереднє і один раз на рік у процесі трудової діяльності спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці з одержанням Посвідчення про перевірку знань і допуск до роботи, а також один раз в квартал періодичний інструктаж з питань охорони праці.

Листоноша повинен знати:

типову) інструкцію з охорони праці для листоноші по доставці поштової кореспонденції і телеграм;

маршрут руху, небезпечні місця маршруту;

правила дорожнього руху;

способи надання першої допомоги потерпілим.

Загальні вимоги безпеки.

На робочому місці листоноші у відділенні вивішується схема маршруту листоноші, затверджена керівником підприємства зв'язку.

На схемі відмічаються червоним кольором небезпечні місця маршруту: переходи і переїзди; вузькі вулиці, що не мають тротуарів; виїзди транспорту; дільниці вздовж ліній електропередачі до і понад 1000 В та ветхих ліній зв'язку; будівельні майданчики з винесенням стріли крана на вулицю або виходом будівельних машин на вулицю; відкриті канави та котловани.

Маршрут прокладається з одного боку вулиці до переходу. Переходи (переїзди) визначаються у місцях доброї видимості.

Зі схемою листоноша повинен ознайомитися під розпис.

Зміни у схемі маршруту, нові небезпечні місця наносяться начальником відділення зв'язку на затвердженій схемі з повідомленням заступника начальника районного вузла зв'язку.

Абонентські шафи необхідно розташовувати у зручних і безпечних для листоноші місцях. У будинках на три та більше поверхів абонентські шафи необхідно розташовувати у спеціальних приміщеннях.

Скриньки поштові індивідуальні, що встановлюються власниками приватних будинків, необхідно розташовувати зовні території двору у зручних і безпечних для листоноші місцях. Поштові скриньки необхідно міцно кріпити до стіни будинку або до спеціального стояка.

Під час роботи листоноша повинен користуватися спецодягом і спецвзуттям, за встановленими “Нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам зв'язку”.

Вимоги безпеки, перед початком роботи. Листоноша зобов’язаний:

перед виїздом (виходом) на маршрут за наявності змін у схемі маршруту ознайомитися з ними під розпис і одержати цільовий інструктаж про нові особливості маршруту;

при направленні на доставку кореспонденції за новим маршрутом додатково одержати позаплановий інструктаж і ознайомитися під розпис з новою схемою маршруту;

одягнути і привести в порядок спеціальний одяг і спеціальне взуття;

при роботі у темний час доби перевірити наявність і функціонування кишенькового ліхтаря;

перевірити наявність і функціонування особистих індивідуальних засобів захисту (свистка, приладу відлякування універсального, електросирену, газового балончика тощо);

Вимоги безпеки під час роботи, листоноша зобов’язаний:

додержуватися схеми маршруту і виконувати Правила дорожнього руху.

Під час доставки пошти пішки, листоноша зобов’язаний додержуватися Правил дорожнього руху для пішоходів, основними з яких є:

ходити тільки по тротуару, при його відсутності - по краю проїзної частини шляху назустріч рухові транспорту;

переходити проїзну частину вулиці на пішохідних переходах, через тунелі, наземні (підземні) переходи, на перехрестях вулиць - по лінії тротуарів;

переходити залізничні колії тільки у визначених місцях;

поза населеними пунктами дорогу переходити тільки в місцях доброї видимості з обох боків і за відсутності небезпеки;

виходити на проїзну частину вулиці тільки на зелене світло світлофора (дозволяючи жест регулювальника);

не закінчивши перехід, чекати на середині вулиці або на острівці безпеки;

обережно обходити транспорт та інші перешкоди, якщо вони обмежують видимість проїзної частини вулиці.

Під час доставки пошти пішки при ожеледі використовувати взуття з неслизькою підошвою або спеціальні пристосування проти ковзання.

При прямуванні за маршрутом мати при собі особисті індивідуальні засоби захисту (свисток, прилад відлякування універсальний, електросирену, газовий балончик тощо).

Перед укладанням пошти в шафи опорних пунктів (абонентські шафи) необхідно перевірити їх стан та надійність кріплення.

При доставці пошти адресату безпосередньо на квартиру листоноша повинен заходити у приміщення тільки позаду адресата, тому що можуть бути фактори небезпеки: відкриті підвали, люки, високі східці, собаки без прив’язі та ін.

При обслуговуванні приватних будинків не заходити у двір, де є собака. Кореспонденцію опускати у поштову скриньку, встановлену на вулиці. За необхідності вручення кореспонденції під розпис або виплати пенсії - викликати адресата.

При користуванні ліфтом листоноша повинен заходити до його кабіни тільки за відсутності сторонніх осіб.

При доставці пенсій та грошових переказів листоноша зобов’язаний:

одержувати гроші у ВПЗ тільки у закритому від сторонніх осіб місці;

до виходу з ВПЗ, на шляху до дільниці доставки і на самій дільниці звертати увагу на осіб, що ведуть себе підозріло (стежать за листоношею, переслідують його та ін.);

якщо такі особи трапляються: до виходу з ВПЗ;

повідомити безпосереднього керівника; на шляху до дільниці доставки або на самій дільниці;

телефоном повідомити безпосереднього керівника і діяти за його вказівками, при неможливості;

повернутися до ВПЗ;

до дільниці доставки прямувати разом з листоношею суміжної дільниці, за його відсутності знайти супутника з добре знайомих осіб, за неможливості використати перший чи другий варіант;

не виходити з ВПЗ і повідомити безпосереднього керівника;

при користуванні громадським транспортом на шляху до дільниці гроші сховати у максимально недоступне місце в одязі;

при обслуговуванні приватного сектора бути на виду всієї вулиці, обходити безлюдні місця, глухі закутки, руїни та ін.

Додатково листоноші рекомендується:

за взаємозгодою мати на своїй доставочній дільниці довірених осіб;

пенсіонерів (бажано - фізично здорових), які мають телефон;

попередити одного з них (з відповідного під'їзду будинку) по телефону про вихід на дільницю і домовитися про зустріч при вході до під'їзду;

діставшись до місця виплати грошей, підніматися ліфтом або пішки разом з зустрічаючим до першої необхідної квартири;

після виплати грошей попросити одного з мешканців квартири про супроводження (або про спостереження шляху) до наступної квартири;

для переходу з одного під’їзду до другого домовитися за допомогою квартирного телефону про зустріч з довіреною особою з другого під’їзду.

При загрозі нападу (при нападі) з боку хуліганів або зловмисників користуватися особистими індивідуальними засобами захисту. При загрозі з боку собак:

направити випромінювач ультразвуку приладу відлякування універсального на собаку.

Після повернення на підприємство зв’язку записати у журналі стану доставочних дільниць і доповісти керівнику служби доставки (безпосередньому керівнику) про виявлені під час роботи на доставочній дільниці несправні сходи, ліфти, абонентські скриньки, неосвітлені або погано освітлені площадки, відсутність на дверях номерів квартир, неочищені від снігу та льоду і не посипані піском пішохідні доріжки, несправні містки (переходи), про наявність у громадян собак без прив'язі тощо.

Негайно доповісти безпосередньому керівнику про дорожні пригоди та аварії, що виникли при роботі на маршруті.

Привести до порядку робоче місце.

Листоноші забороняється:

порушувати схему маршруту при доставці пошти;

виходити на проїзну частину шляху, не переконавшись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;

переходити проїзну частину шляху поза пішохідним переходом, коли є розподільна смуга, а також у місцях, де встановлені огорожі;

затримуватися і зупинятися на проїзній частині, коли це не пов'язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху;

порушувати Правила дорожнього руху для пішоходів;

переходити через річки, струмки, яри місцях, не призначених для переходу;

проходити безпосередньо поблизу будівель (під балконами будинків, козирками дахів тощо);

рухатися по льоду, в ожеледь без взуття на підошві або без пристосувань проти ковзання.

використовувати для доставки пошти попутний транспорт, не призначений для перевезення людей;

складати пошту в пошкоджені шафи опорних пунктів (абонентські шафи, абонентські скриньки).

При доставці пенсій та грошових переказів розголошувати суму готівки, що доставляється.

22